Αθήνα Καιρός

Πέθανε πράγματι ο Χουντίνι ανήμερα του Halloween;

www.eleftherostypos.gr
Επιμέλεια
6 λεπτά
Πέθανε πράγματι ο Χουντίνι ανήμερα του Halloween;
Ο Χάρι Χουντίνι σε δύο από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της καριέρας του, δεμένος με χειροπέδες και αλυσίδες και μέσα στο περίφημο δοχείο «Milk Can», από το οποίο πραγματοποιούσε ένα από τα διασημότερα κόλπα απόδρασής του. Credit: Library of Congress

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Χάρι Χουντίνι και ο άνθρωπος που έγινε συνώνυμο της απόδρασης εξακολουθεί να αφήνει πίσω του ερωτήματα που δεν έχουν βρει οριστική απάντηση.

Ο θρυλικός μάγος και καλλιτέχνης αποδράσεων φέρεται να πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1926. Ακριβώς έναν αιώνα αργότερα, όμως, ένα νέο βιβλίο αμφισβητεί τόσο την αιτία όσο και την ημερομηνία του θανάτου του, ενώ ένα σπάνιο κείμενο που είχε γράψει ο ίδιος για τους μάγους του παρελθόντος δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ο Χάρι Χουντίνι λίγο πριν από ένα από τα διάσημα κόλπα απόδρασής του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το 1914. Credit: Carl Dietz / Library of Congress

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η επέτειος των 100 χρόνων συνοδεύεται από σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Χουντίνι, από το «Grand Houdini Centenarium» στη γενέτειρά του, τη Βουδαπέστη, μέχρι δημοπρασία αναμνηστικών στο Χόλιγουντ και πνευματιστικές συγκεντρώσεις σε πόλεις από τις οποίες είχε περάσει, όπως το Σικάγο και το Φρέντερικ του Μέριλαντ. Ο τάφος του στο κοιμητήριο Machpelah της Νέας Υόρκης αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο συγκέντρωσης κάθε Halloween.

Γιατί το όνομα Χουντίνι επέζησε έναν αιώνα

Ο Μάθιου Σόλομον, καθηγητής ιστορίας του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας του βιβλίου «Disappearing Tricks: Silent Film, Houdini, and the New Magic of the Twentieth Century», επισημαίνει ότι πολλοί γνωρίζουν σήμερα το όνομα Χουντίνι χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν πολλά για τον ίδιο. Το όνομά του, όπως εξηγεί, έχει γίνει συνώνυμο της μαγείας, της ικανότητας να κάνει κανείς το αδύνατο ή να ξεφεύγει από μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Για όσους γνωρίζουν περισσότερα για τη ζωή του, ο Χουντίνι αποτελεί επίσης χαρακτηριστική περίπτωση αυτοδημιούργητου ανθρώπου και μετανάστη που κατάφερε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ. Και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, πέθανε την ημέρα του Halloween ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον μύθο του.

Ένα άγνωστο κείμενο του Χουντίνι έρχεται στο φως

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «The Strand Magazine» δημοσιεύεται για πρώτη φορά ένα σπάνιο κείμενο του Χουντίνι με τίτλο «An Interesting Scrapbook».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Το «An Interesting Scrap Book», ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κείμενο του Χάρι Χουντίνι για τους μάγους που προηγήθηκαν της εποχής του, δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο Issue 79 του The Strand Magazine.

Σε αυτό αποτίει φόρο τιμής σε μάγους που προηγήθηκαν της δικής του εποχής και εκφράζει τη λύπη του επειδή πολλά στοιχεία για τη ζωή και το έργο τους δεν είχαν καταγραφεί. Ο Χουντίνι ενδιαφερόταν βαθιά για την ιστορία της τέχνης του. Σύμφωνα με τον Έρικ Κόλερι, επιμελητή Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στο Harry Ransom Center του Πανεπιστημίου του Τέξας και συγγραφέα του «Houdini’s Library», επισκεπτόταν ακόμη και τους τάφους παλαιότερων μάγων και πλήρωνε ο ίδιος για τη συντήρησή τους. Οι οικογένειές τους, από την πλευρά τους, του παρέδιδαν λευκώματα, προγράμματα παραστάσεων και άλλα αντικείμενα, προκειμένου εκείνος να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη τους.

