Αθήνα Καιρός

Συναγερμός στην Κίνα για τον ιό τσικουνγκούνια: Χιλιάδες κρούσματα και σκληρά μέτρα – Τα συμπτώματα

9 λεπτά
Συναγερμός στην Κίνα για τον ιό τσικουνγκούνια: Χιλιάδες κρούσματα και σκληρά μέτρα – Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ιού τσικουνγκούνια εμφανίζονται εντός τριών έως επτά ημερών μετά από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού


Οι κινεζικές αρχές δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού τσικουνγκούνια (Chikungunya), o οποίοw μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, καθώς χιλιάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 8.000 κρούσματα σε λιγότερο από έναν μήνα, κυρίως στην πόλη Φοσάν (Foshan) στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, με τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα παρόμοια με την πολιτική «μηδενικής Covid» που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία.

Όπως αναφέρει το BBC, στην πόλη Φοσάν, η οποία έχει πληγεί περισσότερο, οι ασθενείς με τσικουνγκούνια πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο, όπου τα κρεβάτια τους προστατεύονται με κουνουπιέρες. Μπορούν να πάρουν εξιτήριο μόνο μετά από αρνητικό τεστ ή μετά από μία εβδομάδα παραμονής στο νοσοκομείο.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και προκαλεί πυρετό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις, ο οποίος μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, ενώ δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωση των κουνουπιών

Ο ιός τσικουνγκούνια μεταδίδεται μέσω του κουνουπιού Aedes, το οποίο σχετίζεται επίσης με τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού και του ιού Zika. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των μεταβαλλόμενων καιρικών προτύπων, η επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα αντιμετωπίζει έντονη αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών.

«Τα κουνούπια δεν χρειάζονται λίμνες για να αναπαραχθούν», δήλωσε στους New York Times ο καθηγητής Ρεν Τσάο από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Αρκεί και το καπάκι ενός μπουκαλιού» πρόσθεσε.

Γι’ αυτό και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να αφιερώνουν τουλάχιστον τρία λεπτά κάθε πρωί ελέγχοντας τα σπίτια τους για στάσιμα νερά σε γλάστρες, φλιτζάνια, πιατάκια ή δοχεία.

Ο ιός εξαπλώνεται πέρα από το Φοσάν

Αν και το Φοσάν είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος, τουλάχιστον 12 ακόμα πόλεις στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν αναφέρει κρούσματα. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν λίγα περιστατικά στη γειτονική επαρχία Χουνάν, στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ, όπου ένα 12χρονο αγόρι μολύνθηκε μετά από ταξίδι στο Φοσάν.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκούο Τζιακούν, δήλωσε ότι «η επιδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά».

Διεθνής ανησυχία 

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 2 για την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, καλώντας τους ταξιδιώτες να λάβουν μέτρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών. Αν και υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια στις ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην Κίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για πιθανή παγκόσμια εξάπλωση, καθώς έχουν αναφερθεί πάνω από 240.000 περιπτώσεις και 90 θάνατοι μόνο φέτος- κυρίως στη Νότια Αμερική.

Αντιδράσεις των κατοίκων

Οι απόψεις των κατοίκων διίστανται. Κάποιοι θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά, άλλοι απαραίτητα.

«Είχα ήδη μολυνθεί, οπότε δεν είχε νόημα να θυμώσω. Σκέφτηκα ότι θα ήταν αλύτερα να συνεργαστώ», δήλωσε η 22χρονη Σάι Τσεν, η οποία τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο.

Το βράδυ, οι ουρανοξύστες του Φοσάν φωτίζονται με μηνύματα υπενθύμισης για χρήση αντικουνουπικών και αποστράγγιση του στάσιμου νερού.

Τι είναι ο ιός τσικουνγκούνια;

Τα συμπτώματα του ιού τσικουνγκούνια εμφανίζονται εντός τριών έως επτά ημερών μετά από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.

Εκτός από πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και πρήξιμο των αρθρώσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου για πιο σοβαρή νόσο περιλαμβάνονται τα νεογέννητα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη. Δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ οι θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό είναι σπάνιοι.

Ο ιός τσικουνγκούνια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία το 1952. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε περισσότερες από 110 χώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού είναι η μείωση των στάσιμων υδάτων που επιτρέπουν την αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]