Αθήνα Καιρός

Oι κυρ-Παντελήδες της Αργεντινής

4 λεπτά
Oι κυρ-Παντελήδες της Αργεντινής

Ο αντιδημοφιλής ηγέτης της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, οφείλει σε πολλούς λόγους την απροσδόκητη νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές για Βουλή και Γερουσία, που του επέτρεψε να εμπεδώσει την εξουσία του σε δύο μη ελεγχόμενα νομοθετικά σώματα.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο ωμός εκβιασμός του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους. Δεν απείλησε με… εισβολή όπως στη Βενεζουέλα, αλλά έθεσε όρο να δώσουν τη νίκη στο κόμμα του Μιλέι, Η Ελευθερία Προχωρεί, προκειμένου η Αμερική να σώσει με ένα πακέτο 20 δισ. δολαρίων την αργεντίνικη οικονομία. Το αντάλλαγμα ήταν ουσιαστικά η εκχώρηση στις ΗΠΑ του ελέγχου του συναλλάγματος και της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την παράδοση της εκμετάλλευσης σπάνιων γαιών και άλλων φυσικών πόρων της Αργεντινής σε αμερικανικές τράπεζες και funds.

Oυδέν πρόβλημα επ΄ αυτού για τον νεοφιλελεύθερο Μιλέι, που εδώ και δύο χρόνια εκμεταλλεύεται την απαξίωση και τον κατακερματισμό του περονικού στρατοπέδου, για να εφαρμόσει σκληρή λιτότητα και να πετσοκόψει με το γνωστό αλυσοπρίονο τις δημόσιες δαπάνες.

Οι μαζικές κοινωνικές διαμαρτυρίες, που οργάνωσαν τα περονικά κόμματα και τα συνδικάτα δεν εμπόδισαν τους «κυρ-Παντελήδες» της Αργεντινής να δώσουν, έστω με μισή καρδιά, ψήφο εμπιστοσύνης στον Μιλέι, είτε διά της αύξησης των ποσοστών του είτε διά της αποχής-ρεκόρ του 33%. Τηρουμένων των αναλογιών, οι Αργεντίνοι περονιστές θυμίζουν τη δική μας «αφασική» Κεντροαριστερά, που είτε τρομάζει με τις ρηξικέλευθες έως τυχοδιωκτικές αποφάσεις του παρελθόντος (άρνηση εξόφλησης του χρέους σε αμερικανικά funds-γύπες, τριψήφιος πληθωρισμός) είτε ταυτίζεται με τον Μιλέι σε στρατηγικές αποφάσεις όπως η συνεργασία με το ΔΝΤ, αποθαρρύνοντας τα πιο ριζοσπαστικά στρώματα του πληθυσμού, που ενίσχυσαν εντυπωσιακά το αντισυστημικό Αριστερό Μέτωπο Εργαζομένων (τρίτη θέση με 9% στο Μπουένος Αϊρες).

Με φθαρμένα πρόσωπα όπως η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ (που εκτίει εξαετή ποινή κατ΄ οίκον φυλάκισης για διαφθορά) και ο ευνοούμενός της, πρώην υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, οι περονιστές κατά κοινή ομολογία δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στον Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]