«Τα τελευταία χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι η μυρωδιά διαμορφώνεται από τα γονίδιά μας, τις ορμόνες μας, την υγεία μας και την υγιεινή μας», λέει ο Κρεγκ Ρόμπερτς, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία.
Όπως αναφέρει το BBC, πολλοί από αυτούς τους παράγοντες δεν εξαρτώνται από τα ίδια τα άτομα, αλλά όχι όλοι. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να αλλάξουμε την οσμή μας: το σκόρδο, το αλκοόλ, το κρέας και ακόμη η νηστεία αναφέρονται συχνά ως τροφές ή καταστάσεις που επηρεάζουν το πόσο ελκυστική γίνεται η μυρωδιά για τους άλλους.
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα —τι τρώμε, πόσο συχνά— μπορούν να αλλάξουν την εντύπωση που δίνουμε όσον αφορά την αναπνοή και τον ιδρώτα.
Σε βιολογικό επίπεδο, η τροφή επηρεάζει τη μυρωδιά του σώματός μας μέσω δύο βασικών διαδρομών, το έντερο και το δέρμα, υπογραμμίζει η Λίνα Μπέγκντατς, βοηθός καθηγήτρια υγείας και ευεξίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπίνγχαμτον. Σχετικά με το έντερο, καθώς χωνεύουμε την τροφή μας, τα βακτήρια δουλεύουν για να τη μεταβολίσουν μέσα στο όργανο. Μερικές από αυτές τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χημικών ουσιών της τροφής και των βακτηρίων απελευθερώνουν αέρια – πτητικές μοριακές ουσίες που βγαίνουν από το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο που μπήκε η τροφή, λέει η Μπέγκντατς.
Συνοπτικά: αν θέλετε να πειραματιστείτε με την «οσμή-προφίλ» σας, δοκιμάστε αλλαγές στη διατροφή και στην υγιεινή, προσέξτε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το σκόρδο και το αλκοόλ, και θυμηθείτε ότι η προσωπική μυρωδιά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όχι μόνο ενός στοιχείου.

