Το Πάσχα δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμεναν οι επαγγελματίες καθώς ήταν νωρίτερα σε σχέση με αυτό του 2025. Το E.T. Magazine του Eleftherostypos.gr σκιαγραφεί τον χάρτη της τουριστικής κίνησης για τη φετινή σεζόν δίνοντας το στίγμα των επόμενων μηνών.
Ο Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γρηγόρης Τάσιος εμφανίζεται αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι, παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που δεν ευνοούν την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ο ίδιος κρούει των κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως αναφέρει, τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για κάθε επιχειρηματία-ξενοδόχο. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών θαλαμηγών κ. Γιώργος Βάλλης κάνει λόγο για μία πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο θαλάσσιος τουρισμός. Ο πόλεμος σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών στα καύσιμα οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών ναύλωσης με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς πελάτες. Όπως αναφέρει ο Cpt παρατηρείται μία ιδιαίτερα σημαντική ύφεση τόσο στις κρατήσεις, όσο και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι υποψήφιοι πελάτες, της τάξεως του 50-60%.
Γρηγόρης Τάσιος: «Δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις» – Οι εθνικότητες που προσεγγίζουν τη χώρα μας
Μιλώντας στο Eleftherostypos.gr, ο κ. Τάσιος για το άνοιγμα τη φετινής σεζόν, δηλαδή το Πάσχα ανέφερε τα εξής «Η φετινή σεζόν, η οποία ξεκίνησε από το Πάσχα, που ήταν πιο νωρίς φέτος σχετικά με πέρυσι, είχε σχετικά χαμηλές πτήσεις ιδιαίτερα από τον εισερχόμενο τουρισμό, μιας και το καθολικό ήταν στις Αρχές Απριλίου. Και η εσωτερική αγορά υστέρησε στις αφίξεις και τις κρατήσεις καθώς ο καιρός δεν βοήθησε σε κάποιους προορισμούς.»

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην καρδιά της σεζόν. «Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο της σεζόν έχει ανοίξει σε όλη τη χώρα με διαφορετικές ταχύτητες σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Όσον αφορά το τριήμερο που διανύουμε η Βόρειο Ελλάδα, κυρίως η Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο έχει αρκετούς οδικούς τουρίστες από τη Βαλκανική. Επιπροσθέτως περιλαμβάνει Ρουμάνους, Βούλγαρους κατά βάση και λιγότερους Σέρβους, ελάχιστους από την ελληνική αγορά και βέβαια από εκεί και πέρα έχουμε την Ευρώπη σε όλο το φάσμα της χώρας. Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά. Το μοντέλο που κινείται αυτή την περίοδο σε ένα καλύτερο ρυθμό είναι το λεγόμενο μαζικό μοντέλο.».
Τι συμβαίνει όμως με τις προκρατήσεις; Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο «έξι στους δέκα πελάτες στην Ελλάδα υιοθετούν το λεγόμενο μαζικό μοντέλο του Toor Operating. Αυτό το μοντέλο έχει φέρει σίγουρα μία μαγιά από τις λεγόμενες προκρατήσεις μέχρι περίπου πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και σίγουρα αυτό έχει βοηθήσει. Ωστόσο παρατηρείται μία υστέρηση γενικότερα στις προκρατήσεις της τάξης του 5 με 8% σε σύγκριση με πέρυσι, την ίδια περίοδο.».
Κατά πόσο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δημιουργεί εμπόδια στον τουρισμό της χώρας μας; «Περιμένουμε ανάλογα την εξέλιξη που θα έχει η εμπόλεμη ζώνη να δούμε πώς θα βελτιωθεί στο υπόλοιπο διάστημα. Δεν έχουμε μαζικότητα ακυρώσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η χώρα είναι ασφαλής, δεν έχει ζήτημα. Από εκεί και πέρα όμως το ζητούμενο είναι η οικονομική ανασφάλεια των πελατών από όπου και αν προέρχονται, διότι η εξέλιξη ιδιαίτερα στην ενέργεια είναι τόσο γρήγορη και καθημερινή που κανένας δεν ξέρει τι θα βρει στο σπιτικό του. Από εκεί και πέρα έχουμε και άλλες εθνικότητες όπως είναι η Αμερικανική, οι οποίες δεν φαίνονται μέχρι στιγμής. Οι πτήσεις έχουν ξεκινήσει κανονικά στο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι οποίες θα πάνε και στα νησιά κατά βάση του Νοτίου Αιγαίου μέχρι και τη Κρήτη.» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής&Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στον τουρισμό και στην υπόλοιπη χώρα, τόνισε τα σημαντικότερα είδη τουρισμού που προσελκύει η Βόρεια Ελλάδα ενώ εξέφρασε την αγωνία του για την αύξηση στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
«Όσον αφορά το city break ιδιαίτερα της Αθήνας, σε επικοινωνία που είχα με κάποιον συνάδελφο, μου μετέφερε ότι έχει και αυτό τα up and down. Μέχρι στιγμής φυσικά έχουμε μία απώλεια στην ισραηλινή αγορά, που ξέχασα να επισημάνω, η οποία είναι λογική. Περιμένουμε να ανοίξουν οι πτήσεις για τα καλά για να επανέλθουν, τόσο προς την Κρήτη όσο και προς την Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα, ακόμα και το νομό Ιωαννίνων.
Και αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στην εξέλιξη του πολέμου. Η Ελλάδα γενικώς έχει ένα μείγμα σε όλα τα επίπεδα. Στη λεγόμενη χαμηλή περίοδο ενισχύεται πολύ περισσότερο ο πολιτιστικός τουρισμός, ο γαστρονομικός, δηλαδή Απρίλιο-Μάιο ή αντίστοιχα Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Το γνωστό πεντάμηνο είναι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, ενώ από τον Ιούνιο (σχεδόν τέλη Μαΐου-Ιουνίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Και ανάλογα τις περιοχές. Ο νομός Χαλκιδικής σαφέστατα είναι ένα πολυδιάστατο προϊόν το οποίο έχει να αναδείξει και αρχαιότητες. Για παράδειγμα ο Αριστοτέλης, η Αρχαία Όλυνθος, το Μουσείο του Πολυγύρου. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε το Άγιο Όρος, το απόλυτο προσκυνηματικό κομμάτι του πολιτισμού. Βέβαια μόνο για άνδρες.
Και από εκεί και πέρα έχουμε και επισκέψιμα οινοποιία. Τουλάχιστον πέντε αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά στο νομό.
Το σπήλαιο των Πετραλώνων, στο οποίο έχει γίνει μάλλον εκσυγχρονισμός και έχει μια αρκετά καλή επισκεψιμότητα. Και βέβαια όλο αυτό συνδυάζει και την ομορότητα των Βαλκάνιων, οι οποίοι δεν έχουν απευθυνθεί μόνο στα ξενοδοχεία, έχουν αγοράσει πάρα πολλοί και σπίτια.
Ο προβληματισμός του κάθε Έλληνα επιχειρηματία, του κάθε ξενοδόχου, είναι το λειτουργικό κόσμος.
Είναι σίγουρα δεδομένο ότι θα έχουμε μια αύξηση τόσο λόγω της ενέργειας όσο και των διατροφικών ειδών. Είμαστε ήδη στο 10% πάνω σύγκριση με πέρσι. Μιλάμε για τα διατροφικά είδη. Και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα προσαρμοστεί. Όλοι κάνουν μια κίνηση να μην αυξηθούν οι τιμές, να είναι λελογισμένες ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Σαφέστατα έχει αρκετές δυσκολίες διότι αυτό ήταν και πέρσι. Συνεχίζει και φέτος, αλλά ο ρυθμός φέτος δεν είναι σταθερός. Και αυτό είναι ζητούμενο.» κατέληξε.
Γιώργος Βάλλης: Άμεσα συντονισμένη στρατηγική – Έτσι θα παραμείνει βιώσιμος ο θαλάσσιος τουρισμός
Ο Γεώργιος Βάλλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Επαγγελματικών και Ιδιωτικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), κατέθεσε την εκτίμησή του για την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2026, αναδεικνύοντας τις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού. Όπως επισήμανε, οι τρέχουσες συνθήκες διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αποθαρρυντικό περιβάλλον, επηρεάζοντας άμεσα τόσο τη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και τη συνολική δυναμική της αγοράς.

