Πρώτο «χαστούκι» καtά της κυβέρνησης

Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ Δικαίωσε τα κανάλια και εξετάζει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά

19/10/16 • 07:31 | UPD 19/10/16 • 07:31

Μέσα σε ένα κλίμα «άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα», όπως τόνισαν οι δικαστικές ενώσεις σε μία από τις πλέον λάβρες ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει στην ιστορία τους, πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που κατέληξε σε μία πρώτη -σημαντική- νίκη για τα κανάλια: Οι ανώτατοι δικαστές με ισχυρή πλειοψηφία έκριναν παραδεκτές τις προσφυγές και πλέον τίθεται στο μικροσκόπιο η συνταγματικότητα του νόμου Παππά και του διαγωνισμού χορήγησης των 4 αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν με ψήφους 16 έναντι 9 παραδεκτές και νόμω βάσιμες τις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και της Ενωσης Ιδιοκτητών τους, παρά την αρνητική εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου. Η εξέλιξη -που για πολλούς αποτελεί ηχηρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση- σηματοδοτεί την είσοδο της διαδικασίας στο επόμενο και καθοριστικό στάδιο, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη και τελικά την «τύχη» του νόμου Παππά.

Πηγές ανέφεραν ότι η αρχή έγινε χθες, αφού ήδη ο κ. Παπαγεωργίου έλαβε το λόγο για να αναπτύξει εκ νέου την εισήγησή του ως προς τα θέματα της συνταγματικότητας. Αγνωστο παραμένει τι συζητήθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών και πολύωρη διάσκεψη, αναφορικά με το θέμα της ασθένειας δύο δικαστών (εντός τακτικού μέλους και ενός αναπληρωτή), δεδομένου του κινδύνου που εγκυμονεί για την πορεία της διαδικασίας -τη θέτει ακόμα και υπό τη… δαμόκλειο σπάθη της επ’ αόριστον αναβολής ή της αναγκαστικής επανέναρξής της από το σημείο μηδέν- σε περίπτωση που τυχόν ανακύψει μελλοντικά κώλυμα στο πρόσωπο άλλου δικαστή. Αγνωστο παραμένει επίσης πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη, τέταρτη, διάσκεψη των ανώτατων δικαστών.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι σήμερα θα γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα του ΕΣΡ, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

 xxatziordanoglou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου