Πεινασμένοι και εξαντλημένοι κάτοικοι της υπό ρωσική κατοχή πόλης Ολέσνκι στη νότια Ουκρανία, άρχισαν να την εγκαταλείπουν την Παρασκευή (30/10), στο πλαίσιο της εκεχειρίας που εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες στην περιοχή, μετά από μεσολάβηση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ.
Προορισμός των κατοίκων είναι η ρωσική πόλη Ανάπα, που βρίσκεται στη διαδρομή προς τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, και στη συνέχεια θα πετάξουν προς τη Λευκορωσία προτού ταξιδέψουν πίσω στην Ουκρανία με λεωφορείο.
Οι ομάδες των κατοίκων επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, άλλοι επιθυμώντας να πάνε στη Ρωσία και άλλοι στην Ουκρανία. Δεν ήταν σαφές πόσοι βρίσκονταν σε κάθε ομάδα και πόσοι σχεδίαζαν να μείνουν πίσω.
25 λεωφορεία διατέθηκαν για τις εκκενώσεις, με ειδική μέριμνα για όσους ήταν κατακεκλιμένοι, ενώ υπήρχαν 50 άτομα ιατρικό προσωπικό. Υπήρχε ακόμη και ένα λεωφορείο με κλουβιά για κατοικίδια.
Αν και επρόκειτο για ένα εντυπωσιακό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το περιέγραψε σύμφωνα με το Reuters ως «δύσκολο να γενικευθεί» στην ευρύτερη αναζήτηση της ειρήνης.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν αλλού, με τις ρωσικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας να στοχεύουν επτά περιοχές της Ουκρανίας καθώς και την πρωτεύουσα Κίεβο και τη νοτιοανατολική πόλη Ντνίπρο. Την Πέμπτη (29/10), ένα ρωσικό drone σκότωσε τουλάχιστον 15 ανθρώπους σε σιδηροδρομική αποβάθρα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία ξανάρχισε τα πλήγματα στα διυλιστήρια πετρελαίου της παρά το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσουν τέτοιες επιθέσεις, τις οποίες ο Τραμπ κατηγόρησε ότι αυξάνουν το κόστος του ντίζελ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών την επόμενη εβδομάδα.
Εύσημα στην Μελάνια Τραμπ

Μελάνια Τραμπ. REUTERS/Umit Bektas
Και οι δύο πλευρές εξήραν την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ για τη διαμεσολάβηση στη συμφωνία. Και οι δύο έχουν ισχυρό συμφέρον να διασφαλίσουν την επιτυχία της ώστε να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τον σύζυγό της Ντόναλντ Τραμπ σε μια κρίσιμη στιγμή, με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες ημέρες και τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ να αναμένεται να ξαναρχίσουν τον Νοέμβριο μετά από εννέα μήνες.
Για τη Ρωσία, που κατέλαβε την Ολέσκι τις πρώτες ημέρες του πολέμου το 2022, η επιχείρηση παρέχει επίσης μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων. Η ρωσική κρατική τηλεόραση προέβαλε κουτιά βοήθειας με προορισμό την Ολέσκι, διακοσμημένα με τη ρωσική σημαία, να φορτώνονται από άτομα που φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Ομάδα Πούτιν – Το Λαϊκό Μέτωπο».
Η Ολέσκι, στον ποταμό Δνείπερο απέναντι από την πόλη της Χερσώνας, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρισε σοβαρά μετά την καταστροφή του τεράστιου φράγματος Καχόβκα που βρισκόταν πιο πάνω στον ποταμό το 2023.
Οι κάτοικοι έχουν δώσει συγκλονιστικές περιγραφές διακινδυνεύοντας τη ζωή τους ταξιδεύοντας σε ναρκοθετημένους δρόμους, ένας από τους οποίους είναι γνωστός ως «δρόμος του θανάτου», για να βρουν τροφή και νερό. Ορισμένοι αναφέρουν ότι επιβίωσαν με ένα φλιτζάνι ρύζι ή φαγόπυρο την ημέρα, μερικές φορές προσθέτοντας μια ντομάτα, αγγούρι ή άγρια χόρτα.
Η πιο εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός

Με λεωφορεία εγκαταλείπουν την πόλη Ολέσκι στην Ουκρανία οι κάτοικοί της. Πηγή: REUTERS/Stringer
Η κατάπαυση του πυρός είχε τεθεί σε ισχύ στην Ολέσκι και την περιοχή της Χερσώνας την Τρίτη (27/10). Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2022 που συμφωνείται κατάπαυση του πυρός σε τόσο εκτεταμένο τμήμα της γραμμής του μετώπου και διατηρείται για τόσο σημαντική διάρκεια.
Της άφιξης της ανθρωπιστικής νηοπομπής προηγήθηκαν επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στις οποίες ότι σκοτώθηκαν ένας Ρώσος ναρκαλιευτής και ένα ακόμη άτομο.
Η κοινή επιχείρηση ανακούφισης έδειξε ότι οι δύο πλευρές είναι ικανές να συνεργαστούν παρά τη σφοδρότητα του πολέμου, στον οποίο και οι δύο έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς φέτος, ενώ τα μέτωπα των μαχών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στατικά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπήρξε «υψηλός βαθμός συντονισμού» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αργότερα από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης αν αυτό έδειχνε ότι ήταν δυνατό για τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν σε άλλα ζητήματα, απάντησε: «Πρόκειται για μια μεμονωμένη κατάσταση, η οποία είναι δύσκολο να γενικευθεί στο σύνολο της διαδικασίας διευθέτησης σε αυτό το στάδιο».
Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν πολύ όσον αφορά τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά οι τεχνικές συνομιλίες αναμένεται να ξαναρχίσουν στο Αμπού Ντάμπι τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά αφότου οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμό τους κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο, αποσπώντας τον Τραμπ από τη μακροχρόνια προσπάθειά του να τερματίσει τη σύγκρουση.




















