Αθήνα Καιρός

Επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας: Τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη είναι πιο ακριβά από το Μανχάταν

4 λεπτά
Επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας: Τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη είναι πιο ακριβά από το Μανχάταν

Την αισιοδοξία της ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης πλησιάζει στο τέλος του, εξέφρασε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, καλώντας παράλληλα τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε λίρες, ώστε να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες ευνοϊκές αποδόσεις.


Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή, αλλά ο μονοψήφιος πληθωρισμός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026, δήλωσε η Ερκάν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hurriyet το Σάββατο. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%, μετά τον διορισμό της Ερκάν τον περασμένο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι ξένοι επενδυτές έφευγαν μαζικά από την Τουρκία και απέφευγαν τα ομόλογα σε λίρες, εξαιτίας των ανορθόδοξων μέτρων που υιοθετούσε η κυβέρνηση στην οικονομία, και έφεραν την προσωπική σφραγίδα του Τούρκου προέδρου.

Αναθεώρηση πολιτικής

Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η Ερκάν, που διορίστηκαν και οι δύο φέτος, άρχισαν να αναθεωρούν αυτές τις πολιτικές, χαλαρώνοντας σταδιακά τους κανονισμούς ενώ παράλληλα αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

«Αυτή την εποχή το επόμενο έτος, θα είμαστε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον όσον αφορά τον πληθωρισμό και τη νομισματική στενότητα», είπε στην εφημερίδα. «Αν είναι να μπουν ξένοι επενδυτές, θα πρέπει να μπουν τώρα. Είναι προφανές ότι αν έρθουν αργότερα, θα υπάρξουν χαμηλότερες αποδόσεις».

«Δεν θέλουμε οι ξένοι επενδυτές να επενδύουν μέσω ανταλλαγών, καθώς δεν έχει καμία επίδραση στα αποθεματικά», είπε η Ερκάν.

Ο πληθωρισμός στην εκπαίδευση και τα ενοίκια είναι πιο επίμονος, ενώ η έλλειψη προσφοράς επηρεάζει τον μηχανισμό τιμολόγησης στη στέγαση, τόνισε η Ερκάν, η οποία παραδέχθηκε ότι αισθάνεται και η ίδια τον αντίκτυπο των υψηλών ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη. «Γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν;» διερωτήθηκε. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα μέρος στην Κωνσταντινούπολη, είναι εξαιρετικά ακριβό. Εγκατασταθήκαμε στο σπίτι των γονιών μου και μένουμε εκεί», πρόσθεσε.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]