Αθήνα Καιρός

Οι υποψήφιοι… Κατρούγκαλοι της ΝΔ

4 λεπτά
Οι υποψήφιοι… Κατρούγκαλοι της ΝΔ
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Βουλή, Πέμπτη 7 Μαΐου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βρισκόμαστε, περίπου, διακόσιες ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να μπουν στην τελική ευθεία. Πολλά είναι αυτά που θα παίξουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ενα από αυτά είναι το πώς θα κινηθούν οι πολίτες που ανήκουν στην «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων. Οι τάσεις που δημιουργούνται στην ομάδα των αναποφάσιστων λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

ΚΑΙ δεν μιλάμε για το ποιος θα κερδίσει στις εκλογές. Οταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. να βρίσκεται πέριξ του 30% και να προηγείται με νταμπλ σκορ από το δεύτερο κόμμα, τότε είναι βέβαιο πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα καταφέρει η κεντροδεξιά παράταξη να εξασφαλίσει τρίτη αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία και, προφανώς, το αν στη δεύτερη θέση θα βρεθεί η ΕΛΑΣ ή το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗΝ Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, οι πολίτες ψηφίζουν με βάση την οικονομία, δηλαδή με κριτήριο «την τσέπη τους». Υπάρχουν, όμως, και άλλα πράγματα που μπορούν να στρέψουν προς το ένα ή το άλλο κόμμα τους αναποφάσιστους, όπως τα προγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις σε κράτος και ιδιωτικό τομέα, οι θέσεις για τα εθνικά θέματα, την Παιδεία, την Υγεία.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα. Οι «ρουκέτες» που εκτοξεύουν τα στελέχη των κομμάτων είτε για να αναδείξουν τις προσωπικές απόψεις τους είτε για να διαφοροποιηθούν από την «κεντρική γραμμή». Αυτές οι παρεμβάσεις, συνήθως, γίνονται… viral. Και, πιθανότατα, το κίνητρο για τα στελέχη είναι είτε να πουλήσουν εκδούλευση στο προσωπικό τους ακροατήριο είτε για να εκφράσουν τα παράπονά τους επειδή δεν «αξιοποιήθηκαν» από το κόμμα. Σε όλα αυτά, βέβαια, παίζει ρόλο και το άγχος των βουλευτών για την επανεκλογή τους.

ΚΟΡΥΦΑΙΟ παράδειγμα στις εκλογές του 2023 ήταν η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση της φορολογίας, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες.

ΤΟ τελευταίο διάστημα κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. διαφοροποιούνται στην προσπάθεια να κερδίσουν τα δικά τους «15 λεπτά δημοσιότητας» -όπως έλεγε ο Αντι Γουόρχολ- που δεν κατάφεραν να κερδίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Ετσι, βγαίνουν και λένε ό,τι τους κατέβει: είτε πως «τον ήπιαμε» με το τουρκολιβυκό μνημόνιο είτε πως «δεν πρέπει να αποκλειστεί η συνεργασία με την ΕΛΑΣ» και διάφορες άλλες μπαρουφολογίες.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι δικαίωμά τους να λένε ό,τι πιστεύουν. Αρκεί, βέβαια, να μην προκαλούν προεκλογική ζημιά στην κεντροδεξιά παράταξη. Αν κάποια στελέχη θεωρούν πως διαφωνούν συνολικά με τις κυβερνητικές πολιτικές, μπορούν να μην κατέλθουν ως υποψήφιοι ή ακόμα και να πάνε σε κάποιο άλλο κόμμα. Αν πάλι το κάνουν ως προσωπικό «σόου» για τους ψηφοφόρους τους, θα πρέπει να εκτιμήσουν αν με όσα λένε, τελικά, απομακρύνουν πολίτες από τη Ν.Δ., οπότε έτσι κάνουν πιο δύσκολη την επανεκλογή τους.

ΣΕ κάθε περίπτωση οφείλουν όλοι να είναι πιο προσεκτικοί για να μη γίνουν… οι Κατρούγκαλοι της Ν.Δ. όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]