Αθήνα Καιρός

Αλβανία: Συνεχίζονται για 4η μέρα οι μαζικές διαδηλώσεις στα Τίρανα κατά του project Κούσνερ

8 λεπτά
Αλβανία: Συνεχίζονται για 4η μέρα οι μαζικές διαδηλώσεις στα Τίρανα κατά του project Κούσνερ
Demonstrators take part in a protest against a planned luxury resort backed by a company linked to Jared Kushner, the son-in-law of U.S. President Donald Trump, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 3, 2026. REUTERS/Florion Goga

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους των Τιράνων, ζητώντας να «παγώσει» το τουριστικό project που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι κινητοποιήσεις δυναμώνουν σταθερά, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες εκφράζουν αντίθεση στην ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην προστατευόμενη περιοχή Βιόσα-Νάρτα, στο δέλτα του ποταμού Βιόσα.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το έργο απειλεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα διεθνούς σημασίας, όπου ζουν και φωλιάζουν σπάνια είδη, όπως τα ροζ φλαμίνγκο.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Demonstrators take part in a protest against a planned luxury resort backed by a company linked to Jared Kushner, the son-in-law of U.S. President Donald Trump, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 3, 2026. REUTERS/Florion Goga

Εσωτερική εικόνα άρθρου

A drone view shows demonstrators holding banners during a protest against a luxury resort development planned by a company linked with Donald Trump’s son-in-law, Jared Kushner, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 4, 2026. REUTERS/Florion Goga

Εσωτερική εικόνα άρθρου

A drone view shows demonstrators holding banners during a protest against a luxury resort development planned by a company linked with Donald Trump’s son-in-law, Jared Kushner, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 4, 2026. REUTERS/Florion Goga

«Εντι Ράμα παραιτήσου!», έγραφαν τα πανό της χθεσινής διαδήλωσης.

Τι είναι το τουριστικό θέρετρο που σχεδιάζεται στην Αλβανία

Ο Κούσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ ανακοίνωσαν την άνοιξη 2024 την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν πολυτελή ξενοδοχεία στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες και ορισμένες δημοσιεύσεις στο Instagram, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από ξενοδοχεία και βίλες στις ακτές της Βιόσα/Νάρτα, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Τιράνων, καθώς και ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο στο ακατοίκητο νησί Σαζάν, που παλιότερα αποτελούσε στρατιωτική βάση.

YouTube thumbnail

Στο τέλος του 2024, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, η αλβανική κυβέρνηση έδωσε στην Atlantic Incubation Partners LLC, που συνδέεται με το επενδυτικό ταμείο Affinity του Τζάρεντ Κούσνερ, το καθεστώς του στρατηγικού επενδυτή.

Αυτό επιτρέπει σε μία εταιρεία να επωφεληθεί από ταχείες διοικητικές διαδικασίες και την υποστήριξη σειράς υπουργείων, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του AFP (Γαλλικό Πρακτορειο Ειδήσεων).

Τον Ιανουάριο 2026, η Ιβάνκα επισκέφθηκε μαζί με ομάδα αρχιτεκτόνων και επενδυτών την περιοχή και δείπνησε με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

YouTube thumbnail

Ποιος επενδύει και πόσα;

Η επένδυση στο νησί Σαζάν θα είναι ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Εντι Ράμα μίλησε πρόσφατα για σχέδιο «4 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ωστόσο, η ταυτότητα των επενδυτών και ο ρόλος του αλβανικού κράτους στα χρηματοοικονομικά σχήματα παραμένουν αδιαφανείς. Η Affinity Partners παρέπεμψε το AFP στην εταιρεία επικοινωνίας P2 Public Affairs.

Η P2 Public Affairs έστειλε γραπτή δήλωση μιλώντας για τον «ενθουσιασμό της ιδέας για την δημιουργία ενός προορισμού παγκόσμιας κλάσης και για την πραγματοποίηση μιας από τις σημαντικότερες ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή», ιδέα που ανήκει «στον Ασερ Αμπεχσέρα (Asher Abehsera), πρόεδρο της Sazan Real Estate Development LLC», εταιρείας που εμφανίζεται ως διαχειριστής του σχεδίου «μαζί με πλειάδα επενδυτών».

Όμως το AFP δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει νομικό ίχνος για την ύπαρξη αυτής της εταιρείας. Οι αλβανικές αρχές, που ερωτήθηκαν σχετικά σήμερα το πρωί, δεν έχουν απαντήσει.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ανησυχίες για οικολογική καταστροφή, ιδιοκτησιακά δικαιώματα, αδιαφανείς πόροι

Οι επικρίσεις και οι καταγγελίες για το σχέδιο αυξάνονται. Προέρχονται κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Άλλωστε πολλές είναι οι πτυχές του σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης του Τζάρεντ Κούσνερ που παρουσιάζουν προβλήματα: από οικολογικά ζητήματα έως υποψίες περί διαφθοράς.

Η παράκτια ζώνη Βιόσα-Νάρτα είναι στο δέλτα του ποταμού Βιόσα (Αώος) και αποτελεί προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί πλήθος ειδών της πανίδας και της χλωρίδας.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν εδώ και μήνες τις επιπτώσεις του σχεδίου. Τον Ιανουάριο, περισσότερες από 40 μκο απηύθυναν επιστολή προς την αλβανική κυβέρνηση ζητώντας την άμεση αναστολή του. Στις οικολογικές ανησυχίες προστέθηκαν οι αμφιβολίες για την προέλευση των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της γης και για την νομιμότητα των διαδικασιών.

Όπως και πολλά άλλα εδάφη στην Αλβανία, η ζώνη αποτελεί αντικείμενο διαφορών που συνδέονται με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Το 1945, με την έλευση του Εμβέρ Χότζα στην εξουσία, η ιδιωτική ιδιοκτησία καταργήθηκε στην Αλβανία. Στην δεκαετία του 1990, με την πτώση του καθεστώτος, μεταξύ οικονομικής κρίσης και ένοπλων συγκρούσεων, πολλές εκτάσεις καταπατήθηκαν χωρίς νομική βάση και έκτοτε το θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο.

Χιλιάδες οικογένειες συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους και ανάμεσά τους ορισμένες υποστηρίζουν ότι είναι κάτοχοι μέρους των εδαφών που έχουν παραχωρηθεί για το σχέδιο του ζεύγους Κούσνερ.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Cove and beach of Brisana, Peninsula of Karaburun, within the Karaburun-Sazan Marine Parc, Vlore Bay, Albania, Europe Copyright: GOUPIxCHRISTIAN 1382-419 No Use Switzerland. No Use Germany. No Use Austria

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]