Ποια αντίμετρα; Μόνο… Λεξοτανίλ

07/06/18 • 08:22 | UPD 07/06/18 • 08:22

Άντε, επιτέλους, γιατί πολύ μας κούρασαν αυτά τα Μνημόνια. Πώς το λέει ο Αλέξης Τσίπρας; «Περνάμε τον τελευταίο κάβο και βγαίνουμε οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών, μπαίνουμε σε χρόνια ανάπτυξης».

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βέβαια, κάποιες μικρές, σχεδόν αμελητέες, λεπτομέρειες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε πως από φέτος θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Και δεν πρόκειται για τίποτα χλιδάτες βίλες, αλλά για σπίτια που βρίσκονται, όπως λέει και ο Τζανακόπουλος, σε «λαϊκές γειτονιές». Και όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη. Γιατί συνήθως τα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκαλύπτουν με ακρίβεια όσα… έρχονται. Θα πρέπει πρώτα να δούμε τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για να διαπιστώσουμε αν θα αυξηθεί μόνο για 950.000 ιδιοκτήτες ή για πολλούς περισσότερους.

ΜΙΑ ακόμη μικρή λεπτομέρεια είναι πως θα μειωθούν έως και 18% οι συντάξεις για περίπου δύο εκατομμύρια δικαιούχους. Για να το πούμε μπακαλίστικα, οι άνθρωποι θα χάσουν σχεδόν δύο μηνιάτικα το χρόνο.

ΑΜΕΛΗΤΕΑ προφανώς είναι και η μείωση του αφορολογήτου από το 2020 που θα επιβαρύνει με 650 ευρώ όλους, μα όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή έξι εκατομμύρια πολίτες.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ και οι προβλέψεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και ολοκληρώνουν το σκηνικό της μετά Μνημονίων εποχής. Τα φορολογικά έσοδα, εκτιμούν, θα αυξηθούν κατά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022. Ξέρετε τι σημαίνει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ; Σαν να πληρώνουμε δύο ακόμα ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο!

ΑΛΛΑ ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι κι αυτός αισιόδοξος σαν τον πρωθυπουργό. Θα υπάρξουν αντίμετρα, λέει, με ελαφρύνσεις και παροχές. Ποιος ξέρει; Μπορεί να σχεδιάζουν να μοιράσουν δωρεάν… Λεξοτανίλ για να αντέξουμε τα χαράτσια που θα αφήσουμε απλήρωτα. Γιατί είναι δεδομένο πως δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όλες αυτές τις έξτρα επιβαρύνσεις που θα έρθουν την επόμενη πενταετία.

ΧΑΛΑΛΙ, όμως, τουλάχιστον η κυβέρνηση προχωράει μεταρρυθμίσεις. Ο Γαβρόγλου κατήργησε οριστικά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οι γραμματείς των υπουργείων διορίζονται με φωτογραφικές προϋποθέσεις. Διάφοροι, αναρχικοί, αλληλέγγυοι και Ρουβίκωνες έχουν αναλάβει τη διαχείριση δημοσίων χώρων και κτιρίων. Οι υπουργοί προσλαμβάνουν συμβασιούχους που αργότερα θα μονιμοποιήσουν. Οι επενδύσεις μειώνονται δραματικά, ενώ κι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό. Κάπως έτσι πραγματοποιείται η «καθαρή έξοδος» από τη λογική και η συνέχιση του πολιτικού κοκτέιλ ιδεοληπτικής υπερφορολόγησης και κρατισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου