Περισσότεροι από 48.300 μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν παράνομα στην Ισπανία έχουν ήδη επιστρέψει στο Μαρόκο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ενώ οι αντιδράσεις για την κρίση στα σύνορα συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, συνολικά περίπου 60.000 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την πλειονότητά τους να κατευθύνεται μέσω της Θέουτα, του ισπανικού θύλακα στη βόρεια Αφρική.
Πάνω από 37.500 επιστροφές μόνο από τη Θέουτα
Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έως τις 15:30 της 31ης Ιουλίου είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 37.500 επιστροφές από τη Θέουτα προς το Μαρόκο. Οι επιχειρήσεις επιστροφής πραγματοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα σύνορα, όπου καταγράφηκαν εικόνες έντασης και χάους.

REUTERS/Ahmed El Jechtimi TPX IMAGES OF THE DAY
Τουλάχιστον 57 νεκροί στην προσπάθεια εισόδου στην Ισπανία
Η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα έχει ήδη αφήσει πίσω της έναν βαρύ απολογισμό. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τον συνοριακό κυματοθραύστη στην περιοχή Ελ Ταραχάλ και να περάσουν κολυμπώντας προς την ισπανική πλευρά.
Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας στα θαλάσσια σύνορα. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο ομάδες δυτών, συνολικά οκτώ αξιωματικοί της Ειδικής Ομάδας Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (GEAS) της Πολιτοφυλακής.
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις μετά τις εικόνες έντασης
Οι εικόνες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Θέουτα, με χιλιάδες ανθρώπους να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προστασία των συνόρων αλλά και την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης.

REUTERS/Ahmed El Jechtimi






















![Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πότε θα λάβουν τα χρήματα [αναλυτικοί πίνακες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2021/11/epidoma-thermansis.jpg)
