Το ορόσημο επιτείνει την πίεση. Βάσει της νομοθεσίας πέραν του ορίου των 60 ημερών περιορίζονται τα περιθώρια του προέδρου των ΗΠΑ για χρήση στρατιωτικής βίας χωρίς έγκριση του Κογκρέσου. Για την ώρα έχει τον έλεγχο του σώματος, όμως η δυσαρέσκεια για την εξέλιξη της «βόλτας» στη Μέση Ανατολή αυξάνεται.
Εξηγήσεις Χέγκσεθ
Καθώς ο υπουργός Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ, κλήθηκε χθες να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων να δώσει εξηγήσεις για την πορεία των επιχειρήσεων και το κόστος (αμυντικές δαπάνες 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ζητά ο Λευκός Οίκος), ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», φέρεται να έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να προετοιμαστούν για έναν παρατεταμένο αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε χθες σε συνέντευξη πως ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί ώσπου να επιτευχθεί συμφωνία, χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα.
Η επιλογή αυτή στοχεύει στην οικονομική ασφυξία της Τεχεράνης, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές πετρελαίου και τις εμπορικές ροές, ώστε να υποχρεωθεί να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποδεχθεί μια συμφωνία τερματισμού της σύγκρουσης με τους όρους του Λευκού Οίκου.
Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμούν ότι η επιλογή αυτή έχει μικρότερο ρίσκο σε σχέση με το δεύτερο σενάριο που είναι η άμεση επιστροφή σε βομβαρδισμούς, καθώς διατηρεί την πίεση στο ιρανικό καθεστώς.
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο που αποκαλύπτει το Reuters επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιχείρησης μιας «ηρωικής εξόδου», με τον Τραμπ να δηλώνει μονομερώς νίκη και να αποχωρεί. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να μελετούν πώς θα αντιδρούσε η Τεχεράνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για την ώρα δημοσίως ο Τραμπ συνεχίζει τις απειλές, συστήνοντας στο Ιράν να «συνετιστεί» και να υπογράψει συμφωνία με ρήτρες και δικλίδες ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η σχετική χθεσινή ανάρτησή του στο Truth Social συνοδευόταν από εικόνα ΑΙ με τον ίδιο με μαύρα γυαλιά και αυτόματο όπλο στα χέρια, στο φόντο εκρήξεις και το μήνυμα «Τέρμα το καλό παιδί».
Αντοχές
Από την άλλη πλευρά, το Ιράν εμφανίζεται ακόμη ανθεκτικό. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να αντέξουν έναν παρατεταμένο αποκλεισμό, αξιοποιώντας εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές. Ωστόσο το ιρανικό νόμισμα κατέγραψε προχθές νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (1,8 εκατομμύρια ριάλ προς ένα δολάριο).
Ομως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζεται από τους αριθμούς. Η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 4 δολάρια το γαλόνι. Πρόκειται για ζενίθ 4ετίας από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Το ποσοστό δημοτικότητάς του έχει πέσει στο 34%, ναδίρ αφότου επέστρεψε πέρυσι τον Ιανουάριο στην εξουσία.
Τραμπ: «Δεν ξέρει τι λέει ο Μερτς»
Η σύγκρουση με το Ιράν έχε εντείνει τις τριβές και με τους Ευρωπαίους συμμάχους. «Δεν ξέρει τι λέει. Ο Γερμανός καγκελάριος νομίζει πως είναι ΟΚ να έχει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Δεν είναι να απορεί κανείς που η Γερμανία δεν τα πάει καλά και στην οικονομία» έγραψε σε μια άλλη ανάρτηση ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ηταν η απάντηση στο «λάθος» του Φρίντριχ Μέρτς να εκφράσει αμφιβολίες για τη στρατηγική των ΗΠΑ. Ο πόλεμος ξεκίνησε χωρίς σαφή σχεδιασμό, κοστίζει σοβαρά στη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία, και οι ΗΠΑ ταπεινώνονται από την Τεχεράνη, δήλωσε ο Γερμανός ηγέτης. Χθες πάντως ο ίδιος επιχείρησε να πέσουν οι τόνοι. Από τη δική του οπτική, η σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο παραμένει καλή, παρά τις διαφωνίες, τόνισε.
Ειδήσεις Σήμερα
- ΟΠΕΚΕΠΕ – Λιβανός για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική: Μικροπολιτική σκοπιμότητα
- Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
- Κυβερνητικές πηγές: Ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε τον δικό του κατήφορο
- Αίγινα: 16χρονη απείλησε με σουγιά συμμαθητές της – Το συστηματικό bullying και το δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον [Βίντεο]
- Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ίλιον: «Ακούστηκαν εκρήξεις, άρπαξαν οι τέντες και η φωτιά έγινε ανεξέλεγκτη» [Εικόνες, Βίντεο]

