Επίσημη είναι πλέον η στροφή του Αλέξη Τσίπρα στον λαϊκισμό και τη στρατηγική που τον έφερε στην εξουσία το 2015.
Το δίλημμα που «βασανίζει» το επιτελείο του από τη στιγμή που άρχισε να «κολλάει» στις δημοσκοπήσεις για το αν θα πρέπει να επιμείνει στη στρατηγική του rebranding και να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι είναι διαφορετικός από τον πρωθυπουργό που κυβέρνησε την περίοδο 2015-2019, με τα γνωστά, καταστροφικά αποτελέσματα, ή να γυρίσει στον παλιό του εαυτό για να μην αποξενωθεί από το αριστερό λούμπεν ακροατήριό του απαντήθηκε.
Ο Τσίπρας δείχνει να αποδέχεται ότι δεν μπορεί να πείσει ως μετριοπαθής κεντροαριστερός ηγέτης, αφήνει το Κέντρο για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και επιλέγει την πολιτική της συστηματικής καταγγελίας, προσπαθώντας να φθείρει και όχι να αναμετρηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βασικός του στόχος πλέον δεν είναι να βγει καθαρά δεύτερος στις εκλογές, με μεγάλη διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ και σε κοντινή απόσταση από τη Ν.Δ., ώστε να εμφανιστεί ως η εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές. Στόχος του είναι να μην τον ξεπεράσει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και έτσι τερματιστεί άδοξα η προσπάθεια επιστροφής του στην πολιτική σκηνή.
Ανεπίσημα, η στροφή του Τσίπρα στη στρατηγική της πόλωσης και στον λαϊκισμό που ξέρει και τον κάνει να αισθάνεται άνετα ξεκίνησε με το «βλάκας» του Καρτερού κατά του Ανδρουλάκη. Αυτή ήταν η πρώτη σαφής ένδειξη επιστροφής του Τσίπρα στη λαϊκιστική πολιτική επικοινωνία και η εγκατάλειψη της εικόνας του μετριοπαθούς ηγέτη που στοχεύει δήθεν στην προγραμματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τους χαμηλούς τόνους κ.λπ.
Η απάντηση του Τσίπρα στο εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση από εκείνον ήταν η ταύτιση με τον Σαμαρά στα εθνικά θέματα, η ανάδειξη της ακρίβειας ως πρόβλημα που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα με αποκλειστικό υπεύθυνο την κυβέρνηση και ένα βίντεο που συνδυάζει τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του μπάσκετ, τη σύλληψη του επικεφαλής μίας εταιρίας -που πουλούσε πίτσα- για μεγάλη φοροδιαφυγή και μία επιδότηση σε βουλευτή της Ν.Δ., και κατέληγε στο να χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Νονό».
Η κάμψη της ΕΛΑΣ στις μετρήσεις και τα μηνύματα που παίρνει το επιτελείο του Τσίπρα από τους δημοσκόπους για τη συνέχεια επέφεραν στην Αμαλίας έναν μικρό πανικό. Τα πάντα επανεξετάζονται στην αναζήτηση της κατάλληλης προεκλογικής στρατηγικής για να μη χαθεί η δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, καθώς από μήνα σε μήνα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κλείνει τη μεταξύ τους ψαλίδα. Σήμερα είναι ήδη κάτω από τις δύο μονάδες.
Καταγγελίες ό,τι να ’ναι
Το τελευταίο βασικό μήνυμα του Τσίπρα στην ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι ο Ανδρουλάκης είναι «βλάκας» και ο Μητσοτάκης «νονός». Ο πραγματικός λαϊκιστής Τσίπρας νίκησε εύκολα τον fake κεντροαριστερό Τσίπρα, που ανεπιτυχώς προσπάθησαν να «φτιάξουν» οι Γάλλοι σύμβουλοι.
Το βίντεο με τον «Νονό» δεν προέκυψε -λένε οι πληροφορίες μας- στο πλαίσιο μίας στρατηγικής ή ως αποτέλεσμα κάποιας ποιοτικής έρευνας από αυτές που «τρέχουν» τα κόμματα για λίγες ώρες ή μία, δύο ημέρες, ώστε να δουν τον παλμό της κοινής γνώμης και να προβούν σε κάποια επικοινωνιακή ενέργεια ώστε να συντονιστούν με αυτόν.
Προέκυψε -και ο Τσίπρας θα κινηθεί για ένα διάστημα με αυτόν τον τρόπο- ως υλοποίηση της ιδέας ο Τσίπρας να καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για κάθε θέμα και με κάθε αφορμή (σε άλλο βίντεο καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη μη λειτουργία του σχολείου της Γκράβας, βγάζοντας «λάδι» τον βασικό υπεύθυνο, δηλαδή τον Δήμο Αθηναίων), επειδή τον έπεισαν ότι έτσι θα καταστεί στην κοινή γνώμη ως βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη. Στο επιτελείο του κυριαρχεί πλέον η άποψη ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια παρουσίασης μίας συνεκτικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας που οι πολίτες θα συγκρίνουν με αυτή της Ν.Δ. και προκρίνεται η πολιτική του παρουσία να στηριχθεί στην καταγγελία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Για πόσο; Σίγουρα μέχρι το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων.











![Αποκάλυψη ΕΤ – Έξτρα αύξηση στις συντάξεις [αναλυτικοί πίνακες με τα καθαρά ποσά]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/09/syntaxeis-300x208-jpg.webp)









