ΖΑΕΦ: ΝΑ ΑΔΡΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, αλλά πρέπει να αποφασίσετε να μπείτε

06/09/18 • 17:32 | UPD 06/09/18 • 17:32

Newsroom eleftherostypos.gr

Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, αλλά μόνο ο λαός της χώρας μπορεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει μέσα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας νωρίτερα στα Σκόπια, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, αλλά μόνο ο λαός της χώρας μπορεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει μέσα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας νωρίτερα στα Σκόπια, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σε λίγες εβδομάδες θα διεξάγεται ένα δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας. Η απόφαση είναι δική σας. Είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί η φωνή σας, γι΄ αυτό ενθαρρύνω του πολίτες της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες, τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή να γίνετε δηλαδή μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Πρόκειται για μια ευκαιρία που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ είναι η πιο ισχυρή συμμαχία στον κόσμο. Εξασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και συνολικά στα Δυτικά Βαλκάνια. Βρισκόμαστε πολύ κοντά, για να αδράξουμε την ευκαιρία, να ψηφίσουμε, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είναι ένα σταυροδρόμι για τη χώρα μας και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ είναι τεράστιας σημασίας για εμάς, και ελπίζω ότι οι πολίτες μας θα αναγνωρίσουν τη σημασία του για την πρόοδο της χώρας μας

Όπως ανακοίνωσε ο Ζάεφ έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας-επιτροπή προετοιμασίας της χώρας για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, στην οποία επικεφαλής είναι ο ίδιος, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν νηφαλιότητα σε όλη την περίοδο πριν το δημοψήφισμα και να αναγνωρίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ο στρατηγικός σύμμαχος των Σκοπίων και η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Νωρίτερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρακολούθησε άσκηση μονάδας ειδικών δυνάμεων, μαζί με την υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκέρινσκα, όπου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί ως το 30ο μέλος της συμμαχίας».

Изјави на Шекеринска и Столтенберг

Posted by MИА.mk on Thursday, 6 September 2018

«Η χώρα σας έχει καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε δύσκολες αποστολές. Μέλη του στρατού σας έλαβαν μέρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλα μέρη, κάτι που δείχνει ότι έχετε ένα στρατό που συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων σημείωσε ότι έως στιγμής σε διαφορετικές αποστολές του ΝΑΤΟ έχουν συμμετάσχει 4.000 «Μακεδόνες στρατιώτες». «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του ‘’Μακεδονικού’’ στρατού, είναι ο σιωπηλός διπλωμάτης στις προσπάθειες μας για ένταξη στη Συμμαχία», τόνισε η Σεκερίνσκα.

Όπως ανέφερε η Σκοπιανή υπουργός, «σε αυτό το συνεταιρισμό, μπορούμε να βασιζόμαστε… Το ΝΑΤΟ ήταν εδώ για να μας βοηθήσει όταν το χρειαστήκαμε περισσότερο».