Η διαχείριση του θέματος γίνεται με απόλυτη μυστικότητα, έξω από τις επίσημες αίθουσες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ πέντε αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι οι συζητήσεις γίνονται κατ’ ιδίαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι επιλογές ποικίλλουν: από διπλωματικές ενέργειες και οικονομικά μέτρα έως περιορισμούς στη στρατιωτική συνεργασία. Η ανησυχία επικεντρώνεται στο κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα σεβαστεί την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, όπως η Δανία, εάν προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια για τη Γροιλανδία.
Κεντρικός μοχλός πίεσης θεωρείται το εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή, που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν για προβολή ισχύος προς την Αφρική και κυρίως τη Μέση Ανατολή. «Γιατί να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις ή να λαμβάνουν υποστήριξη από ναυτικές δυνάμεις, αεροπορίες ή ακόμη και υπηρεσίες πληροφοριών συμμάχων, εάν επιχειρήσουν να καταλάβουν κυρίαρχο έδαφος ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, όπως η Δανία;» αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, η Ευρώπη παραμένει βασικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και ξοδεύει δισεκατομμύρια ετησίως για αμερικανικά όπλα· η παύση ή μείωση αυτών των αγορών περιγράφεται ως εν δυνάμει μέσο πίεσης. Το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης είναι η πλήρης ρήξη των διατλαντικών σχέσεων, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν την συμμαχία «τοξική» εξαιτίας της ασταθούς στάσης του προέδρου.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «αν πληγεί η κυριαρχία ενός ευρωπαϊκού και συμμάχου κράτους, οι επιπτώσεις θα είναι πρωτοφανείς» και ανακοίνωσε ότι η Γαλλία «θα ενεργήσει σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Δανία». Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Δανίας και της Γροιλανδίας ξεκίνησαν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον για συμβιβασμό σχετικά με το νησί των 57.000 κατοίκων. Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, μετά επαφές με τον Τζέι Ντι Βανς και τον Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος έχει την επιθυμία να κατακτήσει τη Γροιλανδία. Και επομένως εξακολουθεί να υπάρχει θεμελιώδης διαφωνία».
Διπλωμάτες ανέφεραν ότι εξετάζονται μέτρα όπως οι τακτικές καθυστέρησης, οι προσπάθειες άσκησης επιρροής σε Ρεπουμπλικανούς στην Ουάσινγκτον, η αποστολή συμμαχικών στρατευμάτων στη Γροιλανδία και οι εκστρατείες δημοσιότητας στις ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω τεχνικές οικονομικής ή στρατιωτικής απομόνωσης.
Μεταξύ των πιο συγκεκριμένων επιλογών που περιγράφονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες είναι η αναθεώρηση των συμφωνιών συνεργασίας για πληροφορίες, η περιορισμένη ή προσωρινή ανάκληση πρόσβασης σε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις, η επανεξέταση συμβάσεων προμηθειών οπλικών συστημάτων και η επιβολή εμπορικών εμποδίων σε επιλεγμένους τομείς.
Ορισμένοι διπλωμάτες ανέφεραν επίσης το ενδεχόμενο κυρώσεων σε πρόσωπα ή υπηρεσίες, καθώς και στοχευμένες οικονομικές πιέσεις που θα στοχεύουν εταιρείες με στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για το χρόνο αντίδρασης, τα νομικά πλαίσια και τις επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ, ενώ αρκετές πρωτεύουσες ζητούν σενάρια που να διαφυλάσσουν παράλληλα τις μακροπρόθεσμες συμμαχίες. Προτεραιότητες σε ορισμένες πρωτεύουσες είναι η αποφυγή άμεσης πολεμικής αντιπαράθεσης και η ανάδειξη του ζητήματος στο αμερικανικό εσωτερικό πολιτικό πεδίο, με στόχο την αλλαγή πολιτικών επιλογών.
Ειδήσεις Σήμερα
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης των πληρωμών» έως τις 23 Ιανουαρίου
- Θρίλερ δίχως τέλος στην Πάτρα – Καμία απάντηση για τη 16χρονη – Κορυφώνεται η αγωνία – Σενάρια φυγής στο εξωτερικό
- Οι θεσμοί πιστεύουν ακόμα στους πολίτες
- Ο κίνδυνος (και) πολιτικής βουλγαροποίησης
- Βία ανηλίκων: Τα περιστατικά που συγκλόνισαν την Ελλάδα – Τι λέει στο ET Magazine o εγκληματολόγος Ευάγγελος Χαϊνάς

