Η Ατλαντική συμμαχία εγκαθιδρύει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στρατιωτική παρουσία στη Φινλανδία, μέρος των προωθημένων χερσαίων δυνάμεων (FLF) της, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ στον Απώτατο Βορρά και την περιοχή της Αρκτικής.
Η Φινλανδική Ταξιαρχία Jaeger θα φιλοξενήσει αυτήν τη δύναμη, η οποία θα βρίσκεται τόσο στο Σοντάνκιλα αλλά κυρίως στο Ροβανιέμι. Ο διοικητής της Φινλανδικής ταξιαρχίας Jaeger διατηρεί την επαγρύπνησή του, αλλά επί του παρόντος δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί
Η Σουηδία έχει επιπλέον αναλάβει τον ρόλο του έθνους-πλαισίου για τις FLF, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες Δανία, Νορβηγία και Ισλανδία έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους.
Το πολυεθνικό επιτελείο στο Ροβανιέμι θα αποτελέσει τη μόνιμη παρουσία των προωθημένων χερσαίων δυνάμεων στη Βόρεια Φινλανδία και η δομή του θα εξελιχθεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
«Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου έχει προχωρήσει καλά», είπεχθες ο Φινλανδός υπουργός άμυνας Antti Häkkänen προσθέτοντας ότι «Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της μάχιμης ομάδας του FLF Finland θα είναι στη βόρεια Φινλανδία και, με μεγάλη υποστήριξη από το Ροβανιέμι και το Σοντάνκιλα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέργειες και την ικανότητα υποστήριξης των δραστηριοτήτων, το Ροβανιέμι είναι η καλύτερη τοποθεσία για ένα μόνιμο Επιτελικό Στοιχείο του FLF στη Φινλανδία»,
Σύμφωνα με τον Häkkänen, το Επιτελικό Στοιχείο θα πρέπει τελικά να έχει μερικές δεκάδες στελέχη .
Εκτός από το FLF Finland, το ΝΑΤΟ έχει επίσης ιδρύσει τη Διοίκηση πολυσωμάτων χερσαίων βορειοδυτικών σχηματισμών στο Μίκελι της Φινλανδίας. Η νέα περιφερειακή χερσαία διοίκηση του ΝΑΤΟ εγκαινιάστηκε πριν δυο μήνες και έχει ως στόχο να ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ στον Απώτατο Βορρά, καθώς και να αυξήσει την ασφάλεια στη Φινλανδία.
Το νέο περιφερειακό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ άνοιξε επιπλέον στο Μπόντε, στη βόρεια Νορβηγία, στα τέλη του 2025. Αυτό το κέντρο έχει ιδιαίτερη ευθύνη για τη διοίκηση και τον έλεγχο του εναέριου χώρου στην περιοχή των Σκανδιναβικών κρατών ως και στον Απώτατο Βορρά.
Η σουηδική πόλη Ένκεπινγκ πρόκειται να φιλοξενήσει το περιφερειακό αρχηγείο εφοδιασμού του ΝΑΤΟ.
Τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ ενημέρωσε τα γεωγραφικά όρια που χρησιμοποιούνται για τον συντονισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σκανδιναβικές χώρες τίθενται πλέον επίσημα υπό τη Διοίκηση Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, της Βιρτζίνια η οποία θα έχει συγκεκριμένη ευθύνη στον Βόρειο Ατλαντικό και στον Απώτατο Βορρά.
Αυτή η αναδιάταξη αντικατοπτρίζει τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής, το εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τη συνεχή δέσμευση του ΝΑΤΟ για την προστασία της Αρκτικής και του Απώτατου Βορρά.