Προχωρά η αποκατάσταση της ιστορικής «οικίας Κοκοβίκου» στην οδό Τριπόδων 32 στην Πλάκα. Το κινηματογραφίκό σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας αποκτά νέα ζωή.

Το κτήριο επί της οδού Τριπόδων το 1971 και το 2025
Η περίφημη «οικία Κοκοβίκου», ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σπίτια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ετοιμάζεται να αναδείξει τόσο την αρχιτεκτονική του ταυτότητα όσο και τις αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως και χρονολογούνται από την κλασική έως τη βυζαντινή εποχή. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, ως εξαιρετικό δείγμα συγκροτήματος αθηναϊκής οικίας, ενώ η διάσωσή του συμβάλλει στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το ιστορικό κτήριο, που συνδέθηκε με την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού, θα μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο αφιερωμένο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Άποψη των αρχαίων καταλοίπων από τα δυτικά.
Το έργο προχωρά στο επόμενο στάδιο, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επι της μελέτης συντήρησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του αύλειου χώρου κτηρίου. Σύμφωνα με την μελέτη οι σωστικές επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν πριν τις αναστηλωτικές εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των κτισμάτων του οικοπέδου. Στον αύλειο χώρο και στο ισόγειο της διατηρητέας οικίας ήλθαν στο φως, κατά τις ανασκαφικές εργασίες αρχαία κατάλοιπα από την κλασική έως τη βυζαντινή εποχή. Συγκεκριμένα η μελέτη αφορά στην συντήρηση των αρχαιολογικών καταλοίπων που εντοπίστηκαν, όπως τμήμα της αρχαίας οδού των Τριπόδων, που συνέδεε το θέατρο Διονύσου με την Αρχαία Αγορά καθώς και τμήμα του δυτικού αναλήμματος αυτής. Στο μέσον περίπου του αναλήμματος σώζονται τρείς βαθμίδες που χρονολογούνται στον 4ο αι π.X, μίας κλίμακας- πιθανή Πύλης, η οποία οδηγούσε σε δευτερεύουσα ανιούσα οδό, κάθετη στην αρχαία οδό των Τριπόδων.

Εδώ πραγματοποιήκαν τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα»

Φωτογραμμετρική αποτύπωση αρχαιοτήτων

Η επιγραφή που βρέθηκε εντοιχισμένη σε βυζαντινή φάση του αναλημματικού τοίχου της οδού Τριπόδων

Ο αναλημματικός τοίχος στο ισόγειο του μεσαίου δωματίου της οικίας
Εκατέρωθεν των βαθμίδων της κλίμακας εντοπίστηκαν δύο τετράγωνες κρηπίδες, που πιθανόν ανήκουν σε θεμελιώσεις βάθρων Χορηγικών Μνημείων. Επιπλέον εντοπίστηκε ένας πώρινος ανοικτός αγωγός και αλληλοκαλυπτόμενοι πήλινοι αγωγοί που συνδέονται με την ύπαρξη της ανιούσας οδού, και τμήματα τριών θεμελιώσεων, τα οποία πιθανόν ανήκουν κι αυτά σε Χορηγικά μνημεία, τμήμα αρχαίου αναλημματικού τοίχου, ελληνιστικής περιόδου, τμήματα αποχετευτικών αγωγών και τέλος εννέα βυζαντινοί αποθέτες αποθήκευσης σιτηρών και τρία πήλινα πιθάρια.

Η εικόνα του κτηρίου επί εποχή Όθωνος
Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει την προστασία και ανάδειξή των αρχαιοτήτων, μετά την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη διάσωση, την αποκατάσταση και την επανάχρηση του κτηρίου-μνημείου, επί της οδού Τριπόδων 32, από τα ελάχιστα πλέον σωζόμενα «αθηναϊκά σπίτια», συμβάλλοντας στην επανένταξή του στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

Η εικόνα του κτηρίου τη δεκαετία του 1950
Το έργο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων έχει ως στόχο τη βελτίωση της εικόνας τους και του περιβάλλοντος χώρου, την προαγωγή της αναγνωσιμότητας και της εκπαιδευτικής τους αξίας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη θέασή τους. Παράλληλα, επιδιώκεται η ασφαλής και απρόσκοπτη κίνηση των επισκεπτών και η ενημέρωσή τους. Η στέγαση των αρχαιοτήτων αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας τους από περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως το νερό. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο προβλέπεται μέσω ανεξάρτητης εισόδου, από την οδό Τριπόδων, με μεταλλική κλίμακα και διευρυμένο πλατύσκαλο που γεφυρώνει την υψομετρική διαφορά, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ΑμεΑ.

Πρόταση αποκατάστασης (ανατολική & βόρεια όψη)

Πρόταση αποκατάστασης(δυτική όψη)




















