Παραδοσιακό πιάτο της Θεσσαλίας, πεντανόστιμο και πανεύκολο, θα μπει στη λίστα με τα αγαπημένα σας. Ο πλαστός είναι μία από τις ξακουστές πίτες και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανοίξετε φύλλο. Η συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη.
Υλικά – Πλαστός
Για τη γέμιση
1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα )
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
50 ml ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα
Αλάτι, πιπέρι
Για τον χυλό
450 γρ. καλαμποκάλευρο
200 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
400 ml νερό
50 ml ελαιόλαδο
Aλάτι
Διαδικασία
Aρχικά πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπόλ και τα τρίβουμε ελαφρά με λίγο αλάτι, τα στύβουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα θρυμματισμένη και αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και κρατάμε τη γέμιση στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αυγό, προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και σιγά – σιγά ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας συνεχώς.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και ρίχνουμε λίγο από τον χυλό να καλύψει τον πάτο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα χόρτα σε όλο το ταψί και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω ώστε να καλύψει τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 60–70 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 15–20 λεπτά πριν κόψουμε.






















