Αθήνα Καιρός

Και τα χέρια… στη μέγγενη του διαβήτη

5 λεπτά
Και τα χέρια… στη μέγγενη του διαβήτη

Η «δακτυλική σκλήρυνση», χαρακτηριστικό σύμπτωμα που πρέπει να σας ανησυχήσει εάν πάσχετε από διαβήτη

    Εάν το δέρμα στα δάχτυλά σας γίνει πιο παχύ, πιο σφιχτό, ή φαίνεται «κηρώδες», καλό θα ήταν να κάνετε εξέταση για διαβήτη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 αναπτύσσει μια δερματική πάθηση γνωστή ως δακτυλική σκλήρυνση. Η πάθηση είναι αξιοσημείωτη επειδή προκαλεί «σφιχτό, παχύ, κέρινο δέρμα» στο πάνω μέρος από τις παλάμες. Κάποιες φορές προκαλεί παχύρρευστο δέρμα και στο μέτωπο των ασθενών.Εσωτερική εικόνα άρθρου

Συχνά συνυπάρχει και ακαμψία των αρθρώσεων

Εκτός από τις αλλαγές στην υφή του δέρματος, πολλά άτομα με δακτυλική σκλήρυνση βιώνουν ακαμψία στις αρθρώσεις τους. «Σε σπάνιες περιπτώσεις, το δέρμα πάνω από τα γόνατα, τους αστραγάλους ή τους αγκώνες παχαίνει επίσης, καθιστώντας δύσκολο να ισιώσετε το πόδι σας, να εκτείνετε το πέλμα σας, ή να λυγίσετε το χέρι σας», σημειώνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). «Όπου κι αν εμφανίζεται, το παχύ δέρμα έχει συχνά την υφή μιας φλούδας πορτοκαλιού».

Η δακτυλική σκλήρυνση μπορεί να σχετίζεται με δυνητικά σοβαρή μείωση της ροής του αίματος

Αν και η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη, οι ειδικοί λένε ότι η δακτυλική σκλήρυνση πιθανότατα προκαλείται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα και στερούν τους ιστούς από οξυγόνο.Εσωτερική εικόνα άρθρου

«Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα τους», παρατηρεί ο δρ. Daniel Boyer, ερευνητής στο Ινστιτούτο Farr των ΗΠΑ. «Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να μην παρέχουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν λοιμώξεις και επίσης σκοτώνει, ή εμποδίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των ιστών κολλαγόνου», προσθέτει ο δρ. Boyer.

Οι δερματικές παθήσεις είναι συχνά από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη

Όπως επισημαίνει η ADA, ο έλεγχος για αλλαγές στο δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον διαβήτη στα πρώτα στάδια της νόσου.Εσωτερική εικόνα άρθρου

Και, αν παρατηρήσετε σημάδια δακτυλικής σκλήρυνσης, είναι σώφρον να το αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. «Η σκλήρυνση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άλλες περίπλοκες διαβητικές καταστάσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η νεφροπάθεια», που επηρεάζουν τα μάτια και τους νεφρούς αντίστοιχα, λέει ο δρ. Boyer.

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την δακτυλική σκλήρυνση, η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο της βλάβης.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]