ΕΚΤΟΣ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός ή κόμμα δεν ασχολείται με την εξαιρετικά σημαντική συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για τον κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034. Να το πούμε με απλά λόγια; Πρόκειται για το επόμενο ΕΣΠΑ και για την επόμενη ΚΑΠ, δηλαδή για τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και για κονδύλια που έχουν σχέση με την ενεργειακή μετάβαση και τις επενδύσεις.
ΚΑΙ όλη αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη. Γιατί στο τραπέζι έχει μπει η αύξηση του προϋπολογισμού στα 2 τρισ. ευρώ, δηλαδή 800 δισ. ευρώ περισσότερα από την περίοδο 2021-2027. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προτείνεται να καλυφθεί από νέους κοινοτικούς πόρους, ώστε να μην αυξηθεί σημαντικά η συνεισφορά των πλουσιότερων κρατών-μελών. Οι νέοι φόροι που θα πρέπει να καθοριστούν στη διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες αφορούν κυρίως τα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
ΜΕ την πρόταση της Κομισιόν συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό οι «Φίλοι της Συνοχής» (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Ουγγαρία), με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση των δαπανών για τη γεωργία. Απέναντι βρίσκονται οι «φειδωλοί» του Βορρά, με επικεφαλής Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, οι οποίες θα επιδιώξουν ένα «κούρεμα», επικαλούμενες την επιβράδυνση της οικονομίας και τις δημοσιονομικές δυσκολίες που προκαλεί.
ΟΠΩΣ δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και θα πάρει χρόνο. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να φτάσει έως και το φθινόπωρο του 2027.
ΣΕ αυτή την εξίσωση πρέπει να μπουν και οι εκλογές της επόμενης χρονιάς σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Αρα, αναδεικνύεται πόσο σημαντικές είναι οι κάλπες και ειδικά για τη χώρα μας που θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιουλίου του 2027. Δεν πρόκειται για κάτι διεκπεραιωτικό.
ΚΑΙ όμως, οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν ασχολούνται καν με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα ίδια έκαναν και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τότε μιλούσαν για… ψίχουλα και μετά κατήγγελλαν την κυβέρνηση για το πώς διαχειρίστηκε τα 32 δισ. ευρώ. Αντιπολιτευτικές μικρότητες. Τώρα η Ελλάδα διεκδικεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034 και σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχουν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ.