«Βάσει οδηγιών μου, νωρίς σήμερα το πρωί, ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν τον Ντον Λέμον» και άλλους τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο και έναν πρώην υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Χ.
At my direction, early this morning federal agents arrested Don Lemon, Trahern Jeen Crews, Georgia Fort, and Jamael Lydell Lundy, in connection with the coordinated attack on Cities Church in St. Paul, Minnesota.
More details soon.
— Attorney General Pamela Bondi (@AGPamBondi) January 30, 2026
Η ίδια διευκρίνισε πως αυτές οι συλλήψεις έγιναν σε σχέση με «την επίθεση» εναντίον ενός ναού στο Σεντ Πολ, την 18η Ιανουαρίου, όταν διαδηλωτές διέκοψαν μια θρησκευτική λειτουργία στην πρωτεύουσα της Μινεσότας.
«Ο Ντον είναι δημοσιογράφος εδώ και 30 χρόνια και η δουλειά του, που προστατεύεται από το Σύνταγμα, στη Μινεάπολη δεν διέφερε σε τίποτα απ’ όσα πάντα έκανε», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο δικηγόρος του Αμπ Λόουελ.
«Αυτή η πρωτοφανής επίθεση κατά της Πρώτης Τροπολογίας (του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του Τύπου) και αυτή η προφανής απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από τις πολυάριθμες κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή η διοίκηση δεν θα μείνουν αναπάντητες», συμπλήρωσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας πως ο πελάτης του θα αμφισβητήσει αυτές τις κατηγορίες «με σθένος και αποφασιστικότητα ενώπιον των δικαστηρίων».

Διάσημος παρουσιαστής του CNN έως την απόλυσή του από το τηλεοπτικό δίκτυο το 2023, ο Ντον Λέμον εργάζεται πλέον ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος.
Τον Ιανουάριο είχε καλύψει μια κινητοποίηση κατά της αστυνομίας της μετανάστευσης (ICE) σε έναν ναό στο Σεντ Πολ, όπου διαδηλωτές πίστευαν πως ο αναπληρωτής διευθυντής του τοπικού γραφείου της ICE ασκούσε το λειτούργημα του πάστορα.
Τρεις άνθρωποι είχαν ήδη συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα επειδή συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδήλωση.
Η αστυνομία μετανάστευσης διεξάγει εδώ και εβδομάδες ευρεία επιχείρηση στη Μινεσότα, όπου ο θάνατος δύο Αμερικανών πολιτών, της Ρενέ Γκουντ και του Άλεξ Πρέτι, από πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων και στις δύο περιπτώσεις, αποκρυσταλλώνουν την ένταση.
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την απομάκρυνση των ομοσπονδιακών πρακτόρων από τη Μινεσότα

Φοιτητικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε αποχή και διαδηλώσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ σήμερα με αίτημα την απομάκρυνση των ομοσπονδιακών πρακτόρων από τη Μινεσότα, μετά τον φονικό τραυματισμό δύο Αμερικανών πολιτών στη Μινεάπολη, περιστατικά που έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.
Η έκκληση για γενική απεργία έρχεται μετά τις διαδηλώσεις της προηγούμενης Παρασκευής, όταν χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μινεάπολης, παρά το έντονο κρύο, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τις επιχειρήσεις για τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών στην πόλη.
Σήμερα φοιτητικές οργανώσεις δηλώνουν ότι επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στον Τραμπ, παρά τις δηλώσεις του ότι θα υπάρξει «μικρή αποκλιμάκωση» στη Μινεσότα.
«Θέλουμε να μετατραπεί αυτό σε ένα κίνημα με διάρκεια, οπότε στο μέλλον (θα ακολουθήσουν) περισσότερες απεργίες, περισσότερες διαμαρτυρίες», δήλωσε η Μπριάνα Τζάκσον μέλος της Ένωσης Μαύρων Φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε βίντεο που αναρτήθηκε για την προώθηση του κινήματος διαμαρτυρίας.
«Όχι δουλειά, όχι σχολείο, όχι ψώνια. Σταματήστε τη χρηματοδότηση της ICE», είναι το σύνθημα στον ιστότοπο nationalshutdown.org στον οποίο αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθούν 250 διαδηλώσεις σε 46 πολιτείες και μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και η Ουάσινγκτον.
Στην πολιτεία Τζόρτζια μαθητές από 90 λύκεια, από την Ατλάντα ως τη Σαβάνα, σχεδιάζουν να απέχουν από τα μαθήματά τους σήμερα.
Στο μεταξύ χθες Πέμπτη η αστυνομία της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον συνέλαβε 54 διαδηλωτές που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε κτίριο της Γερουσίας με αίτημα να μην εγκριθεί η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, στο οποίο υπάγεται η ICE.

Επίσης χθες ο «τσάρος των συνόρων» Τομ Χόμαν, που ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων των υπηρεσιών μετανάστευσης στη Μινεσότα, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες θα περιοριστούν πλέον σε στοχευμένες επιχειρήσεις.
Εξάλλου νέες οδηγίες που εκδόθηκαν ζητούν από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες να αποφεύγουν τη μη απαραίτητη επικοινωνία με «ταραξίες» προκείμενου να μην «υποδαυλίζουν την κατάσταση».
Έπειτα από εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων δίνονται στη δημοσιότητα δεκάδες βίντεο που δείχνουν τις βίαιες τακτικές βαριά οπλισμένων και μασκοφόρων πρακτόρων στη Μινεάπολη, το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί κατά τη δεύτερη θητεία του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών έχουν ξεπεράσει τα όρια.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ισραήλ: Στελέχη του στρατού παραδέχθηκαν ότι οι νεκροί στη Γάζα είναι 70.000 – Ανοίγει το πέρασμα της Ράφα
- Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Διαψεύδει την εμπλοκή του στις έρευνες για την Deutsche Bank – «Δεν είναι ύποπτος» λέει εκπρόσωπός του
- Βενεζουέλα: Σε ιδιώτες τα πετρέλαια της χώρας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

