Την ανακοίνωση έκανε σήμερα, Παρασκευή (5/6) ο αρμόδιος Υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Στράτου Σιμόπουλου.
«Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1250 € στα 1600 €. Η αύξηση αυτή είναι 28%. Είναι μια πράξη δικαιοσύνης και μια πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην κοινωνία. Δεν είναι αποσπασματική ενέργεια, αλλά εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος, καθώς δίνουμε δυνατότητες επανεκκίνησης σε όσους περισσότερους μπορούμε», τόνισε ο Υπουργός από τα κυβερνητικά έδρανα, τονίζοντας ότι το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει «να αντανακλά την πραγματικότητα του σήμερα, όχι του χθες».
«Το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών είχε οριστεί το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα 1.250 ευρώ. Αυτή ήταν το όριο της δημοσιονομικής ασφυξίας», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών
Παράλληλα με την αύξηση του ορίου, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε μια ρύθμιση που στοχεύει στην επιβράβευση της συνέπειας των οφειλετών.
Για πρώτη φορά, θεσπίζεται η δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού για όσους οφειλέτες προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:
- Καταβολή του 25% της βασικής οφειλής τους.
- Ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε δόσεις.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να «ξεπαγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι δείχνουν έμπρακτη διάθεση διακανονισμού των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο.

