Έρευνα: 10.537 νεκροί από τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη

21/12/16 • 13:01 | UPD 21/12/16 • 13:03

Η πολύνεκρη επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, είναι η πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στην Ευρώπη, η οποία από το 1970 και μετά έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ακραίων ομάδων, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 45 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1970 ως και τον Δεκέμβριο του 2015, στην Ευρώπη έγιναν 18.803 τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 10.537 ανθρώπους.

Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από την πλατφόρμα Global Terrorism Database, του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, την οποία «ξεσκόνισε» η Washington Post, φέρνοντας στο «φως» ορισμένα άκρως αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος, 4.724 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις, 2.588 σε δολοφονικά χτυπήματα, 2.365 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις διαφόρων τύπων, 548 σε καταστάσεις ομηρείας, 159 σε αεροπειρατείες, 114 σε επιθέσεις σε κτίρια, ενώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή θεωρούνται αγνοούμενοι ως και σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια «ενορχηστρωτές» των επιθέσεων είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όμως στα χρόνια που προηγήθηκαν η Γηραιά Ήπειρος βάφτηκε πολλές φορές με αίμα σε επιθέσεις που έκαναν ο IRA και η ETA.

Μέχρι το 2000 τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη συνδέονταν με διάφορα εθνικιστικά ή αποσχιστικά κινήματα. Ακριβώς για αυτό το λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία είναι, βάσει των στοιχείων του GTD, οι χώρες με τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, με τις Ρωσία και Ουκρανία να ακολουθούν, ενώ εσχάτως στον «χάρτη» μπήκε και η Γαλλία, με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι.

Κι ενώ στη δυτική Ευρώπη τα τρομοκρατικά χτυπήματα άρχισαν να γίνονται πιο… σπάνια, αλλά παρέμεναν φονικά, στην ανατολική Ευρώπη παρατηρήθηκε έξαρση, από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991 και μετά.

Ειδικά στη Ρωσία η αύξηση της τρομοκρατίας συνδέεται και με τον πόλεμο στην Τσετσενία, ενώ αντίστοιχα τα περιστατικά στην Ουκρανία συνδέονται με την σύρραξη του 2014 που έλαβε χώρα στις ανατολικές της επαρχίες.

Από το 2000 όμως και μετά, τη σκυτάλη των τρομοκρατικών επιθέσεων πήραν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ρωσία βίωσε ένα από τα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι από Τσετσένους Ισλαμιστές σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας.

Στη διάρκεια της τριήμερης ομηρείας σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε πολλές φορές το αδίστακτο πρόσωπο των τρομοκρατών, είτε με επιθέσεις γίνονταν επί σχεδόν 30 χρόνια από τον IRA, είτε και με τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2005, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι και τουλάχιστον 700 τραυματίστηκαν. Αφορμή για το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, ήταν η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Παρόμοια είναι η σχέση της Ισπανίας με την τρομοκρατία. Για χρόνια η βασική οργάνωση ΕΤΑ πραγματοποιούσε επιθέσεις, όμως η πιο φονική επίθεση σε ισπανικό έδαφος έφερε τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα και ήταν τον Μάρτιο του 2004, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 190 άνθρωποι.

Πιο πρόσφατο περιστατικό, οι πολλαπλές και συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι, που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, με περισσότερους από 120 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Είχε προηγηθεί η επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, στην οποία έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι.

Αν και τα τελευταία χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται και να «πυκνώνουν», αλλά και να είναι εξαιρετικά φονικές, η στατιστική φαίνεται ότι είναι με το μέρος μας, καθώς οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του σε τρομοκρατικό χτύπημα ανέρχονται σε μία στις 9.300.000, συνεπώς είναι πιο πιθανό να πεθάνουμε από άλλη αιτία, παρά από τρομοκρατικό χτύπημα

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr

Copy link
Powered by Social Snap