Υλικά για κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
- 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ποτηράκι κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ κ.τ.γ κανέλα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. τραχανά ξινό ή γλυκό
- 12 τμχ βερίκοκο αποξηραμένο
- 12 τμχ δαμάσκηνο αποξηραμένο
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 4 κ.σ. σταφίδα
- 1 μήλο πράσινο
- 40 γρ. κάστανο βρασμένο
- 200 γρ. γραβιέρα
- Αλάτι, πιπέρι
Για την επάλειψη
- 50 ml γιαούρτι
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.τ.γ μαυροκούκι
- 1 κ.τ.σ σουσάμι
Διαδικασία
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του.
Αφού καβουρδιστεί καλά, σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στην συνέχεια -αφού εξατμιστεί- προσθέτουμε νερό και αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα,τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε τα φρούτα, το κουκουνάρι και λίγη κανέλα, ανακατεύουμε, κόβουμε μήλο καρέ και ανακατεύουμε, βράζουμε για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε τον τραχανά, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 χ 35 εκ. στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού (βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα). Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε τη γέμιση, προσθέτουμε λίγο γραβιέρα τριμμένη αν θέλουμε, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείφοντας συνεχώς με ελαιόλαδο.
Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι και τον κρόκο.
Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα. Μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200.
Ειδήσεις Σήμερα
Ένας τρομερός σεισμός καταστρέφει τα πάντα στη Στέρνα – Καθηλωτικό το φινάλε στον Άγιο Έρωτα

