Ιταλία
Στην Ιταλία, το πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι το Panettone, ένα αφράτο ψωμί γεμάτο αποξηραμένα φρούτα και ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού. Προέρχεται από το Μιλάνο και η προετοιμασία του θεωρείται τέχνη. Συνοδεύεται συχνά με καφέ, μασκαρπόνε κρέμα ή ένα ποτήρι γλυκό κρασί, όπως το Vin Santo.

Εκτός από το Panettone, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας φτιάχνουν και Pandoro, ένα κέικ με βουτυρένια υφή, το οποίο συχνά πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη σαν χιόνι.

Γερμανία
Η Γερμανία φημίζεται για τα Stollen και τα Lebkuchen, παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Το Stollen είναι ένα ψωμί με μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και συχνά γέμιση μαρμελάδας ή marzipan, ενώ τα Lebkuchen μοιάζουν με μελομακάρονα αλλά είναι πιο αφράτα και αρωματικά, με κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι.

Η παράδοση των γερμανικών γλυκισμάτων συνδέεται στενά με τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου τα παιδιά και οι ενήλικες απολαμβάνουν τη γεύση τους συνοδεία ζεστού κρασιού (Glühwein).
Μεξικό
Στο Μεξικό, οι Χριστουγεννιάτικες γεύσεις συνδέονται με θρησκευτικές τελετές και γιορτές που διαρκούν μέχρι τα Θεοφάνεια. Το πιο γνωστό γλυκό είναι το Rosca de Reyes, ένα γλυκό ψωμί σε σχήμα στεφάνης, γεμάτο φρούτα και ζάχαρη, που τρώγεται παραδοσιακά στις 6 Ιανουαρίου, κατά τον εορτασμό των Τριών Μάγων. Μέσα στο ψωμί κρύβεται ένα μικρό γλυπτό, συνήθως το παιδί Ιησούς, και όποιος το βρει θεωρείται ότι θα φιλοξενήσει γιορτή στις 2 Φεβρουαρίου.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Christmas pudding κυριαρχεί στα γιορτινά τραπέζια. Πρόκειται για ένα βαρύ κέικ με αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ, το οποίο παρασκευάζεται αρκετές εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ώστε να «ωριμάσει» η γεύση του. Συνοδεύεται συνήθως με κρέμα βανίλιας ή βουτυρένια σάλτσα.

Επιπλέον, οι Βρετανοί έχουν και το έθιμο των Christmas crackers, μικρών σωλήνων γεμάτων με γλυκίσματα και μικρά δώρα που σπάνε στο τραπέζι κατά το γεύμα.

Ιαπωνία
Παρά το ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι εθνική γιορτή στην Ιαπωνία, η χώρα έχει υιοθετήσει το Christmas cake, συνήθως ένα στρογγυλό σφουγγαρένιο κέικ με φράουλες και σαντιγί. Το γλυκό αυτό θεωρείται σύμβολο γιορτής και χαράς και αγοράζεται ή φτιάχνεται για οικογενειακές συγκεντρώσεις και πάρτι με φίλους.

Γαλλία
Στη Γαλλία, το Bûche de Noël (το Χριστουγεννιάτικο Κορμό) είναι το πιο διάσημο γλυκό των γιορτών. Πρόκειται για ένα ρολό κέικ με σοκολάτα ή βουτυρόκρεμα, που θυμίζει κορμό δέντρου, παραδοσιακό σύμβολο του χειμώνα και των Χριστουγέννων. Το γλυκό αυτό συνοδεύεται από καφέ ή κρασί και αποτελεί σημαντικό στοιχείο των οικογενειακών γιορτινών τραπεζιών.

Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, οι Χριστουγεννιάτικες γεύσεις συνδυάζουν τοπικά υλικά και παραδόσεις ισπανικής προέλευσης. Το bibingka, ένα κέικ ρυζιού ψημένο σε μπανάνα φύλλο, και το puto bumbong, ένα ρύζι κέικ με μοβ χρώμα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Συνοδεύονται συχνά με ζάχαρη, καρύδια ή τυρί και σερβίρονται μετά τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες.

puto bumbong

Σουηδία
Στη Σουηδία, το Julbord είναι ένα γιορτινό τραπέζι που περιλαμβάνει πιάτα όπως χοιρινό, ψάρι, σαλάτες και επιδόρπια, ενώ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά είναι το Pepparkakor, τα λεπτά και τραγανά μπισκότα με μπαχαρικά, κανέλα και γαρύφαλλο.

Pepparkakor


