Εντυπωσιακή ελληνική παρουσία καταγράφεται στη νέα διεθνή κατάταξη του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas για τα 50 καλύτερα σκληρά τυριά στον κόσμο, με τη χώρα μας να κυριαρχεί στη λίστα.
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε η γραβιέρα Νάξου, η οποία αναδείχθηκε ως το καλύτερο σκληρό τυρί διεθνώς, αφήνοντας πίσω της ισχυρούς «ανταγωνιστές» όπως η παρμεζάνα.
Σύμφωνα με την περιγραφή του οδηγού, η γραβιέρα Νάξου παράγεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στο νησί των Κυκλάδων και παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου με μικρό ποσοστό κατσικίσιου γάλακτος. Χαρακτηρίζεται από ανοιχτοκίτρινη, συμπαγή υφή, ήπιο άρωμα και δροσερή γεύση, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό, τηγανητή ή τριμμένη σε ζυμαρικά.
«Η γραβιέρα Νάξου παράγεται στο νησί των Κυκλάδων εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος με έως και 20% κατσικίσιο γάλα. Διαθέτει λεπτή φλούδα και ανοιχτοκίτρινο, συμπαγές εσωτερικό με μικρές τρύπες. Πρόκειται για ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ήπιο άρωμα. Έχει μέγιστη περιεκτικότητα υγρασίας 38% και τουλάχιστον 40% λιπαρά. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της προέρχεται από φυλές ζώων που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί και τρέφονται με τοπικά φυτά και βότανα, τα οποία χαρίζουν στο γάλα μοναδική γεύση. Μπορεί να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί ως ορεκτικό, να τηγανιστεί και να καταναλωθεί ως σνακ ή να τριφτεί πάνω από ζυμαρικά», γράφει ο οδηγός για τη γραβιέρα.
Η ελληνική παρουσία, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην πρώτη θέση, καθώς συνολικά οκτώ ελληνικά τυριά συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 50 κορυφαίων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η γραβιέρα Κρήτης.
Ακολουθούν επίσης η κεφαλογραβιέρα (5η θέση), το μετσοβόνε (6η θέση), το τυρί Σαν Μιχάλη της Σύρου (11η θέση), το λαδοτύρι Μυτιλήνης (14η θέση), η γραβιέρα Αγράφων (16η θέση) και το κεφαλοτύρι (21η θέση), επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ελληνικής τυροκομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
- Πολιτικός «σεισμός» στην Ισπανία: Έρευνα για διαφθορά σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο – Έφοδοι στο γραφείο του
- Κομισιόν: Μηδενική ανοχή σε παραβιάσεις αλιείας και κυριαρχικών δικαιωμάτων – Παρέμβαση Κικίλια
- Μυστηριώδης οσμή στα νότια προάστια της Αττικής: Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών – Στο «μικροσκόπιο» η Ψυττάλεια
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για “γρηγορόσημα” για άδειες διαμονής μεταναστών και κτήσης ιθαγένειας
- Η ena athletics φέρνει την performance φιλοσοφία της στην INTERSPORT






















