Το θέμα των ερευνών για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, πέρα από το ότι αποτελεί μείζον ζήτημα στα Ελληνοτουρκικά, έχει απασχολήσει αρκετά και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Τόσο στο παρελθόν για όσα συνέβησαν στην Κάσο όσο και τώρα που βρισκόμαστε στη φάση επανεκκίνησης των εργασιών.
ΗΤΑΝ και είναι δεδομένο πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να πιέσει και να εκβιάσει με φόντο τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της. Στην Αγκυρα φτάνουν να μιλούν ακόμα για το Δίκαιο των Θαλασσών, όταν η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει.
ΑΚΟΜΑ και να το είχε υπογράψει, βέβαια, δεν θα άλλαζε κάτι. Γιατί επιμένουν να αγνοούν παντελώς τα όσα αναφέρει. Στο άρθρο 79 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη θάλασσα (UNCLOS) αναφέρεται ρητά ότι «το παράκτιο κράτος δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πόντιση ή τη συντήρηση καλωδίων ή αγωγών». Αυτά, προφανώς, και είναι ψιλά γράμματα για την Αγκυρα. Η Τουρκία, που κατέχει παράνομα εδώ και 52 χρόνια εδάφη της Κύπρου, μιλάει για «Γαλάζιες Πατρίδες» και αγνόησε παντελώς τα ελληνικά νησιά για να συνάψει το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, θα αντιμετώπιζε σύμφωνα με τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες το καλώδιο;
ΑΥΤΑ, όμως, είναι αναμενόμενα. Αναμενόμενη, όμως, δεν ήταν η μικροκομματική στάση της Αριστεράς και των υπερπατριωτών της Δεξιάς. Εβγαλε, λοιπόν, ανακοίνωση η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ανέφερε πως «σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η Γαλλία κατέθεσε γραπτή ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, γεγονός που αποτελεί απαράδεκτη εξέλιξη η οποία ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα». Κατ’ αρχάς, είναι βέβαιο πως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική διαρροή με τέτοιο περιεχόμενο. Μπορεί να υπήρξε «τουρκική διαρροή» με τέτοιο περιεχόμενο στον Τύπο της γείτονος χώρας.
ΕΩΣ αυτή τη στιγμή, πάντως, ούτε η Αγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα κάποια τέτοια εξέλιξη. Ακόμα, βέβαια, και να το ισχυρίζονταν οι Τούρκοι, δεν σημαίνει πως θα ίσχυε. Γιατί, κατ’ αρχάς, είναι μετρ στην προβοκάτσια και, κατά δεύτερον, θέλουν να πουν κάτι στο εσωτερικό τους ακροατήριο.
ΠΩΣ είναι δυνατόν η ΕΛΑΣ να υιοθετεί τα τουρκικά δημοσιεύματα; Πώς είναι δυνατόν δημοσιολόγοι της «υπερδεξιάς» να μιλούν περί… προδοσίας;
ΕΝΤΑΞΕΙ, το θέμα τους εδώ και οκτώ χρόνια είναι «να φύγει ο Μητσοτάκης». Κατανοητό. Ομως, πρέπει να κατανοήσουν πως έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς ο Μητσοτάκης όχι μόνο βρίσκεται στον όγδοο χρόνο διακυβέρνησης, αλλά ετοιμάζεται να κερδίσει μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία.
ΛΕΝΕ τόσα πράγματα κάθε μέρα. Θέματα για να κάνουν αντιπολίτευση υπάρχουν πολλά. Δεν μπορούν να επιδείξουν εθνική ομοψυχία σε μια κρίσιμη καμπή, όπως αυτή με τις έρευνες για το καλώδιο; «Εύχονται» εθνική αποτυχία, απλά για να τη χρεώσουν στην κυβέρνηση; Αυτό δεν είναι μικροκομματική τακτική, αλλά μικροψυχία. Δυστυχώς για εκείνους, όμως, και ευτυχώς για τη χώρα, θα διαψευστούν για μία ακόμα φορά.





















