Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Αττική Οδός: Σύγκρουση οχημάτων στην έξοδο για Λαμία – Κυκλοφοριακά προβλήματα στο ρεύμα προς Ελευσίνα

Παράταση στο «τέλος του κόσμου»: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταστρέψει (ακόμη) την ανθρωπότητα

7 λεπτά
Παράταση στο «τέλος του κόσμου»: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταστρέψει (ακόμη) την ανθρωπότητα
Τεχνητή νοημοσύνη. Πηγή: Unsplash

Κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αναβάλλει το χρονοδιάγραμμα για την πιθανή καταστροφή της ανθρωπότητας, καθώς η πρόοδος προς την AGI είναι «κάπως πιο αργή» από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Το σενάριο περί «καταστροφής της ανθρωπότητας» από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) φαίνεται να παίρνει αναβολή. Κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα, λέει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει, για να μπορέσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να προγραμματίζονται αυτόνομα και, ως εκ τούτου, να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους προς την υπερνοημοσύνη.

Ο Daniel Kokotajlo, πρώην υπάλληλος της OpenAI, πυροδότησε, σύμφωνα με τον Guardian, μια έντονη συζήτηση τον Απρίλιο με την κυκλοφορία του AI 2027, ενός σεναρίου που προβλέπει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας υπερνοημοσύνης που, αφού ξεπεράσει σε εξυπνάδα τους ηγέτες του κόσμου, θα καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Το σενάριο γρήγορα κέρδισε θαυμαστές και επικριτές. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, φάνηκε να αναφέρεται στο AI 2027 σε μια συνέντευξη τον περασμένο Μάιο, όταν συζητούσε για τον αγώνα των ΗΠΑ με την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Γκάρι Μάρκους, ομότιμος καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, χαρακτήρισε το άρθρο «έργο φαντασίας» και διάφορα από τα συμπεράσματά του «απόλυτη επιστημονική φαντασία».

Τα χρονοδιαγράμματα για τη μετασχηματιστική τεχνητή νοημοσύνη – που μερικές φορές ονομάζεται AGI (τεχνητή γενική νοημοσύνη) ή AI ικανή να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στις περισσότερες γνωστικές εργασίες – έχουν γίνει ένα σταθερό στοιχείο στις κοινότητες που ασχολούνται με την ασφάλεια της AI. Η κυκλοφορία του ChatGPT το 2022 επιτάχυνε σημαντικά αυτά τα χρονοδιαγράμματα, με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες να προβλέπουν την άφιξη της AGI μέσα σε δεκαετίες ή χρόνια.

YouTube thumbnail

Ο Kokotajlo και η ομάδα του όρισαν το 2027 ως το έτος κατά το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτύχει «πλήρως αυτόνομη κωδικοποίηση», αν και δήλωσαν ότι αυτή ήταν η «πιο πιθανή» εκτίμηση και ορισμένοι από αυτούς είχαν ορίσει μακρύτερα χρονοδιαγράμματα. Τώρα, φαίνεται να ανακύπτουν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την επικείμενη άφιξη της AGI και το αν ο όρος έχει νόημα εξ αρχής.

«Πολλοί άλλοι έχουν μεταθέσει τα χρονοδιαγράμματα τους πιο μακριά κατά το παρελθόν έτος, καθώς συνειδητοποιούν πόσο ασταθής είναι η απόδοση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Μάλκομ Μάρεϊ, εμπειρογνώμονας στη διαχείριση κινδύνων τεχνητής νοημοσύνης και ένας από τους συντάκτες της Διεθνούς Έκθεσης για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Για να συμβεί ένα σενάριο όπως το AI 2027, η [τεχνητή νοημοσύνη] θα χρειαστεί πολλές περισσότερες πρακτικές δεξιότητες που είναι χρήσιμες στις πολυπλοκότητες του πραγματικού κόσμου. Νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν την τεράστια αδράνεια στον πραγματικό κόσμο που θα καθυστερήσει την πλήρη κοινωνική αλλαγή».

«Ο όρος AGI είχε νόημα παλιότερα, όταν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ περιορισμένα – έπαιζαν σκάκι και Go», δήλωσε ο Ανρί Παπαδάτος, εκτελεστικός διευθυντής της γαλλικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SaferAI. «Τώρα έχουμε συστήματα που είναι ήδη αρκετά γενικά και ο όρος δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία».

YouTube thumbnail

Το AI 2027 του Kokotajlo βασίζεται στην ιδέα ότι οι πράκτορες AI θα αυτοματοποιήσουν πλήρως την κωδικοποίηση και την έρευνα και ανάπτυξη AI έως το 2027, οδηγώντας σε μια «έκρηξη νοημοσύνης» στην οποία οι πράκτορες AI θα δημιουργήσουν όλο και πιο έξυπνες εκδόσεις του εαυτού τους και, στη συνέχεια – σε ένα πιθανό τέλος – θα σκοτώσουν όλους τους ανθρώπους έως τα μέσα του 2030, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρο για περισσότερα ηλιακά πάνελ και (data centers) κέντρα δεδομένων.

Ωστόσο, στο επικαιροποιημένο σενάριό τους, ο Kokotajlo και οι συν-συγγραφείς του αναθεωρούν τις προσδοκίες τους για το πότε η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να κωδικοποιεί αυτόνομα, τοποθετώντας αυτό το γεγονός πιθανό να συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030, σε αντίθεση με το 2027. Η νέα πρόβλεψη ορίζει το 2034 ως το νέο ορίζοντα για την «υπερνοημοσύνη» και δεν περιέχει καμία εκτίμηση για το πότε η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

«Τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν κάπως πιο αργά από το σενάριο AI 2027. Τα χρονοδιαγράμματα μας ήταν μακρύτερα από το 2027 όταν τα δημοσιεύσαμε και τώρα είναι ακόμα λίγο μακρύτερα», έγραψε ο Kokotajlo σε μια ανάρτηση στο X.

Η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να είναι ένας σταθερός στόχος των κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης έως τον Μάρτιο του 2028 ήταν ένας «εσωτερικός στόχος» της εταιρείας του, αλλά πρόσθεσε: «Μπορεί να αποτύχουμε εντελώς σε αυτόν τον στόχο».

Ο Αντρέα Καστάνια, ερευνητής με έδρα τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι υπάρχουν μια σειρά από πολυπλοκότητες που δεν αντιμετωπίζονται από τα δραματικά χρονοδιαγράμματα της AGI. «Το γεγονός ότι διαθέτεις έναν υπερεξυπνο υπολογιστή που επικεντρώνεται σε στρατιωτικές δραστηριότητες δεν σημαίνει ότι μπορείς να τον ενσωματώσεις στα στρατηγικά έγγραφα που έχουμε συντάξει τα τελευταία 20 χρόνια.

Όσο περισσότερο αναπτύσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο περισσότερο διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος δεν είναι επιστημονική φαντασία. Ο κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος από αυτό».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]