ΜΠΟΡΕΙ να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και κάποια από αυτά δείχνουν δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στην κοινωνία και ο δεύτερος αφορά φαινομενικά στην κεντροδεξιά παράταξη, αλλά στο τέλος επηρεάζει και πάλι τους πολίτες.
Ο ΠΡΩΤΟΣ άξονας, λοιπόν, είναι το χρήμα. Δεν πρόκειται για προεκλογική παροχολογία, αλλά για κοινωνική ανάγκη. Ας μην κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του. Η ακρίβεια σε προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητα έχει σπάσει τα κοντέρ. Ναι, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, έχουν γίνει πάρα πολλά θετικά βήματα. Και δεν είναι μόνο στα δημοσιονομικά, όπου καταγράφονται ρεκόρ, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 8%, δίνονται κάθε χρόνο αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ έχουν μειωθεί δεκάδες φόροι και εισφορές. Δυστυχώς, όμως, δεν αρκούν.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα ούτε πρέπει να επιστρέψει η χώρα σε πρακτικές που την οδήγησαν στην προηγούμενη επώδυνη δεκαετία. Αυτό η κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί. Από την άλλη, όμως, πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία να αυξάνουν σημαντικά τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και ιδιαίτερα των οικογενειών με παιδιά, που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Είναι βέβαιο πως το οικονομικό επιτελείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα δώσουν μια οικονομική ανάσα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ άξονας αφορά στο πολιτικό πακέτο της ΔΕΘ. Εκεί, τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολα και απ’ τα οικονομικά μέτρα. Η κυβέρνηση είναι φυσιολογικό να έχει φθορά, καθώς διανύει τον έβδομο χρόνο στην εξουσία. Συγχρόνως, οι αστοχίες σε υποθέσεις, όπως της διερεύνησης της τραγωδίας των Τεμπών και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνδυασμό με την κραυγάζουσα, αλλά στην ουσία ανύπαρκτη, αντιπολίτευση, δυσχεραίνουν τις κινήσεις της κυβέρνησης.
ΣΕ ΑΥΤΟ το πεδίο χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις. Επιστροφή των κλεμμένων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καμία ανοχή σε όσα κομματικά στελέχη εμπλέκονται στις κομπίνες. Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία του κράτους. Και, βέβαια, να σταματήσουν οι δημόσιες παραφωνίες στελεχών, που θεωρούν πως βρήκαν ευκαιρία για να ασκήσουν οι ίδιοι τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Καλό είναι να χτυπούν καμπανάκια, αλλά να μην ξεπερνούν και τα όρια.