Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ το απόγευμα της Τρίτης (12/5), από το Ασκληπιείο Βούλας και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην μονάδα αναζωογόνησης και είναι αιμοδυναμικά ασταθής.
Ηλιούπολη: Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας στο σχολείο των κοριτσιών
Το πρωί της Τετάρτης (13/5), θα μεταβεί κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς από το ΚΕΔΑΣΥ, στο σχολείο των δύο 17χρονων κοριτσιών που έπεσαν από την ταράτσα πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη,
Παράλληλα το υπουργείο απευθύνει έκκληση προς όλους για διαχείριση του περιστατικού με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία, υπευθυνότητα και επίγνωση της ιδιαίτερης βαρύτητας και ευαισθησίας των πληροφοριών, με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στις οικογένειές τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, μόλις ενημερώθηκε για το τραγικό γεγονός, μετέβη άμεσα, μετά από συνεννόηση με την υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να υπάρξει συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις οικογένειες των μαθητριών.
Όπως τονίζει το υπουργείο, η προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών των οικογενειών τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που επηρεάζονται από το τραγικό αυτό γεγονός.
Σοκάρει η μαρτυρία γείτονα – «Τα κορίτσια μας ζήτησαν τα κλειδιά από την ταράτσα»
«Άκουσα ότι το ένα παιδί, το άλλο κοριτσάκι χαροπαλεύει. Εύχομαι να τα καταφέρει αν και παιδιά ειλικρινά από το πέμπτο δεν είναι εύκολο. Δηλαδή δεν ξέρω. Δηλαδή εκτός από το παιδί αυτό δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα είναι. Εύχομαι να το βοηθήσει ο Θεός να μείνει ζωντανό τουλάχιστον αυτό», λέει γείτονας.
Το σημείωμα που άφησε η μία από τις δύο 17χρονες
Τα δύο κορίτσια, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσαν την πόρτα της ταράτσας, φόρεσαν ακουστικά και έπεσαν μαζί κρατώντας το χέρι η μία της άλλης.
«Ήταν προμελετημένο απ’ το ότι μας φαίνεται τώρα, γιατί οι αστυνομικοί ανεβήκανε στην ταράτσα και είχαν αφήσει και σημείωμα τα παιδιά για τη μαμά και τον μπαμπά. Το ένα κορίτσι είναι της πολυκατοικίας, το ξέραμε. Είναι εξαιρετικό παιδί», πρόσθεσε ο γείτονας.
Το ιατρικό ανακοινωθέν για τη 17χρονη
Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της 17χρονης που νοσηλεύεται μετά την πτώση από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη, σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν του ΓΝ «Ασκληπιείο Βούλας». Όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, τα δύο ανήλικα κορίτσια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μέσω ΕΚΑΒ στις 12:30 και 12:32 το μεσημέρι.
«Ακαριαίως εισήχθησαν στην αίθουσα αναζωογόνησης, όπου και υποβλήθησαν σε εντατικές ενέργειες αναζωογόνησης και απεικονιστικών εξετάσεων. Η πρώτη έχει διασωληνωθεί και η κατάστασή της χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ συνεχίζεται να καταβάλλεται μέχρι τώρα κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η διακομιδή της σε εφημερεύον νοσοκομείο και, συγκεκριμένα, το ΚΑΤ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για τη δεύτερη ανήλικη, ο διοικητής του νοσοκομείου σημείωσε ότι «προσήλθε σε ανακοπή και παρά τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες που διήρκεσαν πάνω από μία ώρα, δυστυχώς δεν κατάφερε να επανέλθει και διαπιστώθηκε ο θάνατός της».
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στις οικογένειες των δύο κοριτσιών παρέχεται ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.
Το ιατρικό ανακοινωθέν
«Σήμερα και ώρα 12:30 και 12:32 μεσημβρινή, ακριβώς, προσήλθαν μέσω ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου μας δύο νεαρά ημεδαπά κορίτσια, αμφότερα 16 ετών.
Ακαριαίως εισήχθησαν στην αίθουσα αναζωογόνησης, όπου υποβλήθηκαν σε εντατικές ενέργειες αναζωογόνησης και απεικονιστικές εξετάσεις.
Η πρώτη έχει διασωληνωθεί και η κατάστασή της χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ συνεχίζεται να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διακομιδή της σε εφημερεύον νοσοκομείο και, συγκεκριμένα, στο ΚΑΤ.
Η δεύτερη, η οποία προσήλθε σε ανακοπή, παρά τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες που διήρκεσαν πάνω από μία ώρα, δυστυχώς δεν κατάφερε να επανέλθει και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Στις οικογένειες παρέχεται κάθε δυνατή ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια».
Το χρονικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξετάζουν οι αστυνομικές Αρχές, οι δύο ανήλικες, που ήταν φίλες και μαθήτριες Λυκείου, ανέβηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (12/5) στην ταράτσα της πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη, έχοντας βρει προηγουμένως τα κλειδιά πρόσβασης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κοπέλες κλείδωσαν την πόρτα της ταράτσας πίσω τους, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη της έρευνας, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως επιχείρησαν να απομονωθούν ώστε να μην υπάρξει παρέμβαση από κάποιον ένοικο ή περαστικό.
Λίγη ώρα αργότερα, οι δύο ανήλικες έπεσαν στο κενό από μεγάλο ύψος, από τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας, προκαλώντας αναστάτωση στη γειτονιά.
Κατά τις έρευνες των αστυνομικών, στο σακίδιο της μίας κοπέλας βρέθηκε χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο εξετάζεται από τις Αρχές. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ότι η πράξη είχε προσχεδιαστεί, με τις Αρχές να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αυτοχειρίας.
Τι λέει ένοικος που η γυναίκα του είδε τα κορίτσια πριν συμβεί το κακό
«Έφυγε η σύζυγός μου για τη δουλειά της και τα κορίτσια τα είδε. Της ζητήσανε το κλειδί επειδή είμαστε και διαχειριστές στο κλειδί της ταράτσας ώστε να το χρησιμοποιήσουν για κάποιο λόγο. Δεν φαινόταν κάτι περίεργο σε όλο αυτό. Τα κλειδιά έχει δικαίωμα να τα έχει οποιοσδήποτε ένοικος της πολυκατοικίας. Δεν πήγαινε ο νους σε κανέναν από εμάς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο μοιραίο. 12 η ώρα περίπου έγινε αυτό που έγινε. Ήταν τραγικό αυτό που ζήσαμε πραγματικά. Το άκουσε ο γιος μου, ο οποίος ήταν στο σπίτι. Το παιδί σοκαρίστηκε. Άνθρωπος εκεί επίσης της πολυκατοικίας βγήκε και αντίκρυσε τα δύο κορίτσια τα νεαρά ήταν κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιγραφτεί από κανέναν, δηλαδή να μην το ζήσει άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά ένας ένοικος της πολυκατοικίας, η σύζυγος του οποίου είδε τα δύο κορίτσια πριν πέσουν στο κενό και της ζήτησαν και τα κλειδιά της ταράτσας.

