«Δέκα χρόνια μετά τις δραματικές ημέρες του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμά του, ο κ. Τσίπρας των capital controls και των κλειστών τραπεζών, των αμετάκλητα καταδικασθέντων υπουργών του για βαρύτατα αδικήματα, της συγκυβέρνησής του με την ακροδεξιά, αλλά και της μετατροπής της Ελλάδας σε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, εμφανίζεται τώρα ως τιμητής της ιστορίας.
Δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, την οικονομία να αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα σύνορα μας, χερσαία και θαλάσσια, να φυλάσσονται με αυστηρό αλλά δίκαιο τρόπο, την αμυντική μας θωράκιση και το διπλωματικό μας κεφάλαιο να βρίσκονται, εν μέσω της δυσκολότερης παγκόσμιας συγκυρίας των τελευταίων δεκαετιών, στο ισχυρότερο επίπεδο, όπως αρμόζει σε μία χώρα που κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και αισιοδοξία. Έχουμε πολλές «πληγές» ακόμα να κλείσουμε, αλλά δεν θα γυρίσουμε πίσω στις πιο μαύρες ημέρες, «ξεπλένοντας» πολιτικά τους μοιραίους πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, με πρώτο μεταξύ αυτών τον κ. Τσίπρα».
Αμετανόητος ο Τσίπρας: «Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;»
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει τις συνθήκες ώστε να επανέρθει στην ενεργό πολιτική δημιουργώντας νέο κόμμα και αφού προηγουμένως με τη στάση του διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν πριν έπαιξε την τύχη της χώρας στα ζάρια (διαβάστε εδώ) με μία μακροσκελή ανάρτησή του με τίτλο «ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15» επανέρχεται στο αίτημά του να δημοσιευθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα.
Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:
«Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;
Προχθές ζήτησα με επιστολή μου τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της κρίσιμης Συνόδου των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, στις 6 Ιούλη του 2015.
Γιατί δέκα χρόνια προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι αρκετά.
Και γιατί έφτασε, νομίζω, η στιγμή να αποτιμηθεί νηφάλια αυτή η ιστορική περίοδος. Ίσως η πιο δύσκολη για τον τόπο μας από τη μεταπολίτευση και μετά.
Και ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσουμε με ντοκουμέντα και όχι με προπαγανδιστικές κατασκευές.
Το επιχείρημα ότι τα πρακτικά των Συμβουλίων πολιτικών αρχηγών είναι απόρρητα και ως εκ τούτου μη – δημοσιοποιήσιμα, είναι έωλο. Όλοι, φαντάζομαι, θα θυμάστε ότι ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη πρακτικά της Συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών στις 13 Μαΐου του 2012.
Αναρωτιέμαι γιατί και σήμερα δε θα μπορούσε να υπάρξει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν ή των κομμάτων, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα όσα ειπώθηκαν, να βγει η αλήθεια στο φως και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Η απάντηση είναι προφανής: Γιατί κάποιους δεν τους βολεύει η αλήθεια. Τους βολεύει η προπαγάνδα.
Η επιμονή στο να μετράνε την ιστορία της χώρας από τον Γενάρη του ’15.
Λες και τότε ιδρύθηκε η Ελληνική Δημοκρατία.
Λες και δεν υπήρχαν ευθύνες για τη χρεοκοπία της.
Λες και δε χρεοκόπησε το 2009, αλλά το 2015.
Είναι οι ίδιοι που σήμερα συνεχίζουν την ίδια ακριβώς πολιτική, με τις ίδιες ακριβώς μεθόδους που μας οδήγησαν τότε στη χρεοκοπία.
Με τις παράνομες επιδοτήσεις.
Με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε ημετέρους.
Με το πελατειακό κράτος.
Με το ρουσφέτι και την τρομακτική διαφθορά .
Με την απαξίωση της Δικαιοσύνης.
Με τη διαρκή προσπάθεια να κοροϊδέψουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να υφαρπάζουν ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αυτοί που το ’15 χρησιμοποίησαν το σύνθημα να μείνουμε Ευρώπη, είναι οι ίδιοι που διαρκώς μας απομακρύνουν από την Ευρώπη.
Και πριν το 2009 και σήμερα.
Είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει τη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη σε σχέση με τις εισαγγελικές της αρχές. Και μας έχουν οδηγήσει στον πάτο των 27 σε ό, τι αφορά τη σύγκριση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Έχουν οδηγήσει στη Βαλκανοποίηση της Ελλάδας: Κραυγαλέες ανισότητες , πελατειακό κράτος, διαφθορά, αδρανοποίηση των θεσμών.
Το βαθύ κράτος που υποτίθεται ότι θα πολεμούσαν, είναι οι ίδιοι.
Είναι η παρέα τους.
Είναι οι πρακτικές τους.
Οι πρακτικές που οικοδόμησαν ένα καθεστώς κλεπτοκρατίας.
Αυτές που, όταν μας οδηγούσαν στη τραγωδία της χρεοκοπίας το 2009, τις ονόμασαν: «Μαζί τα φάγαμε».
Όχι, λοιπόν, δεν έφταιγαν οι ξένοι για το δράμα της χώρας. Αμιγώς ελληνική ήταν η ευθύνη.
Και την ευθύνη αυτή – αν και δεν είχαμε κανένα μερίδιό της – την επωμιστήκαμε υπομονετικά από το ’15 έως το ’19, για να ξελασπώσουμε το μέλλον.
Είναι κρίμα που έξι χρόνια τώρα γεμίσαμε ξανά λάσπες και σύννεφα παντού. Από αυτούς που με τη προπαγάνδα τους επιχείρησαν και επιχειρούν να μας φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας.