Ο πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τον σχεδόν διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, έχει καταστήσει το κόστος λειτουργίας εξαιρετικά επιβαρυντικό και σε πολλές περιπτώσεις μη βιώσιμο. Το περιβάλλον αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πελάτες, καθώς η αύξηση του κόστους αντανακλάται αναπόφευκτα στις τιμές ναύλωσης. Παράλληλα, από την έναρξη των γεωπολιτικών εξελίξεων καταγράφηκε σημαντική κάμψη στις κρατήσεις και στο ενδιαφέρον, με μείωση που άγγιξε αρχικά το 50-60%.
Καθοριστικός παράγοντας παραμένει το αυξημένο κόστος καυσίμων. Το ναυτιλιακό μαύρο πετρέλαιο έχει ανέβει από περίπου 0,60€ στο 1,10€ ανά λίτρο και το πράσινο από 1,35€ στο 1,95€, ακόμη και με κρατική επιδότηση. Η επιβάρυνση αυτή περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση.
Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στο άνοιγμα της σεζόν το Πάσχα του 2026, το οποίο κινήθηκε ιδιαίτερα υποτονικά, σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Η μειωμένη ζήτηση είχε άμεσο αντίκτυπο και στους εργαζόμενους, καθώς πολλοί εποχιακοί ναυτικοί καθυστέρησαν να ξεκινήσουν εργασία ή δεν προσλήφθηκαν στον ίδιο βαθμό.
Για την ενίσχυση του κλάδου του yachting απαιτείται συντονισμένη στρατηγική, με έμφαση στην αναβάθμιση υποδομών, λιμανιών και μαρίνων, καθώς και στη δυναμικότερη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, πιο ευέλικτες τιμολογιακές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση επισκεπτών.

Η Πολιτεία καλείται να στηρίξει ουσιαστικά τον θαλάσσιο τουρισμό και το ελληνικό yachting, έναν κλάδο που συνεισφέρει περίπου το 1,5% στο ΑΕΠ και ενισχύει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα στα νησιά. Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση στο κόστος καυσίμων των επαγγελματικών σκαφών, με μέτρα όπως η θέσπιση πλαφόν ή η μερική επιδότηση, κατά το πρότυπο αντίστοιχων παρεμβάσεων σε άλλους τομείς, καθώς και η εξέταση λύσεων για το transit καύσιμο.
Μόνο μέσα από συντονισμένες παρεμβάσεις θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου και η διατήρηση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού στον διεθνή χάρτη του yachting.

