Χοιρινό ρολό γεμιστό με μανιτάρια
Υλικά
1,5 κιλό χοιρινή πανσέτα με δέρμα ανοιγμένη για ρολό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη γέμιση
300 γρ. μανιτάρια λευκά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό κρασί
½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
60 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
60 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
50 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι & πιπέρι
Για το ψήσιμο
1 κιλό πατάτες baby
1 κ.γ. μουστάρδα
Ξύσμα λεμονιού
Χυμό από μισό λεμόνι
½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανι
100 ml λευκό κρασί
1 κ.γ. μέλι
1 φλ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Απλώνουμε το χοιρινό στον πάγκο εργασίας με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω και το χαράζουμε ελαφρά αν χρειάζεται για να ανοίγει καλύτερα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με πάπρικα και θυμάρι και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και το θυμάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο χοιρινό και αφήνουμε 2–3 cm από τις άκρες. Τυλίγουμε το κρέας δημιουργώντας σφιχτό ρολό και δένουμε με σπάγκο κουζίνας, αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Τυλίγουμε το ρολό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα. Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε τις πατάτες. Πλένουμε πολύ καλά τη φλούδα εξωτερικά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε σε ένα μούλτι τη μουστάρδα, το ξύσμα, το χυμό, το θυμάρι, το κρασί, το μέλι, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε με τα χέρια. Ξετυλίγουμε το ρολό και αδειάζουμε στο ταψί μαζί με τα υγρά του, βάζουμε τριγύρω τις πατάτες μαζί με τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1,5 ώρα, το τελευταία 10 λεπτά γυρνάμε στο γκριλ για να ξεροψηθεί. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να σταθεί, αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Χοιρινή πορκέτα
Υλικά
5-6 κιλά χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο με δέρμα
Χοντρό αλάτι
Για την γέμιση
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλάκι μαραθόσπορο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 καυτερό πιπεράκι ή 1/2 κουταλάκι Tabasco
50 ml ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
150 γραμ. μπέικον
100 γραμ. παρμεζάνα
Διαδικασία
Παίρνουμε ένα καθαρό πανί και στεγνώνουμε πολύ καλά το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και κάνουμε μασάζ. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Στη συνέχεια στεγνώνουμε ξανά από την υγρασία που θα έχει δημιουργηθεί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα πιο χοντρά σημεία του χοιρινού ώστε να ανοίξουμε το κομμάτι. Με ένα μυτερό μαχαίρι δημιουργούμε μικρές αλλά όχι βαθιές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού, από την πλευρά που είναι το δέρμα.
Στη συνέχεια ξεκινάμε την γέμιση. Σε ένα γουδί σπάμε τον μαραθόσπορο. Σε ένα multi ρίχνουμε την μουστάρδα, το μαραθόσπορο, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύδι, το καυτερό πιπεράκι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικον, την παρμεζάνα και πολτοποιούμε. Απλώνουμε σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του χοιρινού και ρολάρουμε πολύ σφιχτά. Με τον ειδικό σπάγκο για ψήσιμο δένουμε την πορκέτα πολύ καλά. Τοποθετούμε τη πορκέτα πάνω σε μία σχάρα και βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς, για περίπου 3 ώρες. Στη συνέχεια αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για περίπου 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει κρατσανιστή η πέτσα. Όταν είναι έτοιμη, βγάζουν πάνω σε ένα ξύλο κοπής και αφήνουμε για 10 λεπτά να ηρεμήσει. Κόβουμε τη πορκέτα σε φέτες και σερβίρουμε με ψητές πατάτες.

Μπούτι χοιρινό με πουρέ
Υλικά
2,5 κιλά χοιρινό μπούτι
Για τη μαρινάδα
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
20 ml καφές espresso
1 βανίλια
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
Χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
1/4 κουταλάκι κύμινο
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δεντρολίβανό
1/2 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
Αλάτι πιπέρι
Πουρέ γλυκοπατάτας
1 κιλό γλυκοπατάτες
100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι πιπέρι
Διαδικασία
Αρχικά πλένουμε το μπούτι το χοιρινό και στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και κρατάμε στην άκρη. Σε ένα multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα μέχρι να πολτοποιηθούν. Σε ένα ταψί τοποθετούμε δύο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και δύο φύλα λαδόκολλα. Τοποθετούμε στη μέση το χοιρινό μπούτι και στην πλευρά που είναι το κρέας δημιουργούμε με ένα μαχαίρι μικρές τρύπες.
Προσπαθούμε να εισχωρήσουμε μέσα την μαρινάδα και απλώνουμε και σε όλη την επιφάνεια καθώς και στο δέρμα. Κάνουμε πολύ καλό μασάζ και κλείνουμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 3 ώρες στους 160 βαθμούς. Στη συνέχεια αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 220, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθεί το δέρμα. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τον πουρέ, αρχικά πλένουμε τις γλυκοπατάτες με την φλούδα και μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. Αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες μέσα από το νερό και ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και με το ειδικό εργαλείο για πουρέ τις λιώνουμε ενώ είναι ζέστες.Ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους καθώς και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.Όταν είναι έτοιμο το χοιρινό βγάζουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό, μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει λίγο. Σερβίρουμε σε μία πιατέλα τον πουρέ μαζί με το χοιρινό και σάλτσα.
Ειδήσεις Σήμερα
Τηλεθέαση: Από τα 25άρια στο 2% – Σκοτσέζικο ντουζ στη βραδινή ζώνη
Το τελευταίο «Φως στο Τούνελ» της χρονιάς – Αποκαλύψεις για τέσσερα ανεξιχνίαστα μυστήρια
Γιώργος Μαζωνάκης: Η σχέση με την οικογένειά του μετά τις καταγγελίες

