Αθήνα Καιρός

Τα κόλπα των εταιριών που φεσώνουν τον ΕΦΚΑ

5 λεπτά
Τα κόλπα των εταιριών που φεσώνουν τον ΕΦΚΑ
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους
AI Takeways
  • Εταιρίες που ιδρύονται σε μία νύχτα σβήνουν χρέη του ΕΦΚΑ, δημιουργώντας «κέλυφος» για την πραγματική επιχείρηση.
  • Η παλιά εταιρία κλείνει, ιδρύεται νέα ΙΚΕ με νέο ΑΦΜ, κεφάλαιο ακόμη και 1 ευρώ, διαχειριστής, συχνά αχυράνθρωπος.
  • Η νέα εταιρία συνεχίζει την ίδια δραστηριότητα και ασφαλίζει προσωπικό, ενώ τα παλιά χρέη μένουν ανείσπρακτα στον ΕΦΚΑ.
  • Γαϊτανάκι κλεισίματος και νέων ΙΚΕ: επαναλαμβανόμενη δημιουργία οφειλών και έλλειψη περιουσιακών στοιχείων για είσπραξη.
  • Τράπεζες, ΑΑΔΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Αρχή για το Ξέπλυμα ερευνούν ποιος ελέγχει, πηγή χρημάτων και πραγματικότητα συναλλαγών.
*AI generated

Μόνιμη εστία εισφοροαποφυγής για τον ΕΦΚΑ αποτελούν οι εταιρίες που ιδρύονται σε μία νύχτα με μοναδικό σκοπό να σβήσουν τα ίχνη των χρεών από προηγούμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται από τα ίδια πρόσωπα, αλλά στο προσκήνιο ως διαχειριστές εμφανίζονται πρόσωπα-βιτρίνα, γνωστοί ως «αχυράνθρωποι» και συνήθως ηλικιωμένοι χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Το κόλπο είναι γνωστό αλλά ο ελεγκτικός μηχανισμός αδρανεί και επεμβαίνει κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή η παλιά επιχείρηση που έχει φορτώσει χρέη τον ΕΦΚΑ έχει κλείσει, αλλά η δραστηριότητα συνεχίζεται από τη νέα επιχείρηση-βιτρίνα που εμφανίζεται με μηδενικό χρέος στον ΕΦΚΑ.

Η απάτη στήνεται ως εξής:

1 Η λειτουργούσα επιχείρηση (π.χ. στον τομέα της καθαριότητας ή της εστίασης) αρχίζει να φορτώνει χρέη στον ΕΦΚΑ από απλήρωτες εισφορές.

2 Μόλις το ποσό φτάσει σε υψηλά επίπεδα κάποιων δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και έρχονται οι πρώτοι έλεγχοι για την είσπραξη των χρεών, μπαίνει το λουκέτο και η επιχείρηση με τη νομική μορφή που είχε ανοίξει δεν υφίσταται για τον ΕΦΚΑ.

3 Με το κλείσιμο της χρεωμένης επιχείρησης ιδρύεται σε χρόνο μηδέν νέα εταιρία, συνήθως με τη μορφή ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία) με νέο ΑΦΜ η οποία συστήνεται με κεφάλαιο ακόμη και 1 (ενός) ευρώ και μπορεί να διοικείται από ένα άτομο που ευθύνεται όμως και για τα χρέη της ως διαχειριστής.

4 Ως διαχειριστής της «νέας» εταιρίας, που στην ουσία είναι το κέλυφος για να κρυφτεί η επιχείρηση που έκλεισε και άφησε χρέη,  μπαίνει κάποιο άσχετο πρόσωπο, συνήθως  ηλικιωμένος χωρίς περιουσιακά στοιχεία, έτσι ώστε να μην μπορεί ο ΕΦΚΑ να του κατάσχει κινητή και ακίνητη περιουσία λόγω χρεών. Η νέα εταιρία ασφαλίζει το προσωπικό της προηγούμενης επιχείρησης και συνεχίζει κανονικά τις ίδιες δραστηριότητες απαλλαγμένη από χρέη καθώς αυτά ανήκουν στην εταιρία που έκλεισε.

5 Η νέα εταιρία, όταν θα αρχίσει ξανά να φορτώνει χρέη στον ΕΦΚΑ, θα έχει την τύχη της προηγούμενης, δηλαδή θα βάλει λουκέτο και στη θέση της θα δημιουργηθεί μια νέα ΙΚΕ, εύκολα και γρήγορα, με νέα εταιρική ταυτότητα, νέο ΑΦΜΑ, άλλον διαχειριστή και μηδενικές οφειλές.

Γαϊτανάκι

Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα. Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης.

Στην περίπτωση δε, που οι έλεγχοι στραφούν κατά των υπευθύνων-διαχειριστών, το μόνο που θα τους κατάσχουν είναι η σύνταξή τους και αυτή όχι για τα χρέη αλλά για τις δικές τους οφειλές από τις ατομικές τους εισφορές. Αντίθετα, τα πολλά χρέη μένουν ανείσπρακτα.

Ποιοι αναζητούν το «μαύρο» χρήμα 

Στην Ελλάδα, το βασικό νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνεται στον νόμο 4557/2018, όπως ισχύει. Στην πρόληψη και διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων έχουν διαφορετικούς ρόλους οι τράπεζες, η ΑΑΔΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Οι τράπεζες παρακολουθούν, στο πλαίσιο των νόμιμων υποχρεώσεών τους, τη συναλλακτική δραστηριότητα των πελατών τους και αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές όταν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί φορολογικούς ελέγχους και ασκεί εποπτικές αρμοδιότητες σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Η Αρχή για το Ξέπλυμα αναλύει πληροφορίες για ύποπτες χρηματοοικονομικές κινήσεις και μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο, να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Η δέσμευση περιουσίας, πάντως, δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση.

Στο τέλος κάθε τέτοιας έρευνας, οι αρχές προσπαθούν να απαντήσουν σε τρία βασικά ερωτήματα: ποιος ελέγχει πραγματικά τις εταιρίες, από πού προήλθαν τα χρήματα και εάν οι συναλλαγές που εμφανίζονται στα χαρτιά έγιναν πράγματι. Γιατί κάποια εταιρία μπορεί να έχει όλα τα χαρτιά της νόμιμα. Εκείνο που πρέπει να αποδειχθεί είναι εάν και τα χρήματα που περνούν μέσα από αυτήν έχουν νόμιμη προέλευση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]