Η Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν δεν αποτελεί πλέον μόνο μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της χρονιάς.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η προβολή της ταινίας έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα, τον Κρίστοφερ Νόλαν και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν τρόπους να γνωρίσουν καλύτερα το έργο που ενέπνευσε τον βραβευμένο σκηνοθέτη.
Όπως αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ του Euronews, η επίδραση της ταινίας αποτυπώνεται ήδη στις διαδικτυακές αναζητήσεις, στις πωλήσεις βιβλίων, αλλά και στην κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου που σχετίζεται με την Οδύσσεια.
Ελληνικά στο προσκήνιο
Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας εκμάθησης γλωσσών Preply, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα του Google Trends και παρουσιάστηκαν αρχικά από τους The Times, οι αναζητήσεις στη Βρετανία για τον όρο «learn Greek» αυξήθηκαν κατά 550% μέσα σε έναν μήνα, φτάνοντας περίπου τις 6.000 μηνιαίες αναζητήσεις. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που επικαλείται το Euronews, οι σχετικές αναζητήσεις συνέχισαν να αυξάνονται, καταγράφοντας ακόμη και άνοδο της τάξης του 5.000% μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο Independent, ο οποίος αναφέρει ότι η ταινία έχει οδηγήσει ολοένα περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν μαθήματα ελληνικών και πληροφορίες για τον κόσμο του Ομήρου.
Γιατί θέλουν να μάθουν ελληνικά
Η ειδικός της Preply, Μάντλιν Ένος, εξηγεί, σύμφωνα με το Euronews, ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν επιλέγουν την ελληνική γλώσσα μόνο για πρακτικούς λόγους. Όπως επισημαίνει, αρκετοί επιθυμούν να γνωρίσουν τα αρχαία ελληνικά ώστε να προσεγγίσουν το ομηρικό κείμενο πιο κοντά στην πρωτότυπη μορφή του, ενώ άλλοι στρέφονται στα νέα ελληνικά για να γνωρίσουν καλύτερα τη σύγχρονη Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Η ίδια εκτιμά ότι η κινηματογραφική επιτυχία της Οδύσσειας λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στον σύγχρονο θεατή και ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Οι πωλήσεις της Οδύσσειας
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση της γλώσσας. Σύμφωνα με το Euronews, οι πωλήσεις της Οδύσσειας καταγράφουν σημαντική άνοδο σε πολλές χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά περίπου 70%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η αύξηση φτάνει το 76%. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι και στην Ελλάδα οι εκδότες διαπιστώνουν σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για νέες εκδόσεις του έργου, καθώς πολλοί αναγνώστες επιλέγουν να γνωρίσουν το έπος έχοντας παρακολουθήσει ή με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά του.
Από τα βιβλία στο Spotify
Το φαινόμενο αποτυπώνεται και στις ψηφιακές πλατφόρμες. Σύμφωνα με το Euronews, στη Γαλλία οι ακροάσεις της Οδύσσειας στο Spotify αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 750%, ενώ ανάλογη άνοδος παρατηρείται και στις αναζητήσεις για περιεχόμενο που αφορά την ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα. Οι πλατφόρμες εκμάθησης γλωσσών καταγράφουν επίσης αυξημένη επισκεψιμότητα, γεγονός που δείχνει ότι το ενδιαφέρον ξεπερνά την ίδια την ταινία και επεκτείνεται στην ιστορία και τη γλώσσα.
Ο κινηματογράφος γίνεται αφορμή για… μάθημα
Δεν είναι μόνο οι αναζητήσεις για μαθήματα ελληνικών που αυξάνονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, η επιρροή της ταινίας φαίνεται να φτάνει μέχρι και στις σχολικές αίθουσες.
Η ειδικός της πλατφόρμας εκμάθησης γλωσσών Preply, Μάντλιν Ένος, εξηγεί ότι οι ταινίες μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με έναν τόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό του, αποτελώντας συχνά το πρώτο κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει μια νέα γλώσσα. Όπως σημειώνει, άλλοι επιλέγουν τα αρχαία ελληνικά για να έρθουν πιο κοντά στο πρωτότυπο έργο του Ομήρου, ενώ άλλοι στρέφονται στα νέα ελληνικά για να γνωρίσουν καλύτερα τη σύγχρονη Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στα δημόσια σχολεία της Βρετανίας, αν και υπάρχουν κρατικά προγράμματα που στηρίζουν τα σχολεία τα οποία επιθυμούν να ενισχύσουν τις κλασικές σπουδές.
Η αξία των αρχαίων γλωσσών, άλλωστε, δεν περιορίζεται μόνο στη γνώση της ιστορίας. Η νευροεπιστήμονας Σούζαν Γκρίνφιλντ έχει επισημάνει ότι η μελέτη των κλασικών γλωσσών συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, καθώς συνδυάζει ιστορία, λογοτεχνία και γλωσσική ανάλυση, ενώ η επεξεργασία σύνθετων κειμένων ενισχύει τη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου.
Ακόμη και πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, χρήστες της κοινότητας του Reddit που ασχολούνται με τα αρχαία ελληνικά αντάλλασσαν συμβουλές για την εκμάθηση της ομηρικής ελληνικής, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον είχε αρχίσει να αναπτύσσεται αρκετούς μήνες νωρίτερα. Παράλληλα, στη Βρετανία έχουν ήδη πουληθεί σχεδόν 40.000 αντίτυπα της «Οδύσσειας» μέσα στο 2026, αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με πέρυσι
- Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Paweł Pawlikowski στη Σίφνο για το Bring Your Chair – Cozy Festival 2026
- Αποκλειστικό ET: Ξεσπά ο Μανώλης Μητσιάς για την απαγόρευση στα τραγούδια του Χατζιδάκι – «Θα σηκώνονταν από τον τάφο τους»
- Ένα διήγημα κάθε ημέρα – «Το σινεμά της «άμμου» από τον Γιάννη Γρηγοράκο























