ΠΡΟΣ Θεού δεν αμφισβητώ την επιστημονική έρευνα, την οποία διενήργησαν αξιόλογοι καθηγητές του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αλλά, χονδρικά, τι μας λέει η έρευνα; Κάτι που γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Πως τα «αβγά του χωριού» από το κοτέτσι, από κότες που τις περισσότερες φορές βόσκουν ελεύθερα στα τριγύρω χωράφια, περιέχουν κάποιες ουσίες τις οποίες προσλαμβάνουν από χώματα μολυσμένα από φυτοφάρμακα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, λοιπόν, τα «βιομηχανικά» αβγά είναι καλύτερα γιατί περνούν από ελέγχους. Μέχρι, βέβαια, να σκάσει κάποια στιγμή μια υπόθεση και να μάθουμε πως γίνονται πλημμελείς έλεγχοι και σε αυτά τα αβγά. Μπορεί κανείς να αποκλείσει κάτι τέτοιο; Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Ο «Ε.Τ.» και η συντάκτρια Γιάννα Σουλάκη απευθύνθηκε στον καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Νίκο Θωμαΐδη, για να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη γνώμη γύρω από την έρευνα που έγινε και στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, αλλά συγχρόνως να μάθουμε και για το αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε αβγά.
Ο κ. Θωμαΐδης, λοιπόν, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Τα ευρήματα αφορούν σε ίχνη ουσιών, σε επίπεδα που δεν συνιστούν ούτε μπορούν να συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Το μόνο που αναδεικνύουν είναι την ανάγκη η ευρωπαϊκή νομοθεσία όχι μόνο να εφαρμόζεται αυστηρά -όπως ήδη κάνει ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας- αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω, ώστε να μπει πιο αυστηρό πλαίσιο στη χρήση και τον έλεγχο φυτοφαρμάκων».
ΕΚΕΙ, λοιπόν, που κοντεύαμε να χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια, ήρθε ο καθηγητής να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αρα, μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε αβγά. Ακόμα και από κοτέτσια. Δεν θα… πεθάνουμε. Μπορούμε, βέβαια, να αγχωθούμε για το τι χημικά και φυτοφάρμακα περιέχουν ένα σωρό ακόμα τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Και, προφανώς, εκεί πρέπει να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί έλεγχοι.
ΤΟ πραγματικό πρόβλημα, όμως, δεν ήταν τα αβγά από το κοτέτσι. Αλλά, το πώς -δυστυχώς- στη μάχη της γρήγορης είδησης του Διαδικτύου και των social media μεταδίδεται και αναπαράγεται «τυφλά» μία είδηση. Πώς φουσκώνει παραπάνω από όσο αξίζει, πολλές φορές. Και πώς, τις περισσότερες φορές, «εξαφανίζεται» μετά από λίγες ώρες.
ΓΙΑ να μην παρεξηγηθώ. Η ψηφιακή ενημέρωση δεν είναι κακή, όπως δεν είναι κακά και τα ελληνικά αβγά. Κάποιες φορές, όμως, όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και διασταυρώσεις, ναι, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα τόσο τα αβγά όσο και οι «ειδήσεις».