Η κατηγορία προέκυψε αφού το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε την ασυλία που είχε ο Jagland λόγω του παρελθόντος του σε διπλωματικές θέσεις. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ποινική ευθύνη και δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.
Σύμφωνα με emails που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Jagland φέρεται να σχεδίαζε επισκέψεις μόνος του ή με την οικογένειά του στα σπίτια του Έπσταϊν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και την Palm Beach, ακόμα και μετά την καταδίκη του Έπσταϊν για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων.
Τρεις από τις ιδιοκτησίες του Jagland ερευνήθηκαν από τη νορβηγική υπηρεσία Økokrim, και αναμένεται να καταθέσει. Ο Jagland υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 1996 έως το 1997, υπήρξε πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ και γραμματέας γενικός του Συμβουλίου της Ευρώπης για μία δεκαετία.
Η Økokrim ζήτησε την άρση της ασυλίας του μετά την έναρξη έρευνας για υποτιθέμενες πράξεις σοβαρής διαφθοράς μεταξύ 2011 και 2018. Τα λεγόμενα «αρχεία Έπσταϊν» δείχνουν ότι ο χρηματοδότης κάλυψε έξοδα ταξιδιών του Jagland και της οικογένειάς του και περιλαμβάνουν σχέδια για οικογενειακό ταξίδι στο ιδιωτικό νησί του Έπσταϊν στην Καραϊβική το 2014, το οποίο τελικά ακυρώθηκε λόγω ασθένειας του Έπσταϊν.
Ο Jagland φέρεται επίσης να ζήτησε βοήθεια από τον Έπσταϊν για τραπεζικό δάνειο, αν και δεν είναι σαφές αν προχώρησε η διαδικασία. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αν αυτή η υπόθεση εμπίπτει στην κατηγορία της σοβαρής διαφθοράς.
Το σκάνδαλο έχει εμπλέξει και άλλους δημόσιους φορείς της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένων της Πριγκίπισσας Mette-Marit, των διπλωματών Mona Juul και Terje Rød-Larsen, καθώς και του CEO του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Borge Brende.
Η Mette-Marit ζήτησε «βαθιά συγγνώμη» από τους Νορβηγούς για τη φιλία της με τον Έπσταϊν. Η Mona Juul και ο σύζυγός της Terje Rød-Larsen διερευνώνται επίσης για «σοβαρή διαφθορά», ενώ οι δικηγόροι τους δηλώνουν ότι οι κατηγορίες δεν έχουν βάση.
Ο Borge Brende παραδέχθηκε ότι δειπνούσε με τον Έπσταϊν το 2018 και 2019 και αντάλλαξε email και μηνύματα, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για το παρελθόν του Έπσταϊν και καλωσορίζει την ανεξάρτητη έρευνα του WEF.

