Με άστατο καιρό και διαδοχικά περάσματα κακοκαιρίας θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, καθώς ένα νέο κύμα βροχών και καταιγίδων βρίσκεται προ των πυλών. Από το Σάββατο (31/10) αναμένονται έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και μεγάλα ύψη βροχής, ενώ η Δευτέρα ξεχωρίζει ως η ημέρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Όπως επισημαίνει η μετεωρολόγος Όλγα Παπαβγούλη, η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς και περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, σχηματίζοντας στον χάρτη ένα νοητό «Π». Την ίδια στιγμή, νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται από τις 5 Νοεμβρίου, φέρνοντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Το πρώτο κύμα θα ξεκινήσει από το Ιόνιο και θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα από το βράδυ του Σαββάτου. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στην Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα, με τα φαινόμενα να εξαπλώνονται σταδιακά σε περισσότερες περιοχές.
Στο Ιόνιο, την παράκτια Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται οι πιο ισχυρές καταιγίδες. Στην Αττική, μετά τις ασθενείς πρωινές βροχές, ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται και την Κυριακή.
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν την Κυριακή
Με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας θα κυλήσει η Κυριακή, καθώς το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό θα εξακολουθήσει την πορεία του.
Ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται στο Ιόνιο, τη δυτική Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, το ανατολικό Αιγαίο, τη Χαλκιδική, αλλά και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Μάλιστα, σε Χαλκιδική, Θάσο και Ρόδο δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις. Στην Αττική οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν μέσα στην ημέρα, με τον καιρό να παρουσιάζει βελτίωση προς το βράδυ.
Δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία φέρνει νέα επιδείνωση τη Δευτέρα
Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να προσεγγίσει τη χώρα τη Δευτέρα, καθώς ένα δεύτερο, βαθύτερο βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από την Ιταλία προς την Ελλάδα.
Η δυτική Ελλάδα, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, από τη Λέσβο έως τη Ρόδο, θα βρεθούν στο επίκεντρο. Οι συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο όγκο νερού, ενώ οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από χαλάζι.
Το πέρασμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει και τις Κυκλάδες, ενώ στην Αθήνα οι βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν κυρίως από τις απογευματινές ώρες.
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Τρίτη
Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και την Τρίτη, με μεγαλύτερη επιμονή στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας, ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.
Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τις 5 Νοεμβρίου
Μετά το πέρασμα των διαδοχικών κακοκαιριών, νέα αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται από τις 5 Νοεμβρίου. Η ψυχρή εισβολή που προβλέπεται θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία, με τις τιμές να υποχωρούν αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών να συνοδευτεί και από νέες βροχοπτώσεις.

















