Κομβικό θεωρείται το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς από τη μία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να παρουσιάσουν τις βασικές προτεραιότητές τους έως τις εκλογές της άνοιξης του 2027.
Παράλληλα, και σε κομματικό επίπεδο, η Ν.Δ. βάζει μπροστά τη «γαλάζια» μηχανή με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας θέτοντας τα κορυφαία στελέχη σε εγρήγορση εν όψει της κάλπης.
«Εχουμε μπροστά μας αρκετή δουλειά να κάνουμε», τονίζει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος γιατί, όπως σημειώνει, είναι σημαντικό ακόμα και στην τελευταία στροφή η κυβέρνηση να παράγει έργο. Ετσι, σήμερα κάθε υπουργός αναμένεται να θέσει επί τάπητος τις 3 έως 4 κομβικές μεταρρυθμίσεις, δράσεις ή στόχους που πρέπει να ολοκληρωθούν από το υπουργείο του μέχρι τις εκλογές.
Εκτός όμως από τις προτεραιότητες κάθε υπουργείου, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα καθημερινότητας. Ετσι, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, αναμένεται να αναφερθεί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στις αστικές συγκοινωνίες, όπως η ανανέωση του στόλου και τα πράσινα λεωφορεία, η μείωση αναμονής στις λεγόμενες «πρότυπες γραμμές» και η επέκταση σε νέες διαδρομές, η αύξηση των δρομολογίων του μετρό, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της εισιτηριοδιαφυγής.
Επίσης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την προστασία των εργαζομένων από την αλόγιστη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, βάζοντας κανόνες όπως το τέλος στην αξιολόγηση εργαζομένων μόνο από αλγόριθμους ή αυτοματοποιημένα συστήματα, η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, η ενημέρωση των εργαζομένων για τη χρήση των αλγόριθμων.
Σημαντικό θεωρείται και το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για τη μετατροπή της Δικαστικής Αστυνομίας σε Σώμα Ασφαλείας, μια εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια, που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της.
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, κάτι που συμβαίνει συχνά καθώς λόγω της τεχνολογίας οι κανόνες χρειάζεται να επικαιροποιούνται.
Θέματα που αφορούν στα υπουργεία τους θα παρουσιάσουν και ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, ανεβάζει στροφές, ζητεί την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τα κυβερνητικά παραδοτέα, τη συνέχιση των στοχευμένων περιοδειών στην περιφέρεια και, πάνω απ’ όλα, την ενίσχυση των μέτρων στήριξης για την ανακούφιση των πολιτών από την πίεση της καθημερινότητας.
Λογοδοσία
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του υπουργικού σχήματος για «μηδενική ανοχή» σε καθυστερήσεις και αναμένεται να τονίσει ότι οι συνεδριάσεις του Υπουργικού δεν θα έχουν μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, αλλά θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμα λογοδοσίας, όπου κάθε υπουργός θα κρίνεται βάσει των στόχων που έχουν τεθεί στο ετήσιο κυβερνητικό σχέδιο.
Επίσης, αναμένεται να κάνει αναφορά στα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, τονίζοντας ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με σταθερότητα, ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, συμμαχίες και τεκμηριωμένο λόγο, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Κλείσιμο εκκρεμοτήτων
Ενα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματα του «θερμού» Νοεμβρίου είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και των παραδοτέων που συνδέονται άμεσα με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η εισροή των ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί το ισχυρότερο καύσιμο για την εγχώρια οικονομία και τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και με καταληκτικό ορόσημο τις 20 Νοεμβρίου, πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες που αφορούν μεγάλα έργα υποδομής, ενεργειακές αναβαθμίσεις και προγράμματα κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Τα «παραδοτέα» αυτά -τα οποία περιλαμβάνουν 123 ορόσημα και στόχους για την εκταμίευση 6,75 δισ. ευρώ- δεν είναι απλώς αριθμοί και δείκτες σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας, σε εκσυγχρονισμό των δικτύων και σε απτά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η πίεση χρόνου είναι δεδομένη και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή για να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγραμματισμένα κονδύλια.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
Παράλληλα με το νομοθετικό έργο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει δυναμική έξοδο των στελεχών και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια. Οι περιοδείες του Νοεμβρίου έχουν διπλό στόχο: από τη μία πλευρά, την ανάδειξη και εγκαινίαση σημαντικών περιφερειακών έργων και, από την άλλη, την αδιαμεσολάβητη επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να αφουγκραστεί τα προβλήματα στη ρίζα τους, να εξηγήσει το όραμά της για την περιφερειακή ανάπτυξη και να διορθώσει αστοχίες προτού αυτές διογκωθούν.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Το πιο κρίσιμο, ωστόσο, μέτωπο για την κυβέρνηση παραμένει η καθημερινότητα του πολίτη. Η επίμονη ακρίβεια, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τα νοικοκυριά. Για τον λόγο αυτό, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας όπου θα κλειδώσουν και θα εξειδικευτούν τα νέα μέτρα κοινωνικής στήριξης, με ορίζοντα την περίοδο των εορτών. Το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις οικογένειες με παιδιά, ενώ ήδη δίνονται παρατάσεις στις επιδοτήσεις καυσίμων.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Εκκίνηση για το προεκλογικό πρόγραμμα
Σήμερα συνεδριάζει και το ανώτερο καθοδηγητικό και εκτελεστικό κομματικό όργανο της Ν.Δ. (17:30), στο οποίο συμμετέχουν, πέρα από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ., οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της Π.Ε., Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο., Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου, οι βουλευτές Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Δημήτριος Καιρίδης, Αθανάσιος Παπαθανάσης, Σταύρος Παπασωτηρίου, Ασημίνα Σκόνδρα και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Παναγιώτης Παλπάνας, Χριστίνα Πατρικάκου, Γεώργιος Τσακούμης και Κωνσταντίνος Τσιαγκλιώτης.
Εκεί θα συζητηθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. υπό τον συντονισμό του Κωστή Χατζηδάκη. Ημερομηνία-σταθμός είναι η 15η Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι προτάσεις από τα κυβερνητικά στελέχη, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. καθώς και την κομματική βάση, ενώ το επόμενο ουσιαστικό στάδιο θα είναι η αξιολόγηση και η σύνθεση όλων αυτών των προτάσεων.





















![Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πότε θα λάβουν τα χρήματα [αναλυτικοί πίνακες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2021/11/epidoma-thermansis.jpg)
