Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και γραβιέρα
Υλικά
1 γαλοπούλα 4–5 κιλά (χωρίς εντόσθια)
Χυμό από 2 λεμόνια
100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι
Για τη γέμιση
400 γρ. συκωτάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γρ. μανιτάρια λευκά ή πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
150 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
80 γρ. ρύζι Καρολίνα
150 ml λευκό κρασί
2 κουταλιές σταφίδες μαύρες
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα, την στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού μέσα και έξω. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο αλείφουμε την γαλοπούλα παντού εσωτερικά και εξωτερικά και κάτω από το δέρμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 έως 2 ώρες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 15–20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε σε ένα Μπολ. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια για 3–4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το ρύζι, βάζουμε 1/2 φλ. νερό ή ζωμό και ανακατεύουμε.Μαγειρεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.
Έχουμε βγάλει την γαλοπούλα από το ψυγείο 1 ώρα πριν για να έρθει σε θερμοκρασία φυσιολογική. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα και κλεινουμε την κοιλιά με σπάγκο ή οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ταψί με σχάρα ή πάνω σε στρώμα από πατάτες, καρότα και κρεμμύδια. Περιχύνουμε με λίγο κρασί και 1 φλ. νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 3 – 3½ ώρες. Την τελευταία μισή ώρα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμη, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί πριν κόψουμε.
Γαλοπούλα με τυριά
Υλικά
1 ολόκληρη γαλοπούλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Μπούκοβο
6 πατάτες ή 1 κιλό πατάτες baby
Για τη γέμιση
200 γρ. γαλομυζήθρα ή κατίκι δομοκού
200 γρ. φρέσκο ανθότυρο
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Για τη μαρινάδα
150 ml ελαιόλαδο
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Χυμό από ένα λεμόνι
2 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι
100ml λευκό κρασί
Διαδικασία
Πλένουμε την γαλοπούλα και σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μπούκοβο και πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη για μία ώρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε με το χέρι για λίγο. Γεμίζουμε την γαλοπούλα με ένα κουτάλι και ράβουμε την κοιλιά ή τοποθετούμε μπροστά ένα πορτοκάλι. Δένουμε την γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με την μισή ποσότητά από την μαρινάδα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1,5 ώρα. Πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα 4 και τις αλατίζουμε. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και τοποθετούμε γύρω από τη γαλόπουλα τις πατάτες. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με την υπόλοιπη μαρινάδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη 1,5-2 ώρα ακόμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.
Γαλοπούλα με κιμά
Υλικά
1 ολόκληρη γαλοπούλα 3-3,5 κιλά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Μπούκοβο
Για τη γέμιση
500 γρ. ανάμεικτο κιμά (Μοσχάρι, χοιρινό)
80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml κόκκινο κρασί
1 πράσινο μήλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
Αλάτι & πιπέρι
150 ml νερό
100 γρ. σταφίδες
30 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. λευκά αμύγδαλα
50 γρ. κάσιους
50 γρ. χυλοπιτάκι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για τη μαρινάδα
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλιά μουστάρδα
20ml κονιάκ
1 κουταλιά μέλι
Διαδικασία
Πλένουμε την γαλοπούλα και σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μπούκοβο και πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά, σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το τριμμένο μήλο καθώς και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Τέλος, βάζουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το χυλοπιτάκι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα με ένα κουτάλι και ράβουμε την κοιλιά ή τοποθετούμε μπροστά ένα πορτοκάλι. Δένουμε την γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
Αναμειγνύουμε σε μούλτι όλα τα υλικά για την μαρινάδα. Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με την μισή ποσότητά από την μαρινάδα. Προσθέτουμε επίσης ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε και αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη 1 1/2 ώρα ακόμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.
Ειδήσεις Σήμερα
Ελένη Μενεγάκη: Ο εντυπωσιακός στολισμός του σπιτιού της – Η μπάλα με το πρόσωπό της
Το «Πρωινό»: Ξέφυγε σε συνεργάτη του Λιάγκα όνομα τραγουδιστή στην υπόθεση για ασέλγεια

