Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τον περίμενε η σύζυγός του Μπριζίτ, η οποία έφτασε στην Αθήνα από το Παρίσι με διαφορετική πτήση.

Λόγω της καθυστέρησης στην άφιξή του, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα πάει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, αλλά κατευθείαν στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Ο Εμάνουελ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών, για να συζητήσουν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον δρόμο προς το αύριο.

Στην Αθήνα ο Μακρόν: Διεύρυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα με γεμάτες βαλίτσες και η πρώτη του στάση θα είναι στη Ρωμαΐκή Αγορά όπου θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προκλήσεις που θα έχει μπροστά της η Ευρώπη. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος και θα παραθέσει στη συνέχεια δείπνο στον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του Μπριζίτ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα σήμερα και αύριο έχει ιδιαίτερο βάρος κι αυτό γιατί αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εμβάθυνσης μιας ήδη στενής σχέσης, στην οποία θα ενσωματωθούν νέα πεδία συνεργασίας που αντανακλούν τις αυξημένες απαιτήσεις της συγκυρίας, ενώ τοποθετεί την ελληνογαλλική συνεργασία στον πυρήνα των συζητήσεων για μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού πλαισίου άμυνας και ασφάλειας.
Με την παρουσία του στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισφραγίσει την ανανέωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στην ασφάλεια και την άμυνα, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία και η καινοτομία.
Το πρόγραμμα του Μακρόν
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν την ανανέωση της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για πενταετή περίοδο, με πρόβλεψη αυτόματης επέκτασης επ’ αόριστον.
Και υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια, που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αποτέλεσε προπομπό της ευρύτερης ευρωπαϊκής συζήτησης για την ενίσχυση της κοινής άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με ξένα δημοσιεύματα που ανέφεραν περί πιθανής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale σε μειωμένη τιμή, εφόσον συμφωνήσει να παραδώσει ορισμένα αεροσκάφη Mirage που διαθέτει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το διέψευσε κατηγορηματικά.
Μακρόν και Μητσοτάκης θα συζητήσουν για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, με αιχμή τα Στενά του Ορμούζ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, με την Ελλάδα και τη Γαλλία να συγκαταλέγονται στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που προωθούν πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους. Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαμόρφωσης ευρωπαϊκού πλαισίου ρύθμισης.
Τι μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα για την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα
Στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου βρίσκεται η σημερινή (24/04) άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, με αναλύσεις και εκτενή ρεπορτάζ για τη στρατηγική βαρύτητα της επίσκεψης.
Οι Γάλλοι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η συνάντηση κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπερβαίνει το πλαίσιο μιας τυπικής διμερούς επαφής, αποτελώντας ένα κρίσιμο βήμα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαμόρφωση της μελλοντικής ευρωπαϊκής αμυντικής αρχιτεκτονικής.

Στη στρατιωτική διάσταση των επαφών εστιάζει το CNews, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος του Ελιζέ είναι η παράταση και η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το μέσο τονίζει πως η παρούσα γεωπολιτική αβεβαιότητα επιτάσσει μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.
Δεδομένων «των έντονων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων» και του γεγονότος ότι « η Ευρώπη αναζητά μια νέα κατεύθυνση τόσο για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της όσο και για να αναπτύξει μια πιο συνεκτική αμυντική πολιτική, συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ», «η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 24 και 25 Απριλίου έχει ιδιαίτερη σημασία», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα Le Télégramme, η οποία αναδεικνύει την ανάγκη της Ευρώπης για νέο προσανατολισμό. Η ενίσχυση και η επέκταση της γαλλο-ελληνικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα αυτή την Παρασκευή, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Παράλληλα προοικονομεί την επέκταση της συνεργασίας πέρα από τα στενά στρατιωτικά όρια, σε τομείς όπως η καινοτομία, η πολιτική προστασία και η οικονομία.

Από την πλευρά του, το Europe 1 φωτίζει το παρασκήνιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως αποστολή «υψηλής στρατηγικής σημασίας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται νέες βιομηχανικές συμπράξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις συζητήσεις για την απόκτηση υποβρυχίων. Το Europe 1 σημειώνει ότι Παρίσι και Αθήνα επιδιώκουν πλέον να «μιλούν με μία φωνή», στοχεύοντας στη σταθεροποίηση μιας Μεσογείου που φλέγεται και στη διασφάλιση των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 περιγράφει την επίσκεψη ως έναν κομβικό «σταθμό» που επικυρώνει τη στενή σχέση Παρισιού και Αθήνας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ταξίδι αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών των δύο εθνών, αλλά και της κοινής τους προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αξίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας του 2021, με το TF1 να επισημαίνει ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τη βαριά σκιά των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με το ζήτημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται στην Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής για διήμερη επίσκεψη, έχει πολλά θέματα να συζητήσει με τον ομόλογό του, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι δύο χώρες προετοιμάζονται να ανανεώσουν τη στρατηγική αμυντική τους συνεργασία, σημειώνει η Les Echos.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Απριλίου για να ανανεώσει τη γαλλο-ελληνική συμφωνία αμοιβαίας άμυνας, εν μέσω ανησυχιών ότι το εύθραυστο πολιτικό κλίμα στο Παρίσι θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαδικασία, σημειώνει το δημοσίευμα του Euraktiv.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ρύθμιση για τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές της αυτοδιοίκησης – Το σχέδιο του υπ. Εσωτερικών για το εργασιακό καθεστώς και τη χρηματοδότηση
- Κρήτη: «Η μητέρα μας έφυγε αλλά η οικογένεια μας μεγάλωσε», λέει ο γιος της Ελευθερίας Γιακουμάκη [Βίντεο]
- Καμπανάκι από ΕΟΔΥ: Κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο – Κατέληξε 74χρονος

