Τσίπρας στηρίζει Πολάκη με φόντο το μετεκλογικό εσωκομματικό σκηνικό

4 λεπτά
Τσίπρας στηρίζει Πολάκη με φόντο το μετεκλογικό εσωκομματικό σκηνικό
Αφού ο Σ. Φάμελλος δεν κατάφερε να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας ποντάρει, τώρα, στη διάσπαση της «τρόικας» που συνθέτουν οι Πολάκης, Παππάς, Δούρου.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τα απογοητευτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων να προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Εσωτερική εικόνα άρθρουΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Από τη μια η στήριξη του καθεστώτος Μαδούρο και από την άλλη η «αποθέωση» του Παύλου Πολάκη επαναφέρουν την ακραία ρητορική μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

ΚΑΙ καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η Ν.Δ. θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, την οποία ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα τη μετατρέψει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η «κοινή εμφάνιση» Τσίπρα – Πολάκη στην Κρήτη διαθέτει ισχυρό συμβολισμό.

ΤΟ μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει αποδέκτες ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε τους πολίτες που αποδοκιμάζουν τις αήθεις επιθέσεις του Πολάκη. Το Μαξίμου στέλνει ισχυρό μήνυμα σε εσωκομματικό επίπεδο.

ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθεί κανείς ότι δεκάδες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε άδειασαν είτε πήραν σαφείς αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη με αφορμή την επίθεσή του κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο Νίκος Φίλης είχε πει από το βήμα της Βουλής πως «δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πως «κινήθηκε εκτός ορίων», ο Στέλιος Κούλογλου ότι «βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», ο Ανδρέας Ξανθός πως «ήταν ατυχής και αχρείαστη δήλωση» και πολλοί ακόμα υπουργοί και βουλευτές είχαν δείξει την απροθυμία τους να στηρίξουν το τελευταίο και ιδιαίτερα σοβαρό ατόπημα του Πολάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρχουν διαρροές στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Πολάκη και αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να τον αποπέμπψει, επέλεξε να διαφύγει τον… κίνδυνο με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε το πρώτο «άδειασμα» σε όσους εντός ΣΥΡΙΖΑ τόλμησαν να σηκώσουν μπαϊράκι κατά του «αγαπημένου» υπουργού του Μαξίμου. Γιατί με αυτόν τον τρόπο όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον… πολακισμό.

ΜΕ την πρόσφατη κοινή εμφάνιση σε στιλ… διακοπών από Τσίπρα – Πολάκη στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Εδειξε για μια ακόμη φορά ότι όχι μόνο δεν ενοχλείται από τα καμώματα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αλλά ότι υιοθετεί πλήρως την ακραία ρητορική του.

ΠΛΕΟΝ, σε εσωκομματικό επίπεδο οδηγεί σε μια «αναξιοπρεπή» υποταγή σιωπής όσους βρίσκονται απέναντι στον Πολάκη. Ισως η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μη συνδέεται με το προεκλογικό σκηνικό, αλλά με το μετεκλογικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ από την τριπλή ήττα σε ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές κάλπες. Τότε ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί «πιστούς» συντρόφους για να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές αναταράξεις. Και είναι βέβαιο πως ο Πολάκης μαζί με όσους αποθεώνουν τον «πολακισμό» θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα στον «εμφύλιο» που θα προκληθεί από το συντριπτικό αποτέλεσμα της κάλπης.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version