Από γιος ραβίνου σε παγκόσμιος σταρ

Ο Χουντίνι γεννήθηκε το 1874 ως Έρικ Βάις. Ήταν γιος ραβίνου και η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την τότε Αυστροουγγαρία, εν μέρει για να ξεφύγει από τον αντισημιτισμό. Ήδη από την εφηβεία του εργαζόταν ως επαγγελματίας μάγος και πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια είχε γίνει διεθνής διασημότητα. Έγινε γνωστός για την εντυπωσιακή ικανότητά του να απελευθερώνεται από χειροπέδες, αλυσίδες και κάθε είδους δεσμά. Παράλληλα, υπήρξε συγγραφέας και ηθοποιός του κινηματογράφου, ενώ είχε πραγματοποιήσει και ηχογραφήσεις της φωνής του.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ο Χάρι Χουντίνι, ο θρυλικός μάγος και καλλιτέχνης αποδράσεων, σε σύνθεση με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της καριέρας του, τις χειροπέδες. Credit: Library of Congress / Wikimedia Commons

Πέθανε πράγματι στις 31 Οκτωβρίου;

Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι ο Χουντίνι πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1926 στο Grace Hospital του Ντιτρόιτ από διάχυτη περιτονίτιδα, αφού είχε νοσηλευτεί με σκωληκοειδίτιδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένας φοιτητής στο Μόντρεαλ τον είχε χτυπήσει επανειλημμένα στην κοιλιά, θέλοντας να δοκιμάσει τη φημισμένη αντοχή του. Η απουσία νεκροψίας, ωστόσο, άφησε χώρο για διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τον θάνατό του. Στο νέο βιβλίο «Houdini: The Man Who Died Twice», η συγγραφέας και ερευνήτρια ιατροδικαστικών θεμάτων Λάριαν Γκιλέσπι εξετάζει ιατρικά αρχεία, το πιστοποιητικό θανάτου και άλλα έγγραφα και αμφισβητεί την καθιερωμένη εκδοχή.

Η νέα θεωρία για ένα γεύμα μετά την επέμβαση

Η Γκιλέσπι υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία θανάτου ήταν εντερική απόφραξη και συνδέει τη μοιραία επιδείνωση της κατάστασής του με την απόφαση γιατρού να του επιτρέψει να φάει ένα μπολ λαχανικά με ξινή κρέμα ενώ ανάρρωνε από την επέμβαση. Αμφισβητεί ακόμη και την ημερομηνία θανάτου. Σύμφωνα με την έρευνά της, ορισμένα έγγραφα, μεταξύ των οποίων ένορκη δήλωση γιατρού, αναφέρουν ως ημερομηνία θανάτου την 30ή Οκτωβρίου, ενώ το επίσημο πιστοποιητικό της πολιτείας καταγράφει την 31η Οκτωβρίου. Η ίδια υποστηρίζει ότι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Χουντίνι ήθελαν ο θάνατός του να συνδεθεί με το Halloween, ώστε να μείνει για πάντα στη μνήμη του κόσμου. Ο δισέγγονος του αδελφού του Χουντίνι, Τζορτζ Χαρντίν, δήλωσε στο AP ότι βρήκε τα επιχειρήματα του βιβλίου πειστικά.

Οι ειδικοί που διαφωνούν

Δεν συμμερίζονται, ωστόσο, όλοι οι μελετητές του Χουντίνι τη νέα θεωρία. Ο ερευνητής Μπρους Άβερμπουκ αμφισβητεί ότι η οικογένεια θα άλλαζε την ημερομηνία του θανάτου του για να συμπέσει με το Halloween, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του βρίσκονταν σε βαθύ πένθος. Παράλληλα, γραπτές μαρτυρίες του προσωπικού βοηθού του Χουντίνι αναφέρουν ως ημερομηνία θανάτου την 31η Οκτωβρίου. Ο Τζον Κοξ, μελετητής του Χουντίνι και ιδρυτής του εκδοτικού εγχειρήματος Wild About Harry Press, αναγνωρίζει ότι το νέο βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικά και άγνωστα στοιχεία, θεωρεί όμως ότι απαιτείται και δεύτερη επιστημονική γνώμη για τα συμπεράσματα σχετικά με τον θάνατό του. Για τον ίδιο, άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας δεν βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο πέθανε ο Χουντίνι, αλλά σε όσα έκανε όσο ζούσε.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Tags:
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]