«Κόψτε ταχύτητα» στην απορρόφηση της τροφής, με λίγο ξίδι ή λεμόνι
Η αιτία, ωστόσο, δεν είναι πάντα τα τρόφιμα που διαλέγουμε, αλλά η ταχύτητα με την οποία περνούν από το στομάχι στο έντερο. Υπάρχει, όμως, ένα απλό, επιστημονικά τεκμηριωμένο κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε: Μία κουταλιά ξίδι ή λίγος χυμός λεμονιού πριν από το γεύμα μπορεί να μειώσει τις μεταγευματικές αιχμές γλυκόζης.
Πώς λειτουργεί το κόλπο με το ξίδι ή το λεμόνι
Οταν τρώτε, τα τρόφιμα περνούν από το στομάχι στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται οι υδατάνθρακες και αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα. Οσο πιο γρήγορα συμβαίνει αυτό τόσο μεγαλύτερη είναι η αιχμή. Το ξίδι ή ο χυμός λεμονιού επιβραδύνουν ελαφρώς τη γαστρική κένωση, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι αδειάζει.
Λίγες κουταλιές αρκούν
Οι μελέτες δείχνουν ότι λίγα γραμμάρια οξέος πριν από ένα γεύμα μπορούν να μειώσουν τις μεταγευματικές αυξήσεις γλυκόζης κατά 20%-30% σε υγιείς ενήλικες και άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης, το ξίδι χορηγήθηκε σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων με διαβήτη, είτε ως 10 γραμμάρια ξίδι (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) είτε ως 20 γραμμάρια (περίπου 4 κουταλάκια) είτε ως από του στόματος συμπλήρωμα οξικού οξέος (οξικό νάτριο). Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν αρκετά σημαντικά ευρήματα:
- Μόλις 10 γραμμάρια ξίδι μείωσαν σημαντικά τη γλυκόζη μετά τα γεύματα κατά περίπου 20%, ενώ το οξικό νάτριο δεν είχε καμία επίδραση.
- Το ξίδι ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση της γλυκόζης όταν λαμβανόταν μαζί με το γεύμα.
- Τα αποτελέσματα φάνηκε να είναι πιο έντονα όταν το ξίδι καταναλωνόταν μαζί με τρόφιμα που περιείχαν πιο σύνθετους υδατάνθρακες και όχι μόνο απλά σάκχαρα (π.χ. γλυκόζη), υποδηλώνοντας πιθανή επίδραση στην πέψη και τον μεταβολισμό των σύνθετων υδατανθράκων.
Είναι μια απλή, πρακτική μέθοδος που δεν απαιτεί περίπλοκα συμπληρώματα ή προγράμματα διατροφής.
Πώς να το εφαρμόσετε
Η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί μόλις 1-2 λεπτά: Διαλέξτε ξίδι, μηλόξιδο ή φρέσκο χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε περίπου 1 κουταλιά της σούπας σε 100-150 ml νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για να προστατεύσετε το σμάλτο των δοντιών και τον οισοφάγο από το οξύ. Πιείτε το διάλυμα 10-15 λεπτά πριν ξεκινήσετε το κύριο γεύμα σας. Προχωρήστε στο γεύμα σας με κανονικό ρυθμό. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτε άλλο στη συνήθεια ή στις μερίδες σας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να επεξεργαστεί τη γλυκόζη πιο σταδιακά, μειώνοντας αιφνίδιες αυξήσεις και το συνακόλουθο αίσθημα πείνας.
Τι να προσέξετε
Τα οξέα των παραπάνω μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο ή το στομάχι, γι’ αυτό, αν έχετε έλκος, γαστρίτιδα ή ευαισθησία στο στόμα, προχωρήστε με προσοχή ή συμβουλευτείτε γιατρό πριν δοκιμάσετε. Ποτέ μην πίνετε το ξίδι σκέτο, η διάλυση σε νερό είναι απαραίτητη. Επίσης, μην το κάνετε συνέχεια σε κάθε γεύμα ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς παρακολούθηση. Ξεκινήστε με ένα γεύμα την ημέρα για να δείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας και σταδιακά αξιολογήστε με καθοδήγηση ειδικού, αν θέλετε να το εντάξετε σε περισσότερα γεύματα.
Πρακτική συμβουλή για αρχή
Για να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα, κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο για μερικές μέρες. Καταγράψτε τι φάγατε, τι ώρα ήπιατε το διάλυμα, το αίσθημα πείνας 30-60 λεπτά μετά το γεύμα, την ενέργεια ή υπνηλία μετά το γεύμα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι νιώθετε πληρέστεροι για περισσότερο χρόνο και οι επιθυμίες για επιπλέον σνακ μειώνονται.
Το ξίδι ή το λεμόνι πριν από το φαγητό είναι ένα μικρό, πρακτικό τρικ που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας χωρίς περίπλοκες αλλαγές. Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά αποτελεί ένα απλό εργαλείο για να ελέγχετε καλύτερα τις μεταγευματικές αιχμές γλυκόζης και να νιώθετε λιγότερη πείνα ανάμεσα στα γεύματα. Αν το δοκιμάσετε σωστά, μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής σας στρατηγικής για πιο σταθερή ενέργεια και έλεγχο της όρεξης.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
