Στη λίστα του «Taste Atlas 2025», η ιταλική κουζίνα επέστρεψε στην κορυφή με 4,64 βαθμούς, εκθρονίζοντας την ελληνική που έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς. Το Περού, η Πορτογαλία και η Ισπανία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της λίστας του διάσημου διαδικτυακού οδηγού γαστρονομίας και ταξιδιών.
Στην έκτη θέση
Ο οδηγός φέρνει την ελληνική κουζίνα στη δεύτερη θέση, δίνοντας παράλληλα στους αναγνώστες του συμβουλές για τα προϊόντα της χώρας μας που πρέπει «οπωσδήποτε» να δοκιμάσουν, ανάμεσά τους το φιστίκι Αιγίνης, η φάβα Σαντορίνης και το κοντοσούβλι, το οποίο φιγουράρει στην έκτη θέση των καλύτερων πιάτων παγκοσμίως. Το «Taste Atlas» ανακήρυξε τη Νάπολη ως την καλύτερη πόλη να επισκεφθείς για φαγητό το 2026, κατατάσσοντάς την πρώτη μεταξύ 18.828 πόλεων στη βάση δεδομένων του, με βάση 590.228 έγκυρες αξιολογήσεις για 16.357 είδη φαγητού.
Στην κατηγορία των γλυκών, την πρώτη θέση κερδίζει το κιουνεφέ από την Τουρκία, στη δεύτερη βρίσκεται το παγωτό βανίλια από την Αγγλία και στην τρίτη το παγωτό φιστίκι. Τα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Τα μελομακάρονα βρίσκονται στην 32η θέση, η σφακιανή πίτα στην 35η, η μελόπιτα στην 39η, το γιαούρτι με μέλι στην 46η και το γαλακτομπούρεκο στην 81η.
Στην κορυφή
Από όλες τις γαστρονομικές λίστες, στην κατηγορία του καλύτερου τυριού, η γραβιέρα Νάξου κατέχει τα σκήπτρα, με τη χώρα μας να κερδίζει μια διάκριση που τιμά τόσο την ελληνική τυροκομία όσο και την παράδοση του νησιού των Κυκλάδων. Η ανάδειξη της γραβιέρας Νάξου ως κορυφαίο τυρί παγκοσμίως δείχνει ότι το ελληνικό τυρί μπορεί να ανταγωνιστεί παραδοσιακές τυροκομικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, όπως η Γαλλία, και να κερδίσει φήμη και εκτίμηση.
ΕΠΑΛΗΘΕΥΜΕΝΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
Η κατάταξη βασίζεται σε επαληθευμένες αξιολογήσεις χρηστών από άτομα που έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα, με αλγόριθμους που απομακρύνουν τη δραστηριότητα των «bots» και συντονισμένες ομάδες διοργάνωσης ψηφοφοριών, για να είναι τα αποτελέσματα δίκαια και διαφανή.