Να, λοιπόν, γιατί φοβούνται την αλήθεια για το ’15:
Γιατί η αλήθεια δεν είναι εμπόδιο μόνο για τη διαιώνιση του αφηγήματός τους για το χθες, αλλά κυρίως εμπόδιο για τη διαιώνιση της εξουσίας τους σήμερα και αύριο».
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
Τασούλας σε Τσίπρα: «Δεν προβλέπεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών»
Αρνητική ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στο αίτημα του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015.
Στην απάντησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με τη σημερινή σας επιστολή μου ζητάτε να δώσω στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6/7/2015, που συγκλήθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος.
Όπως ξέρετε, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα. Είναι συνεπώς άτυπο όργανο του οποίου οι συνεδριάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών παρουσία μόνο ελαχίστων απαραιτήτων τρίτων (πρακτικογράφοι).
Τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, για αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου, αλλά παραμένουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η μόνη δημοσιότητα που ακολουθεί ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι το κοινό ανακοινωθέν που εκδίδεται. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε και με το καταργηθέν ήδη από το 1986 παρεμφερές Συμβούλιο της Δημοκρατίας του οποίου επίσης τα πρακτικά ήταν απόρρητα.
Το ίδιο αίτημα με το δικό σας είχε σχετικά πρόσφατα υποβληθεί από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας στις 28/8/2024 και η απάντηση που εδόθη στις 30/9/2024 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αρνητική για τους ίδιους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Κατόπιν αυτού θεωρώ πως δεν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των πρακτικών αυτών».
Αλέξης Τσίπρας: Ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος
Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της κρίσιμης σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015 ζητά ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι επιτακτική η ανάγκη να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές των γεγονότων εκείνης της περιόδου, καθώς η αλήθεια για το χθες μας εξοπλίζει για το σήμερα και το αύριο. Βέβαια η αλήθεια για τον κ. Τσίπρα είναι πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα καθώς στην επιστολή του υπεραμύνθηκε όλων των κινήσεών του ξεχνώντας τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασε ο ελληνικός λαός εξαιτίας των αποφάσεων της κιβέρνησής του.
Όπως λέει, «στα πρακτικά περιέχονται οι απόψεις όλων των κομμάτων, οι εκτιμήσεις τους για το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, αλλά και για τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της πατρίδας από το τέλμα της χρεοκοπίας».
Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα της ελεύθερα εκφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού όσο και η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής γραμμής από τους πολιτικούς αρχηγούς, αποτέλεσαν, εκείνες τις ιστορικές στιγμές για τον τόπο μας, κρίσιμο παράγοντα για την τελική έκβαση των δύσκολων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με τους δανειστές μας».
Μεταξύ άλλων μιλάει για «μια συμφωνία που εν τέλει άνοιξε την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση με αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και εγγυημένη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, την ανάκτηση της διεθνούς της αξιοπιστίας, την επιστροφή στις αγορές και την επαναφορά της πατρίδας μας στην οικονομική, δημοκρατική και εθνική κανονικότητα, απαλλάσσοντάς την από την ασφυκτική επιτροπεία τρίτων».
Αναλυτικά η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:
«Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και την κρίσιμη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών την επομένη της λαϊκής ετυμηγορίας.
Το αποτέλεσμα της ελεύθερα εκφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού όσο και η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής γραμμής από τους πολιτικούς αρχηγούς, αποτέλεσαν, εκείνες τις ιστορικές στιγμές για τον τόπο μας, κρίσιμο παράγοντα για την τελική έκβαση των δύσκολων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με τους δανειστές μας.
Mια συμφωνία που εν τέλει άνοιξε την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση με αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και εγγυημένη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, την ανάκτηση της διεθνούς της αξιοπιστίας, την επιστροφή στις αγορές και την επαναφορά της πατρίδας μας στην οικονομική, δημοκρατική και εθνική κανονικότητα, απαλλάσσοντάς την από την ασφυκτική επιτροπεία τρίτων.
Είναι εύλογο, τα κρίσιμα εκείνα γεγονότα, που επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, να απασχολούν ακόμα και σήμερα το δημόσιο διάλογο. Κι αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές τους, καθώς η αλήθεια για το χθες μας εξοπλίζει για το σήμερα και το αύριο.
Αυτός είναι ο λόγος που σας ζητώ, σήμερα με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων, να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο συγκλήθηκε μετά από αίτημά μου, από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την επομένη του δημοψηφίσματος.
Πρακτικά στα οποία περιέχονται οι απόψεις όλων των κομμάτων, οι εκτιμήσεις τους για το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, αλλά και για τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της πατρίδας από το τέλμα της χρεοκοπίας.
Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό, είπε ο Διονύσιος Σολωμός. Με τη βεβαιότητα ότι συμμερίζεστε αυτή την άποψη, αναμένω ότι θα πράξετε το δημοκρατικό και θεσμικό σας χρέος απέναντι στην αλήθεια.
Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»
Ειδήσεις Σήμερα
- Τρομακτικό βίντεο από τη Σαντορίνη: Τροχόσπιτο γίνεται «καρυδότσουφλο» από τους ανέμους
- Κανάλια: Μεταγραφικός πυρετός – Οι μετακινήσεις που θα συζητηθούν
- Θρίλερ στην Κάρπαθο: Αγνοείται από το Σάββατο Βρετανός τουρίστας
- Δημοσκοπήσεις: Οι «κόκκινες» κάρτες και τα χαμόγελα
- ΛΕΞ: «Σείστηκε» το ΟΑΚΑ από 60.000 θεατές – Η ιστορική στιγμή που η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται στη σκηνή [βίντεο]
- Χαμένη ευκαιρία για το ελληνικό φιστίκι η Dubai Chocolate
- Διακοπές στα Παράλια της Ηπείρου: Τα… νησάκια από την Πρέβεζα έως τα Σύβοτα

