έντονες πολιτικές ζυμώσεις

Ο Παππάς επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ – Όχι της ΝΔ στον Πολύδωρα

29/10/16 • 14:15 | UPD 29/10/16 • 14:15

Ο Βύρων Πολύδωρας αποτελεί την πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, η κυβέρνηση προτείνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη.
Οι εξελίξεις πλέον, μεταφέρονται για τη Δευτέρα, όταν και θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν έντονες ζυμώσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, δεδομένης της άρνησης της Ν.Δ. να συναινέσει στην επιλογή Πολύδωρα.

Πάντως από την κυβέρνηση επιχειρείται, το τελευταίο διάστημα, να «πέσουν» οι τόνοι και να αμβλυνθούν οι εντάσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημερινή παρέμβαση του Νίκου Παππά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού περνούν άμεσα στο ΕΣΡ.

«Να συμβάλω στην εξομάλυνση»

Θέλω να συμβάλω στη θεσμική και νομική εξομάλυνση, επισήμανε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποτελεί την πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε πως «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο» και σημείωσε ότι η πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική και αποτελεί πρόταση ευθύνης.

Όπως εξήγησε, στόχος αποτελεί η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και ξεκαθάρισε ότι «με συνταγματική συμπεριφορά και συμμόρφωση, αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ».
Στη συνέχεια, διαμήνυσε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» πρόσθεσε και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη συναίνεσης.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την επιθυμία του να επικοινωνήσει τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς – συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη – όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. [Διαβάστε εδώ σχετικά]

«Όχι» της Ν.Δ.

Το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός του ΕΣΡ, τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του Συμβουλίου.

Πηγές από την Πειραιώς σημειώνουν ότι ο κ. Πολύδωρας, με δηλώσεις του κατά το παρελθόν, έχει στηρίξει τον νόμο Παππά και άρα δεν αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει τη συνεργασία της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο.

Την ίδια ώρα, σε επίσημη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπισία και την καλεί να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα καταθέσει άμεσα η ίδια στη Βουλή, για να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Συμβουλίου με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά, καταλήγει. [Διαβάστε εδώ σχετικά]

«Να πέσουν οι τόνοι»

Έκκληση ώστε να πέσουν οι τόνοι, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, διαβεβαιώνοντας ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες περνάει άμεσα στο ΕΣΡ.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ευρύτατων και δυνατών συναινέσεων, ενώ επισημαίνει ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων. [Διαβάστε εδώ σχετικά]