Απέτυχαν από την πρώτη μέρα!

11/07/19 • 08:46 | UPD 11/07/19 • 08:46

Μόλις τέσσερις ημέρες αφότου έχασαν την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα λογικό να ψάχνονται.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ετσι, όμως, όπως ξεκίνησαν με… σκληρό ροκ δείχνουν ότι… απέτυχαν από την πρώτη μέρα στην αντιπολίτευση. Εσπευσαν να δηλώσουν μέσω επίσημης ανακοίνωσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε(!) και ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία των υπουργών.

ΑΝ συνεχίσουν με αυτή την ταχύτητα μπορεί σήμερα να την καταγγείλουν ότι… κατέστρεψε τη χώρα και πριν καν αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις να ζητήσουν πρόωρες εκλογές! Εντάξει, καλή η πλάκα. Δεν θα ήταν δυνατόν να αποθεώνουν τη νέα κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να δείξουν ότι κατανόησαν το μήνυμα της κάλπης που τους έστειλε στην αντιπολίτευση.

Ο ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα απείλησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ξανά στους δρόμους. Την ίδια ώρα η Θοδώρα Τζάκρη δήλωνε ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Ο «διχασμός» που επικρατεί μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει το «τέλος» του ΣΥΡΙΖΑ και τον επίσημο μετασχηματισμό του σε νέο… ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο ερώτημα είναι πόσα και ποια στελέχη συμφωνούν σε αυτό. Το δεύτερο και πιο βασικό ερώτημα είναι ποιο ΠΑΣΟΚ έχει στο μυαλό του ο πρώην πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 που φώναζε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο»; Το ΠΑΣΟΚ των δεκαετίων του ’90 και του 2000 που υποδυόταν το μεταρρυθμιστικό κίνημα, αλλά αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση; Ή ένα νέο ώριμο ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ που θα συναινεί στα απολύτως αυτονόητα και θα ασκεί αντιπολίτευση με βάση «κόκκινες γραμμές» πάνω στην ιδεολογική αντιπαράθεση κεντροδεξιάς – κεντροαριστεράς;

ΓΙΑΤΙ οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Επί μια τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε επώδυνα μνημονιακά μέτρα. Φόρτωσε φόρους στη μεσαία τάξη, μείωσε συντάξεις, «δημιούργησε» το περιβόητο Υπερταμείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέση θα πάρει στις μειώσεις φόρων; Πώς θα αντιδράσει στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος; Θα είναι αντίθετος στο ψηφιακό κράτος που επιχειρεί να φτιάξει η νέα κυβέρνηση; Θα τον «τραβήξει» αριστερά ο… παραμυθατζής Βαρουφάκης που μόλις μπήκε στο κοινοβούλιο; Θα υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη επιμένοντας να στέλνει μηνύματα ανοχής στους ρουβικωνο-μπαχαλάκηδες;

ΑΥΤΟ είναι και το ζόρικο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα. Αναδείχθηκε και… απογειώθηκε σε συνθήκες τραγικές για την οικονομία υποσχόμενος τα πάντα όλα. Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ρόλο ενός ισχυρού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνθήκες κανονικότητας; Ή μπορεί μόνο να εκμεταλλεύεται συνθήκες πολιτικής… μπαχαλοποίησης; Και οι ψηφοφόροι του πώς θα αντιδράσουν;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα θα δοθεί από τη στάση και το ύφος του Αλέξη Τσίπρα στα πρώτα νομοσχέδια και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί η κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap