Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κακοκαιρία στην Κρήτη: Συναγερμός στο Ρέθυμνο – Αγνοείται κτηνοτρόφος

Πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030 για την Ισπανία – Τι οδήγησε την κυβέρνηση Σάντσεθ στην παράταση του Αλμαράθ

5 λεπτά
Πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030 για την Ισπανία – Τι οδήγησε την κυβέρνηση Σάντσεθ στην παράταση του Αλμαράθ
REUTERS/Fabian Bimmer

Η Ισπανία αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή στάσης απέναντι στο μέχρι σήμερα σχέδιο σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να διατηρήσει σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό του Αλμαράθ, στη δυτική Ισπανία, έως τις 8 Ιουνίου 2030, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης για το μέλλον των δύο αντιδραστήρων του σταθμού, αλλά και μετά το πρωτοφανές μπλακάουτ που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο τον Απρίλιο του 2025.

Οι δύο αντιδραστήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο

Οι δύο αντιδραστήρες του Αλμαράθ τέθηκαν σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και, βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού, επρόκειτο να σταματήσουν τη λειτουργία τους το 2027 και το 2028.

Το μέλλον τους είχε αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις τρεις ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων, την Iberdrola, την Endesa και τη Naturgy, και την κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2030. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Το μπλακάουτ του 2025 άλλαξε τη συζήτηση

Καθοριστικό σημείο αποτέλεσε η τεράστια διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο τον Απρίλιο του 2025. Το πρωτοφανές μπλακάουτ προκάλεσε νέες συζητήσεις στην Ισπανία σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού και τον ρόλο που μπορεί να εξακολουθήσει να διαδραματίζει η πυρηνική ενέργεια.

Παράλληλα, οι πιο πρόσφατες επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις διεθνείς ενεργειακές αγορές ενίσχυσαν τον προβληματισμό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Ισπανία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό της μοντέλο στις ανανεώσιμες πηγές, κυρίως στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις επανέφεραν στο τραπέζι την ανάγκη διατήρησης σταθερών πηγών ηλεκτροπαραγωγής.

Το «πράσινο» σχέδιο της κυβέρνησης και η πυρηνική εξαίρεση

Η Μαδρίτη είχε χαράξει πορεία προς την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2030. Μετά όμως το μπλακάουτ, επαγγελματίες και παράγοντες του ενεργειακού κλάδου άσκησαν πιέσεις για παράταση της λειτουργίας του Αλμαράθ, προειδοποιώντας για ενδεχόμενους κινδύνους στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα μέσα Ιουλίου, η ισπανική αρχή πυρηνικής ασφάλειας, CSN, γνωμοδότησε υπέρ της παράτασης λειτουργίας του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στην περιφέρεια της Εξτρεμαδούρας.

Η σημασία του Αλμαράθ για το ισπανικό ενεργειακό σύστημα είναι ιδιαίτερα μεγάλη: το 2025 αντιπροσώπευε περίπου το 7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι όροι που έθεσε ο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις προτού δώσει το πράσινο φως για την παράταση. Βασική απαίτηση ήταν να διασφαλιστεί ότι ο σταθμός πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι η παράταση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους φορολογουμένους. Η απόφαση που ελήφθη τελικά προβλέπει ότι ο Αλμαράθ θα συνεχίσει να λειτουργεί έως τις 8 Ιουνίου 2030.

Από οκτώ πυρηνικούς σταθμούς στους πέντε

Η σημερινή εικόνα της Ισπανίας απέχει σημαντικά από εκείνη της δεκαετίας του 1980. Στο απόγειο της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας, η χώρα διέθετε οκτώ πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το 38% της ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα έχουν απομείνει πέντε σταθμοί, με συνολικά επτά αντιδραστήρες. Το 2025 η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου 19% του ισπανικού ηλεκτρικού μείγματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την ίδια ώρα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν καταλάβει πλέον πολύ μεγαλύτερο μερίδιο.

Το μεγάλο στοίχημα των ανανεώσιμων πηγών

Το 2025 οι ανανεώσιμες πηγές εξασφάλισαν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία. Η κυβέρνηση Σάντσεθ θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό και έχει θέσει ως στόχο οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 81% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030.

Η παράταση του Αλμαράθ δεν σημαίνει επομένως εγκατάλειψη του σχεδίου για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Δείχνει, ωστόσο, ότι μετά το ιστορικό μπλακάουτ και την αυξημένη αβεβαιότητα στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, η Μαδρίτη θεωρεί πλέον απαραίτητο να διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα ένα σημαντικό κομμάτι της πυρηνικής της παραγωγής.

Ο Αλμαράθ, που είχε βρεθεί στην πορεία προς το κλείσιμο, παίρνει έτσι παράταση ζωής έως το 2030 — την ίδια χρονιά που η Ισπανία εξακολουθεί να έχει ως στόχο την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]