Αθήνα Καιρός

Γαλλία: 320.000 διαδήλωσαν ειρηνικά – Επεισόδια μετά τις πορείες

4 λεπτά

Συμπλοκές σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας στο τέλος των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από την οργή για το κόστος ζωής, καθώς οι Αρχές αναπτύχθηκαν μαζικά για να αποτρέψουν την επανάληψη των ταραχών που είχαν ξεσπάσει πριν από δύο εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συμπίπτουν με το Halloween και ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, πραγματοποιήθηκαν μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες της 17ης Οκτωβρίου που έπιασαν τις δυνάμεις ασφαλείας εξ απήνης, αφήνοντας πίσω τους ζημιές σε καταστήματα, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν για να διαλύσουν μικρές ομάδες ταραξιών στο τέλος της πορείας στο Παρίσι, ενώ έκαναν χρήση δακρυγόνων στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, και την Τουλούζη στα νοτιοδυτικά. Εντάσεις υπήρξαν επίσης στο τέλος μη αδειοδοτημένων διαδηλώσεων στη Μασσαλία.

Οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία ενέπνευσαν διαδηλώσεις της «Gen-Z» με επικεφαλής τη νεολαία σε όλη την Ευρώπη, με κινητοποιήσεις να λαμβάνουν χώρα σε πολλές γερμανικές πόλεις το Σάββατο (31/10). Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Ιταλία.

Στις πορείες συμμετείχαν μαθητές και φοιτητές, των οποίων η κινητοποίηση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ένα μικρότερο άγημα διαδηλωτών των «Κίτρινων Γιλέκων», ενωμένοι από τα παράπονα για το κόστος ζωής, τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απριλίου, έκανε πορεία στην κεφαλή της διαδήλωσης στο Παρίσι, σύμφωνα με το Reuters.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την απαγόρευση της πορείας μεταξύ των εμβληματικών παρισινών πλατειών Έθνους και Βαστίλης, απορρίπτοντας την προσφυγή των συνδικάτων. Αντίθετα, οι Αρχές ενέκριναν μια διαδρομή κατά μήκος λεωφόρων στην ανατολική περιφέρεια της πρωτεύουσας, μακριά από τις κεντρικές εμπορικές περιοχές.


Η προσέλευση ήταν χαμηλότερη από τα προηγούμενα δύο Σάββατα διαδηλώσεων, με 320.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 70.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε σύγκριση με 410.000 την προηγούμενη εβδομάδα και 550.000 στις 17 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ριζοσπαστικά στοιχεία» με προθέσεις να προκαλέσουν ζημιές και λεηλασίες προσπάθησαν να αποσπαστούν από τις πορείες σε πόλεις όπως το Μπορντό, η Τουλούζη, η Λυών και η Μασσαλία, αλλά ματαιώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι ασφαλείας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και δρόμους αποκάλυψαν επίσης άτομα που μετέφεραν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]