Επειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες, το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης επί του Ιερού Βράχου και σχεδόν σε επαφή με τον Παρθενώνα ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού μουσείου, προγραμματίζονται εντός Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ανάδειξη της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Αθήνας. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που κάθε χρόνο ανεβαίνουν στην Ακρόπολη, θα έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν επιπλέον πτυχές της μακραίωνης ιστορίας της πόλης που εξελίχθηκε σε λίκνο του δυτικού πολιτισμού, μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, περιοδικές εκθέσεις και ψηφιακές εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής.
Το ιστορικό κτίριο, που θεμελιώθηκε το 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874, υπήρξε το πρώτο που κατασκευάστηκε ειδικά για μουσειακή χρήση στο νεοελληνικό κράτος. Εκλεισε το 2007, προκειμένου να μεταφερθούν οι συλλογές του στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στον εκθεσιακό σχεδιασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών περιλαμβάνεται η πρώτη περιοδική έκθεση «Αθήναι Πόλις Ιδέα», η οποία θα αφηγείται την εξέλιξη της Αθήνας από τη Νεολιθική εποχή έως την Υστερη Αρχαιότητα. Ολες οι όψεις της ζωής στην αρχαία Αθήνα ξεδιπλώνονται μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό. Τα εκθέματα διηγούνται την κοινωνική οργάνωση, τους θεσμούς της αθηναϊκής δημοκρατίας, τη διατροφή και την οικονομία, αναδεικνύοντας την καθημερινότητα των αρχαίων Αθηναίων, την ιστορική εξέλιξη της πόλης και την επίδραση του αθηναϊκού πολιτισμού στον δυτικό κόσμο. Ιδιαίτερη θέση στη νέα μουσειακή εμπειρία θα έχει η σύγχρονη τεχνολογία. Ψηφιακές και πολυμεσικές εφαρμογές θα παρουσιάζουν τα μνημεία της Ακρόπολης και την ιστορική τους διαδρομή, επιτρέποντας στους επισκέπτες να προσεγγίσουν διαφορετικές περιόδους του Ιερού Βράχου.
Επίσης, το Μουσείο θα φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που θα συνομιλούν με την αρχαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έκθεση του Αμερικανοϊρακινού καλλιτέχνη Μάικλ Ράκοβιτς, καρπός της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών με τον οργανισμό ΝΕΟΝ, η οποία ολοκληρώνει την τριλογία «Michael Rakowitz & Ancient Cultures». Η νέα έκθεση εξερευνά ζητήματα πολιτιστικής μνήμης, απώλειας και διασποράς αρχαιοτήτων, φέρνοντας τη σύγχρονη δημιουργία σε διάλογο με το αρχαίο παρελθόν.
Παράλληλα, αναδεικνύεται ο περιβάλλων χώρος του Παλαιού Μουσείου, με νέες διαδρομές που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε σημεία μέχρι σήμερα μη επισκέψιμα. Η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου και οι νέες διαδρομές εμπλουτίζουν την εμπειρία της περιήγηση των εκατομμυρίων επισκεπτών της Ακρόπολης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει στη διεθνή επικαιρότητα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας πριν από έναν μήνα ότι «δεν είναι απλώς ένα ζήτημα για την Ελλάδα, είναι ένα ζήτημα για την Ευρώπη».
Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανικό «όχι» στην αλλαγή του νόμου
Την ώρα που η Βρετανία σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα επιδιώκει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένου Βασιλείου (20/11), η πόρτα της νομοθετικής αλλαγής για τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται να παραμένει, προς το παρόν, κλειστή. Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε στη Βουλή των Λόρδων, πριν λίγες ημέρες (3 Νοεμβρίου), ότι δεν σχεδιάζει να τροποποιήσει τον νόμο του 1963, παρά τις παρεμβάσεις υπέρ της επιστροφής από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Το ζήτημα επανέφερε ο ανεξάρτητος κόμης του Κλάνκαρτι, ζητώντας να διευκρινιστεί εάν έχουν αξιολογηθεί προτάσεις για τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών. Η υφυπουργός Πολιτισμού, βαρόνη Φιόνα Τουάικρος, απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αξιολόγηση των προτάσεων για τη μόνιμη επιστροφή», χαιρετίζοντας ωστόσο τις συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική πλευρά για μια «εποικοδομητική συνεργασία». Υπήρξε κατηγορηματική ως προς το ενδεχόμενο νομοθετικής αλλαγής: «Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σχέδια να επανεξετάσουμε τον νόμο περί Βρετανικού Μουσείου. Δεν είναι κάτι που περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό νομοθετικό πρόγραμμα».
Παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν, το Λονδίνο εξακολουθεί να προτείνει τη λύση του δανεισμού, την οποία η Ελλάδα δεν αποδέχεται, καθώς δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή ή κυριότητα επί των Γλυπτών του Παρθενώνα.























