Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την Πέμπτη την πρώτη του Πολιτική Γραμματεία μετά την παραίτηση Τσίπρα, είναι χωρισμένος σε τρία κομμάτια, η Νέα Αριστερά σε δύο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης έχει να αντιμετωπίσει τη μικρή πίεση της Ανανεωτικής Αριστεράς και τη μεγαλύτερη του Χάρη Δούκα, που θέλουν διάλογο με τον Τσίπρα και το κόμμα του, διαφωνώντας με τη μέχρι τώρα στάση του ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη που έχουν βγει στο προσκήνιο για να αποκαλύψουν στην κοινή γνώμη ποιος πραγματικά ήταν και είναι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως π.χ. ο Αλέκος Αλαβάνος ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο του συστήματος των συμφερόντων που «σπρώχνει» τον Τσίπρα, ενώ η Αμαλίας έχει μετατραπεί σε κέντρο ελέγχου 24ώρου βάσης, καταγράφοντας ποιος λέει καλά λόγια και ποιος όχι για τον Τσίπρα και το υπό ίδρυση κόμμα του.
Για παράδειγμα, μόλις βγήκε ο Τσακαλώτος και είπε δημοσίως ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 δεν ήταν κοστολογημένο (σ.σ.: ναι, το ίδιο πρόγραμμα που προεκλογικά ο Τσίπρας προκαλούσε τον Μητσοτάκη να το πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!!!), μερίδα του Τύπου θυμήθηκε την επιστολή που είχε στείλει το 2015 στον Ντάισελμπλουμ, ο Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών μετά το ναυάγιο του α΄ εξαμήνου, για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων που κατέληξε στο τρίτο, ακριβότερο και αχρείαστο Μνημόνιο των 100 δισ. ευρώ.
Η επαναφορά της επιστολής αυτής στη μνήμη της κοινής γνώμης συνοδεύτηκε με το σκεπτικό ότι δήθεν αυτή η απόφαση με την οποία ο Τσακαλώτος έδινε εξ αρχής στην Τρόικα τα μέτρα που η τότε κυβέρνηση ήταν έτοιμη να νομοθετήσει ως ένδειξη καλής θέλησης για το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης ήταν πρωτοβουλία δική του και όχι του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Δηλαδή, τώρα που ο… rebranded Τσίπρας προσπαθεί να επανέλθει, θέλουν κάποιοι να μας πείσουν ότι για την καταστροφική περίοδο 2015-2019 φταίνε οι συνεργάτες του και όχι ο Τσίπρας, φταίνε «τα μπαλέτα», που είπε και ο Λαζόπουλος, υποτιμώντας για άλλη μία φορά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Βεβαίως ο Τσακαλώτος δεν είπε μόνο αυτό. Ρώτησε παράλληλα να εξηγήσει ο Τσίπρας στην κοινή γνώμη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκε και εφάρμοσε Μνημόνιο στις εκλογές του 2019 πήρε περίπου 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, την περίοδο 2019-2023, στις εκλογές του 2023 έλαβε 17%! Γι’ αυτό ο Τσίπρας δεν έχει απάντηση και, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν απαντά ούτε στο βιβλίο του.
Και για όλα αυτά που λέει δέχεται επιθέσεις από το σύστημα εκδοτικών και οικονομικών συμφερόντων που «σπρώχνει» τον Τσίπρα, όπως δημοσίως είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο Αλέκος Αλαβάνος. «Αν δείτε εδώ, ένα κομμάτι από τη μεγάλη δύναμη του Τύπου, για κάποιους λόγους τους οποίους δεν έχω καταλάβει, αλλάζουν πορεία και προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω στην κοινή γνώμη», είπε ο Αλαβάνος απαντώντας ευθαρσώς «ναι» στο ερώτημα αν κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν την επιστροφή Τσίπρα.
Στον Τσακαλώτο, πέραν των δημοσιευμάτων για την επιστολή του στον Ντάισελμπλουμ, ανέλαβε -εκ μέρους και του Τσίπρα- να απαντήσει η τότε υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και σήμερα… σύντροφός του στη σπαρασσόμενη Νέα Αριστερά, Εφη Αχτσιόγλου. Είπε ότι η δήλωση του Τσακαλώτου ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 δεν ήταν κοστολογημένο ήταν «άστοχη και ανακριβής». Ο δε Πολάκης, ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης στην Πολιτική Γραμματεία, επιτέθηκε διαδικτυακά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο μίας κόντρας που έρχεται από μακριά, θυμίζοντας τον Πολάκη που υπερασπιζόταν τον Τσίπρα, αποδίδοντας στον Τσακαλώτο κάθε καταστροφικό μέτρο οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν είχε περάσει από τον Τσίπρα…
Ποιοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν… διάλογο
Η προσπάθεια να «ξεπλύνουν» τον Τσίπρα, είτε προωθώντας το «παραμΙθάκη» του (σ.σ.: όπως εύστοχα σημείωσε ο «Ελεύθερος Τύπος» στο πρωτοσέλιδό του για το βιβλίο του) είτε βάζοντας άλλους να τον «αθωώνουν» για τα μεγάλα πολιτικά λάθη του που πλήρωσε ακριβά η ελληνική κοινωνία, εξοργίζει όσους γνωρίζουν καλά τον άνθρωπο και πολιτικό Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και ενοχλεί μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινής γνώμης.
Αυτό το βλέπουν και το σχολιάζουν ήδη πολλοί, δεν το βλέπει ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος, μετά τον Θόδωρο Μαργαρίτη, εκπρόσωπο της Ανανεωτικής Αριστεράς στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προέτρεψε (και) χθες τον Νίκο Ανδρουλάκη να μπει σε διάλογο με τον Τσίπρα, όταν εκείνος κάνει το κόμμα του.
Ο Τσίπρας, πάντως, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό του, επιμένει να παρεμβαίνει στην επικαιρότητα επιλέγοντας θέματα. Χθες επέλεξε το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα της Κύπρου και στην ίδια γραμμή με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την επικράτηση του Τουφάν Ερχιουρμάν, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί προσδοκίες για επανέναρξη των συνομιλιών για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

